13.12.2017

Трето поколение таханджия разкрива тайната на истинския тахан

Безработицата в района на Ивайловград надхвърля 20%. Някои села са напълно пусти, а младите търсят препитание другаде. Един 29-годишен мъж обаче залага на семейната традиция като поминък, не се реди на опашка за социални помощи и не убива време в кафенетата. Димо Каракехайов се е посветил на занаята да прави тахан и така се превръща в майстор трето поколение във фамилията. Запитан как се прави истински тахан, той разказва: Цялата технология е изразена в три стъпки. Първата е миене, кисне се в солена вода. Сусамът изплува. Така го пресяваме от твърдия боклук. После го пълним в чиста вода. Този процес го обезсолява. По този начин остава здраво, почистено сусамено семе. След това го мятаме в голяма, полусферична пещ, разстила се като в огромна тава, в едната част се пали огън и така сусамът се суши. Целият процес трае няколко часа, като печенето е броени минути. Точно в това е майсторлъкът. Третата стъпка е мелене. Всичко е автентично и всичко става пред очите на клиентите. Таханът е с кафеникав цвят, прилича на мляко с какао. При печенето се отделя аромат, който се разнася из целия квартал. Таханджийството било основен поминък в региона. Днес обаче в Ивайловград тахан се прави единствено при Димо:Таханджийниците са били основен поминък в този регион, но след ТКЗС-тата повечето таханджийници са изоставени и запустели. Тогава дядо ми построява тук тази таханджийница по автентична технология. Предава занаята на баща ми, а баща ми на мен. Хората вече ни познават в региона. При тази технология се запазва целият полезен състав, продуктът не съдържа консерванти. Таханът има повече белтъчини от сиренето и е мощен антиоксидант.

Още

Горещи