28.10.2016

БНБ обяви важна информация за таксите, които плащаме

БНБ публикува средния размер на таксите, които се събират от банките. От сайта на трезора става ясно, че за откриване на разплащателна сметка в офис на банката ще се плащат по 2, 16 лв., а за откриване на разплащателна сметка в офис на банката с издаване на дебитна карта към сметката по 1, 92 лв.

Още

БНБ отказа лиценз на „Варчев Ексчейндж”

Дружеството не е представило в централната банка нужните документи, за да работи като платежна институция

БНБ: Депозитите на домакинствата в банките са се увеличили

Депозитите на неправителствения сектор в банките са се увеличили в края на септември с 9 на сто на годишна база, отчита Българска народна банка /БНБ/. Увеличили са се и депозитите на домакинствата. Успоредно с това са намалели кредитите за неправителствения сектор с 0,1 на сто, а на домакинствата са се увеличили с половин процент.

БНБ съобщи какво е финансовото състояние на българите

Депозитите в банките бележат нов ръст и в края на септември са стигнали 66,38 млрд. лева, сочат данни на БНБ. За първи път от пет месеца насам фирмените спестявания намаляват. Те се свили с 245 млн. лв., но за третото тримесечие имат увеличение от 685 млн. лв. - 47% ръст на годишна база. 

БНБ прие много ключова наредба!

Управителният съвет на БНБ прие Наредба 19 за кредитните посредници на свое редовно заседание. Това се посочва в прессъобщение на Централната банка. Наредбата се издава на основание чл. 51, ал. 3 и параграф 11 от Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители (ЗКНИП). С нея се уреждат редът и условията за вписване и заличаване на кредитните посредници в публичен регистър на БНБ.

БНБ е приела наредбата с изискванията към кредитните посредници

Всички, които се занимават с кредитно посредничество, трябва да се пререгистрират в срок до 21 януари 2017 г., ако искат да продължат дейността си