28.10.2016

Още

Гутериш определи приключването на конфликта в Сирия за „основен приоритет“

Избраният да бъде нов генерален секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че негов основен приоритет на поста ще бъде прекратяването на войната в Сирия, предаде ВВС, цитирано от Агенция "Фокус". „Вярвам, че основният приоритет на международната общност ще бъде прекратяването на този конфликт", заяви Гутериш. Той добави, че светът е пред опасен момент и дори страни извън зоните на бойни действия са заплашени от терористични актове. Той определи стремежа за прекратяване на въоръжените конфликти „битка за ценности".

България основен износител на оръжия за Сирия! А кой ги ползва - умерени бунтовници или терористи?

Депутатът от левицата Петър Кънев заяви в Бургас, че по независещи от нас причини оръжейните заводи и оръжейният бизнес в България се чувстват доста комфортно. "Информацията за миналата година е, че над 650 млн. долара са приходите на оръжейния бизнес в страната ни. Само преди година и половина сумата беше 120 милиона долара. Касае се за в пъти увеличение на обемите", уточни той. По думите му това производство е само за износ. Основен купувач са американски компании. Според депутата производството след това се препродава на Сирия и Ирак. „Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка”, каза полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин” по bTV. От видеоклип разпространен в интернет става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия. bTV потърси фирмата за коментар, но от там са казали, че не могат да говорят. „Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане”, допълни още Славчо Велков. Той поясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток не са държавни, а частни. „Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост от товара по документи и реално натоварения”, допълни Велков. „От есента на 2014 г. до април тази година български фирми за изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество”, поясни още Велков. По думите му единствената опасност за страната ни е ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България. „Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България”, допълни Велков. „Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг”, допълни експертът.

Путин: САЩ са велика страна. Русия – също

САЩ са велика страна. Русия няма инструментите да повлия на изборите в САЩ. Путин няма намерение да излиза в пенсия. Тероризмът си остава основен проблем на световната политика. Това са само част от тезите, които руският президент Владимир Путин засегна в своето слово пред ежегодната среща на дискусионната среща Валдай. По тази причина той не пропусна да отбележи, че Русия не възнамерява да атакува когото и да било. „Това е смешно, глупаво и немислимо”, каза Путин, дипломатично избягвайки да засегне ролята на Москва в Донбас и анексията на Крим, която принуди Западът да наложи санкции на Русия. Все пак Путин отхвърли обвиненията, че родината му се меси в президентските избори в САЩ. Той призна, че Русия не разполага с мощна пропагандна машина. Ние нямаме такива глобални средства за масова информация като Си Ен Ен, Би Би Си и други. Ние още нямаме такива възможности, загадъчно призна Путин. Той все пак призна, че САЩ са велика страна, а не бананова република. Екстремистите са по-умни, по-силни и по-хитри. Нужен е нов „План Маршал” за Близкия изток, призова Путин. Той не скри своето разочарование, че американският му колега Барак Обама не е удържал думата си за мирната сделка за Сирия. Все пак Путин не пропусна да припомни, че Русия също е велика държава и той не възнамерява да излиза в пенсия.   След парламентарните избори в Русия това е първото потвърждение за желанието на Путин да се кандидатира за нов президентски мандат. ...

72 часа арест за каналджия, натъпкал 20 между трупи в камион

Районната прокуратура в Карнобат наложи 72-часов арест на 33-годишния Ерай Зинал от с. Звезделина, общ. Кърджали - основен заподозрян за участие в канал за трафик на мигранти. Зинал беше задържан при спецакция на полицията в петък, когато при проверка в товарен автомобил „Волво" с пловдивска регистрация, МВР-служителите откриха натъпкани в тайник между трупи дървесина, мъже, жени и четири деца от Ирак и Сирия. Камионът е използван в канал за нелегален превоз на мигранти през автомагистрала „Тракия". По време на операцията са задържани още четир...

Гутериш предупреди: Светът е пред опасен момент!

Избраният да бъде нов генерален секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че негов основен приоритет на поста ще бъде прекратяването на войната в Сирия, предаде ВВС. Гутериш прибави, че сирийците са жертви не само на своите собствени проблеми, но и на всички противоречия в съвременния свят.