21.10.2016

Под Витоша за 180 млн. евро

Темата накратко: - Първо ще бъдат построени две офис сгради и цялото ниско жилищно строителство на комплекса от 130 апартамента и къщи, които трябва да бъдат завършени до началото на 2019 г. - Инвестицията в първия етап е 60 млн. евро, а за целия проект - 180 млн. евро. - В окончателния вариант ще има 90 декара зелени площи и разгъната застроена площ от над 380 хил. кв.м. Градските мегакомплекси в София рядко излизат от етапа на картинката. В последните три години...

Още

Инж. В. Милушев: Състоянието на водопроводната мрежа в кв."Симеоново" се подобрява

Софийска вода подобрява състоянието на водопроводната мрежа в квартал "Симеоново и качеството, а авариите намаляват, заяви за "Хоризонт"  инженер Валентин Милушев от "Софийска вода".  От Гражданското сдружение "За Симеоново" обаче настояват за продължаване на проекта за изграждане на канализационна мрежа. Проблемът с канализацията и водопровода на квартала е х роничен, коментира Христо Петров от гражданско сдружение. Гражданите очакват да бъде продължен проектът между Столична община и "Софийска вода", за да могат кварталите под Витоша да се свържат с канализационната мрежа, подчерта Петров: Преди две години завършиха част от канализацията на два етапа до училището в Симеоново, обаче никой не е включен към нея, тъй като тя не е включена към централния колектор. И остана висящо, тъй като парите бяха усвоени, и чакаме следващото усвояване. Те направиха едно гениално нововъведение, като включиха в този колектор не само отходните води, но и повърхностните води, които се стичат тук по улиците. Представете си само какъв му е капацитетът му – смален е, защото ние живеем на склона на Витоша и всички води - и отточни, и повърхностни от планината, винаги са минавали. Това дере също е пример за едно общинско безумие - през него се стичаше тук водата на целия район Витоша, а те го затрупаха, допълни Христо Петров. До момента има изграден колектор, който в бъдеще да събира каналните води от клоновете на канализационната мрежа, обясни инж. Милушев, който е старши мениджър“Управление на мрежата“ в "Софийска вода": При цялостното изграждане на мрежата - тогава би трябвало вече от разпределителните клонове на канализационната мрежа да се включат имотите в тези разпределителни клонове, които съответно да се съберат в този колектор. Той ще събира водите от разпределителните клонове и няма как да имат очаквания, че в тези основни канализационни клонове ще се включват домакинства, т.е след като е започнато, ще се завърши. По обслужването и реновирането на мрежата, особено изграждането на нова и за водопровод, и за канал, като цяло е доста трудоемък процес, който е свързан не само с това дали имаме пари да го направим, а и с това как и кога да се направи,  поясни Валентин Мишулев. След изгражданите на главните канализационни колектори ще започне и изграждането на канализацията във вътрешно кварталната мрежа, която трябва да е готова през 2018 г.

Панелките край метрото поскъпват с 20-30%

 Дори и несанирани, панелни жилища в София поскъпват сериозно заради доброто си местоположение. През миналата година покрай строящата се вече нова метролиния към кв. "Овча купел" гарсониерите в района са повишили стойността си с 30%, а двустайните апартаменти - с 20%.  Това съобщи вчера изпълнителният директор на "ЕРА България" Антон Андонов по време на дискусия за недвижимите имоти. Тя се проведе в рамките на седмия форум "Шумът на парите", организиран от Profit.bg. Предприемачи в бизнеса с недвижими имоти и строителството изразиха съмнение, че безплатната програма за саниране на стария жилищен фонд се изпълнява особено ефективно. Финансистът Румен Гълъбинов попита дали тя няма да се окаже само "опаковане на сградите".  Строителният предприемач Христо Чепишев сравни панелните сгради с цъкаща бомба, която ще избухне след 20 години, но също е убеден, че сегашните мерки ще доведат само до това на хората да им е по-топло през зимата и по-хладно през лятото.  Според Антон Андонов трябва да се изчака, за да се види ефектът след години. Добромир Ганев, зам.-шеф на сдружението за недвижими имоти, коментира, че процесът е добър, въпросът е как се изпълнява. Иван Велков от управата на ФИАБЦИ също е убеден, че сегашните мерки не са саниране, а изолация. Въпреки положителното развитие на пазара след неколкогодишната криза, редица проблеми остават - като липсата на регистър за имотите и за ипотеките. Така няма как да се разбере какво е миналото на даден имот, коментира Георги Павлов от "Адрес".  Според него има големи очаквания от новия главен архитект на София за планирането на столицата на север, защото след пренаселването в южните части под Витоша строителството се насочва натам.