27.10.2016

Съдът наложи пет години затвор и глоба от 1500 лева на Т. Г. за трафик на мигранти

Осъдителна присъда от пет години „лишаване от свобода“ и 1500 лева глоба получи на втора съдебна инстанция Тошко Гогов (на 61 години), с двойно българско и сръбско гражданство, по обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливница. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София, предаде Фокус. Софийски окръжен съд потвърди присъда на РС – Сливница, с която подсъдимият Гогов е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1 и т. 3, вр. ал. 1, пр. 2, вр. чл. 18, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс – опит за незаконно превеждане през границата на страната група хора не през определените за това места, без разрешение на надлежните органи на властта. На 03.07.2014 г., около 09.30 ч., в района на с. Калотина, на около 170 м. от гранична пирамида № 294, подсъдимият Гогов направил опит да преведе през границата на страната от Република България в Република Сърбия група от десет чуждестранни граждани с афганистански и ирански произход. Четири от тях били деца, ненавършили 14-годишна възраст. Престъпното деяние останало недовършено поради намеса на граничните власти. Служителят на Гранична полиция, намиращ се в наблюдателен пост, забелязал група от около десет души, които се предвижвали през ливада към държавната граница на страната към съседната Сърбия. Той незабавно се насочил към тях, като им разпоредил да спрат на място и да седнат на земята, след което повикал намиращи се в района негови колеги. С тяхна помощ групата, в която се намирал и подсъдимият, била задържана. В хода на разследването се установило, че предния ден чужденците били докарани в близост до мястото на задържането с моторно превозно средство, което аварирало. При предвижването им пеша забелязали полицейски автомобил, поради което се скрили и пренощували на открито в района, а на сутринта продължили пътя си към границата с цел нейното преминаване. Чуждите граждани били водени именно от подсъдимия Гогов - познат на полицейските служители като лице, което преминавало границата на различни места без съответните разрешения, както и срещу когото са подавани сигнали за участието му в превеждане на чужди граждани през границата на страната. Съдът не възприема защитната теза на подсъдимия за това, че умишлено водил чужденците към мястото, на което знаел, че се намират служителите на Гранична полиция с цел да бъдат задържани, а не да преминат границата.  Наложеното от съда наказание „лишаване от свобода“ в размер на пет години ще се изтърпява в при първоначален „строг“ режим. 

Още

Търговци се гаврят с руснаци, цакат ги с цената

Комисията за защита на потребителите проверила магазини, които продавали скъпо на руснаци и заблуждавали с цените. Експертите установили, че на щанда продуктът бил на по-ниска цена, различна от тази в касовата бележка.

32% от германците се опасяват от военен конфликт между Русия и Запада

Страхът от война традиционно е по-висок в Германия, отбелязва Ройтерс

Следващият голям ъпдейт на Windows 10 се фокусира върху 3D

Microsoft претърпя поражение на пазара на смартфони, но компанията няма никакво намерение да пропусне следващите възможности за ръст на динамичния технологичен пазар, които осигуряват изкуствения интелект и добавената реалност. Точно това ще се опита да демонстрира Microsoft със следващото голямо обновяване на Windows 10, което ще излезе през пролетта на ...

Таралежче без бодли и с най-голяма нужда от грижи

Таралежите се раждат без бодли. Някои обаче остават без тях и след това. Запознайте се с Нелсън – таралежче, което страда от рядко генетично заболяване, което го е лишило от това да има бодли. Поради тази причина Нелсън трябва да бъде масажиран с масло три пъти дневно. Храни се и по точно определен график, без да го лишават от нищо, съобщава Нова телевизия. Открили го случайно в близост до Грейт Ярмут в Норфолк. Спасителите му го взели, тъй като било трудно да оцелее сам. Той не може да бъде пуснат на свобода в природата и затова живее в спасителен център. "Ние казваме, че той е като малко ядосан старец. Освен че е без бодли, има и криви предни крачета. Като изключим тези малки недостатъци, той е един щастлив таралеж“, казват неговите спасители.    

Предлагат ГПК да предвижда запор на сметки на длъжници в чужбина

  Кредиторите да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници, предвижда проект за допълнение на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), който правителството ще предложи на Народното събрание за приемане, предаде БГНЕС. Целта на новите текстове е да подпомогне на национално ниво прилагането на Регламент (ЕС) №655/2014 за създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела. Регламентът, който е директно приложим във всички държави-членки от 18 януари 2017 г., установява европейска процедура при трансгранични дела, която дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки. Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга. С допълненията в ГПК се урежда правото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение. В регламента е разписано, че всяка държава-членка трябва да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите държави-членки искания за информация, относно банкови сметки на длъжници. Проектът на ГПК предлага информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието. То има дългогодишен опит при изпълнение на ангажиментите, произтичащи за България от редица актове на ЕС, свързани със задълженията на централните органи по регламентите и директивите, действащи в областта на гражданското и семейното право. Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал. Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. Те също са компетентният орган за изпълнение на заповедите за запор. Декларацията относно запорирането на средствата по сметка на длъжника се издава от банката, до която е адресирана заповедта за запор.