23.10.2016

Зам.-министър Свилен Костов откри първата в Европа ферма за кохо сьомга

Зам.-министър Свилен Костов откри първата в Европа ферма за отглеждане на кохо сьомга. Тя се намира в село Горни окол, Община Самоков. Рибата ще се отглежда с рециркулационна система, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието. „Надявам се, че този обект ще служи като успешен пример и възможност за обмяна на опит с всички,

Още

Първата ферма за сьомга в Европа отваря врати в Самоков

Заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов ще присъства на официалното откриване на първата рецикурлационна ферма за кохо сьомга в Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

България е домакин на "Мир за земеделие" 2017

  България поема домакинството на следващата Международна конференция "Мир и земеделие", която ще се проведе през месец септември 2017 г. , съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство, предаде БГНЕС. На официална церемония в унгарския град Сарваш, заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов получи "Хляба на мира". Той беше връчен от министъра на земеделието на Унгария д-р Шандор Фазекаш в присъствието на федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Кристиан Шмид, под чийто патронаж е създаден проектът "Хляб на мира". С това символично предаване на хляба, България поема домакинството на следващата Международна конференция "Мир и земеделие", която ще се проведе през месец септември 2017 г. "Проектът "Хляб на мира" ни дава възможност да работим в синхрон и да постигаме резултати, за да можем да развиваме конкурентно и устойчиво земеделие", заяви заместник-министър Свилен Костов. Той допълни още, че трябва с общи усилия да се справим с днешните предизвикателства и да постигнем балансиран земеделски сектор, развити селски райони и икономически растеж. Проектът "Хляб на мира" има за цел да покаже връзката между мира и приноса на устойчивото земеделие за осигуряване на прехраната и благосъстоянието на населението. Той стартира през 2013 година в Берлин и включва 12 държави членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа (България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия). По време на министерската конференция под надслов "12 години - 12 държави - един хляб на мира" бяха засегнати и обсъдени въпроси свързани с начините за развитие на устойчиво и привлекателно за бъдещите поколения земеделие и необходимостта от поддържане на Обща селскостопанска политика (ОСП), която е в състояние да отговори на постоянно променящите се глобални предизвикателства, като същевременно спомага за засилване на конкурентоспособността на европейските земеделски стопани. В своето изказване заместник-министър Свилен Костов заяви, че за приспособяването на земеделските производителите към високите изисквания, са нужни сериозни инвестиции. Настоящата криза на пазара показва, че са необходими европейски мерки, които са достъпни за производителите във всички държави- членки. Необходимо е не само да бъде подобрена конкурентоспособността на производството, но и да се повиши стойностния му дял в хранителната верига. От съществена важност е също така и засилване на степента на организираност на фермерите.