23.10.2016

Столтенберг: НАТО не планира намеса в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не планира да се намесва в разрешаването на конфликта в Сирия, предаде ТАСС. „НАТО ще продължава да подкрепя усилията на международната коалиция начело със САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия, но не се планира присъствие на Алианса в страната“, заяви Столтенберг.

Още

НАТО: Русия изпраща в Сирия "целия Северен флот"

В състава на флотилията, водена от флагмана - самолетоносача "Адмирал Кузнецов", влизат още тежкият ракетен крайцер "Петър Велики", корабите "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков" и други

Сенатор Маккейн поиска свалянето на руски самолети в Сирия

Американският сенатор-републиканец Джон Маккейн поиска свалянето на бойни самолети от сирийската армия, както и от ВКС на Русия, които оказват подкрепа на легитимното правителство на Башар Асад. За това политикът оповести в своята колонка в The Wall Street Journal.

НАТО: По-добре да помагаме на Кабул да осигуряват сигурност в Афганистан, отколкото в сухопътни операции в Сирия и Ирак

  НАТО няма да участва в сухопътни операции в Сирия и Ирак, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при пристигането си на донорската конференция за Афганистан в Брюксел. „Оказваме съдействие в подготовката на офицери за иракската армия и в най-скоро време ще изпратим самолети АУАКС за операции в Сирия”, посочи Столтенберг, пише БГНЕС. Според генералния секретар на НАТО днес е по-важно да се помага на властите в Кабул самостоятелно да осигуряват сигурността в Афганистан, отколкото „войски на алианса да участват в операции”. В Афганистан е разположена мисията на НАТО „Решителна подкрепа”. Около 14 000 нейни служители помагат на афганистанската армия при планиране на операции, разузнавателно и тилово обезпечаване. 

НАТО няма да участва в сухопътни операции в Сирия и Ирак

НАТО няма да участва в сухопътни операции в Сирия и Ирак, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при пристигането си на донорската конференция за Афганистан в Брюксел. „Оказваме съдействие в подготовката на офицери за иракската армия и в най-скоро време щ

Великобритания и Франция изразиха задоволство от постогнатото споразумение за Сирия

Британският външен министър Борис Джонсън привества постигнатото споразумение за прекратяване на бойните действия в Сирия. Джонсън призова страните в конфликта да направят всичко възможно за спиране на насилието и премахване на обсадите. Много е важно режимът в Дамаск да изпълни задълженията си и затова отправям призив към Русия да използва влиянието си, за да може това да се случи, се казва в официално извяление на Форин офис. Джонсън изразява надежда споразуменисто да сложи начало на политическия процес за освобождаване на сирийския народ от насилието и тероризма.   Френският му колега Жан-Марк Еро също изрази задоволство от плана. Според него е изключително важно договорките да бъдат осъществени и да се спазват, особено от страна на режима в Дамаск и неговите съюзници. Еро подчерта, че въздушните атаки трябва да бъдат спрени, а хуманитарните организации да получат достъп до хората в нужда, особено в Алепо. Съблюдването на тези условия може да отвори пътя към намирането на мирно решение на конфликта, посочва министърът. Той отбелязва, че Франция ще продължи консултациите в Съвета за сигурност на ООН за налагане на санкции на сирийския режим за случаите на използване на химическо оръжие.   

Турция приветства постигнатото споразумение за Сирия

Турция привества постигането на споразумение за спирането на огъня в Сирия, договорено от Съединените щати и Русия в Женева, обявиха от външното министерство в Анкара. В изявление от министерството посочват, че е важно бойните действия да бъдат прекратени и хуманитарните доставки да достигнат до хората в нужда от първия ден  на примирието, което започва в началото на мюсюлманския празник Курбан Байрям. В изявлението се казва още, че турската страна вече подготвя изпращането на помощи за района на Алепо в сътрудничество с ООН и ще положи усилия, за да гарантира ефективно спазване на примирието и прев ръщането му в дълготрайно политическо решение. От Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция изразиха надежда постигнатата договорка да бъде приложена, за да бъде намалено страданието на сирийския народ. Според Басма Кодмани от комитета Русия трябва да окаже натиск на Башар Асад да се съобрази със спирането на огъня. Тя смята, че изпълнението на споразумението ще изисква въвеждането на определени механизми, като прекратяване на полетите на самолетите на сирийската армия.