29.10.2016

След 60 часа бунт под земята: Държавата е безсилна

Три дни 140 миньори бяха в мината, а техни колеги ги подкрепяха над земята

Още

Ромка в 9-и клас – по-евтино за държавата от майка с 2 деца

Министър Кунева с нови доводи и сметки за ромските стипендии

Държавата заделя допълнително 37 млн. лева за прегледи и изследвания

Държавата заделя 37 милиона лева повече за прегледи и изследвания при личния лекар и специалисти за 2016-а. Пари ще има и за още една дейност при зъболекар, например пломба. Допълнително пари ще има и за лекарства - общо над 47 милиона лева над парите за догодина ще има за лекарства за онкоболни и за медикаменти за домашно лечение, съобщава Нова телевизия.  Допълнителни пари ще има и за болниците. От Здравната каса обясняват повечето пари за здравеопазване с очакваните допълнителни приходи от здравни осигуровки на групите, които държавата осигурява. Пенсионери, ученици, военни, държавни служители не плащат за здраве. За тях държавата от догодина вече ще плаща 5% от минималния осигурителен доход, вместо 4.5% през 2016-а. Останалите работещи дават по 8% от заплатата си за здравни осигуровки. Ето и разпределението на 37-те милиона повече: Първична извънболнична помощ (това са прегледите при личния лекар): 19,9 милиона лева. Специализирана извънболнична медицинска помощ (това е с направление от личния лекар): 9,8 милиона лева. Дентална помощ: 24 милиона лева. Медико-диагностична дейност: 7 милиона лева. 

Държавата ще подпомага финансово хората, които работят далеч от дома си

Предвижда се от догодина безработни, които сами или чрез Бюрата по труда са си намерили работа в далечен град, да получават по 200 лева месечно помощ в рамките на една година. Все още не е изработена методиката кой точно ще получава парите - дали работодателят или работникът, но и двете страни одобряват този вид стимулиране на трудовия пазар.

Защо държавата да плаща частните уроци на циганчетата, протестират ученици пред МОН

10 деца от математическата гимназия протестираха пред Министерство на образованието и науката (МОН) заради циганските стипендии от по 30 евро на месец.

Как държавата ще помага на безработни, намиращи работа в друг град

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта

Не за 30-те евро, а за държавата ни е обидно

Една от основните функции на държавата е да поддържа усещането за справедливост у всичките си граждани. Именно това усещане беше не нарушено, а направо разнебитено с информацията за отпускането на стипендии на ромски гимназисти с успех над...