20.10.2016

96-годишен регент беше назначен в Тайланд след смъртта на краля

  Председателят на Тайния кралски съвет в Тайланд Прем Тинсуланон стана временен регент след смъртта на монарха Пумипон Адульядет, съобщи БГНЕС. „В съответствие с конституцията на Тайланд генерал Прем Тинсуланон е назначен за регент. В случай на закъснение на прокламацията на престолонаследника, ръководителят на Тайния съвет трябва да стане временен регент”, пише изданието. 96-годишният Прем Тинсуланон е начело на Тайния кралски съвет от 1998 година. Известен е като една от най-влиятелните фигури в тайландската политика. Между 1980 и 1988 година е бил министър-председател. По-рано премиерът на Тайланд Прают Чан Оча съобщи на журналистите, че престолонаследникът принц Вачиралонгкорн сам е настоял да не се бърза с процедурата по възкачването му на престола, за да може „да скърби заедно с народа”. Крал Пумипон Адульядет (Рама IX) почина в болница в Банкок на 13 октомври след продължително боледуване. Засега няма официална информация за погребението на монарха. Според будистките традиции и тайландската практика церемонията може да се проведе до една година. Дотогава ще трае сбогуването с починалия. 

Още

ФИФА наказа бившия шеф на тайландския футбол за пет години

Етичната комисия на ФИФА обяви, че е наложила петгодишна забрана за участие във футболни дейности на бившия президент на Тайландската футболна асоциация (ТФА) Ворауи Макуди. Обвиненията срещу него бяха за фалшификация на документи и злоупотреба със служебно положение. "Заради това, че Макуди е направил промени по официални документи, без да уведоми останалата част от ръководството на ТФА, го намираме за виновен за фалшификация", обявиха от световната централа. ...

Публично наказаха жена заради обида към починалия тайландски крал

В Тайланд, където скърбят за починалия миналата седмица монарх, продължават случаите на строги наказания за позволилите си обида към него.

Траорът след смъртта на Адунядет няма да повлияе на парламентарните избори в Тайланд

Националният траур, обявен в Тайланд след смъртта на крал Пхумипхон Адунядет, няма да повлияе на подготовката и провеждането на парламентарните избори през 2017 г., съобщиха властите в страната, предава ТАСС. От правителството отбелязаха, че министър-председателят Прают Чан-оча ще действа в съответствие с по-рано определената пътна карта на реформите, която предвижда да се състоят парламентарни избори през втората половина на следващата година.

Facebook създаде прецедент като спря да показва реклами в Тайланд

За първи път Facebook премахна всичките си реклами за една цяла страна. От социалната мрежа спряха визуализацията на всички рекламни съобщения на платформата си в Тайланд, за да отбележат смъртта The post Facebook създаде прецедент като спря да показва реклами в Тайланд appeared first on IDG.

Коронацията на престолонаследника на Тайланд може да се отложи с година

Коронацията на тайландския престолонаследник принц Ваджиралонгкорн може да бъде отложена поне с година заради траура за покойния му баща крал Пумипон Адулядет, обяви премиерът ген. Прают Чан-оча, цитиран от ДПА, предаде бТВ. Самият принц е пожелал това, за да има повече време да скърби за баща си. "Монархът почина в четвъртък на 88-годишна възраст в болница в Банкок след продължително боледуване. Официалната церемония в памет на смъртта му още не е насрочена. Според съществуващата традиция тя и кремацията може да се състоят в срок до една година и повече", коментира Чан-оча. В телевизионно обръщение Прают Чан-оча заяви, че престолонаследникът призовава тайландците да не се притесняват за празния трон. „Негово кралско височество ми каза, че не желае тайландците да са объркани или притеснени за въпросите на управлението, включително наследяването на краля. Негово кралско височество би искал всички тайландци да използват това време, за да се отдадат на скъпите спомени за последните 70 години управление“, заяви Чан-оча. „След като кралските погребални церемонии приключат до една година, ще настъпи подходящият момент“ за коронацията, добави генералът. За това време регент ще е бившият тайландски премиер Прем Тинсуланон, който е на 96 години. Той е ръководител на Тайния съвет, с който се консултираше покойният крал. Правителството вече призова местните да носят траурно облекло в продължение на година и за спиране на празненствата. В резултат тайландците масово купуват черни и бели дрехи, на обществени места не се свири музика, а нощният живот е силно засегнат поради по-малкото клиенти. Някои заведения дори спряха продажбата на алкохол, въпреки че няма официална забрана. Вчера министерството на туризма в Тайланд публикува списък с препоръки към чуждестранните туристи при пребиваването им в страната. Към тях е отправена молба да са облечени скромно на публични места, като се подчертава, че това не е задължително. Чужденците са посъветвани да се въздържат от неуместно и неуважително поведение и са информирани, че по време на траура в Тайланд ще има повишени мерки за сигурност.

Коронацията на следващия тайландски крал може да се отложи с година

Самият престолонаследник е пожелал това, за има повече време да скърби за баща си