27.10.2016

Калфин: Депутатите да отменят ограничението от 35 секции в чужбина

"Ограничаването на изборните права е най-лошото, което може да се случи в една демократична държава. Броят от 35 секции се оказва недостатъчен за много от страните, в които има българи. Една от тях е и Великобритания. Трябва да се търси спешно решение за това. Надявам се, че Народното събрание ще се събере преди изборите, за да промени това.

Още

Храни, дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да не бъдат облагани с ДДС, разглеждат депутатите

Хранителните продукти, дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да не бъдат облагани с данък върху добавената стойност. Това предложение ще бъде разгледано на второ четене от депутатите. Премахването на данъка да важи само, ако стойността на даренията на година не надхвърлят половин процент от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави, предвижда законопроектът. Целта на поправките е да мотивира големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хиляди тона храна, а даренията са средно 270 тона, или по-малко от половин процент от брака. В същото време над милион и половина от българите живеят в бедност.

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс

Отпада ограничението за броя на секциите в страните от Европейския съюз. Спорове предизвика гласуването в столичния район Младост. Там според приетите промени в една и съща секция ще се гласува за кмет на района, за президент и по въпросите на референдума. Това според депутати може да доведе до хаос и опашки пред секциите. От ЦИК също се опасяват, че може да стане объркване на различни печати и да се стигне до много недействителни бюлетини.

Евродепутатите призовават за ограничаване на трансмазнините в храните

Европейският съюз следва да постави задължителни ограничения за промишлено произведените транс-мастни киселини (ТМК), които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите, се казва в резолюция на Европейския парламент (ЕП), гласуванa в сряда, предаде БТА. ТМК са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла, посочва ЕП. Евродепутатите смятат, че фактът, изложен от...

Изборите за депутатите: Между Сталинград и... оргазма

След 3 часа спор НС прие поредните поправки в Изборния кодекс

Евродепутатите одобриха предложенията на ЕК за корпоративното данъчно облагане

По време на дебат с комисар Пиер Московичи във вторник вечер евродепутатите приветстваха предложението на Европейската комисия за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД), съобщи пресслужбата на Европейския парламент, предаде Фокус.  Според повечето евродепутати това е една важна стъпка в правилната посока, въпреки че някои биха предпочели прагът за оборот да е по-нисък от предложените 750 млн. евро. Някои казаха също така, че общата основа за облагане трябва да върви ръка за ръка с минимална данъчна ставка, каквато не е предвидена в предложението.  Някои евродепутати споделиха, че настоящата система за корпоративно данъчно облагане не е справедлива, тъй като мултинационалните компании местят своите приходи в юрисдикцията с най-ниски данъци, а данъчните власти в нашите страни преследват физически лица и бизнеси, които не могат да се преместят лесно в чужбина. Някои изразиха опасения относно последиците от консолидацията за по-малките страни.  Комисар Пиер Московичи каза, че новото предложение за ОКООКД ще реши едновременно опасенията на бизнесите и гражданите. „В същото време ние трябва да продължим напред с борбата си с укриването на данъци, която вече води до реални промени. Финансовите министри трябва да погледнат този амбициозен и навременен пакет с нови очи, защото той ще създаде солидна данъчна система, пригодена за 21-ви век“, каза още той. 

Вижте всички промени в Изборния кодекс, които направиха депутатите в 12 и 5

Само 10 дни преди президентските избори депутатите направиха последни (засега) промени в Изборния кодекс. Това е прецедент в българската история и според много анализатори поставя под въпрос честното провеждане на вота. Спешният ремонт на кодекса дни преди изборите се нал