23.10.2016

Гутериш определи приключването на конфликта в Сирия за „основен приоритет“

Избраният да бъде нов генерален секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че негов основен приоритет на поста ще бъде прекратяването на войната в Сирия, предаде ВВС, цитирано от Агенция "Фокус". „Вярвам, че основният приоритет на международната общност ще бъде прекратяването на този конфликт", заяви Гутериш. Той добави, че светът е пред опасен момент и дори страни извън зоните на бойни действия са заплашени от терористични актове. Той определи стремежа за прекратяване на въоръжените конфликти „битка за ценности".

Още

България основен износител на оръжия за Сирия! А кой ги ползва - умерени бунтовници или терористи?

Депутатът от левицата Петър Кънев заяви в Бургас, че по независещи от нас причини оръжейните заводи и оръжейният бизнес в България се чувстват доста комфортно. "Информацията за миналата година е, че над 650 млн. долара са приходите на оръжейния бизнес в страната ни. Само преди година и половина сумата беше 120 милиона долара. Касае се за в пъти увеличение на обемите", уточни той. По думите му това производство е само за износ. Основен купувач са американски компании. Според депутата производството след това се препродава на Сирия и Ирак. „Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка”, каза полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин” по bTV. От видеоклип разпространен в интернет става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия. bTV потърси фирмата за коментар, но от там са казали, че не могат да говорят. „Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане”, допълни още Славчо Велков. Той поясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток не са държавни, а частни. „Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост от товара по документи и реално натоварения”, допълни Велков. „От есента на 2014 г. до април тази година български фирми за изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество”, поясни още Велков. По думите му единствената опасност за страната ни е ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България. „Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България”, допълни Велков. „Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг”, допълни експертът.

Гутериш предупреди: Светът е пред опасен момент!

Избраният да бъде нов генерален секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че негов основен приоритет на поста ще бъде прекратяването на войната в Сирия, предаде ВВС. Гутериш прибави, че сирийците са жертви не само на своите собствени проблеми, но и на всички противоречия в съвременния свят. 

Над 20 души загинаха при терористичен акт на турско-сирийската граница

Най-малко 20 души, предимно бунтовници, бяха убити при нападение с кола бомба в Сирия близо до контролен пункт, край пропускателния пункт „Баб ас Салама“ на границата с Турция, съобщиха очевидци. Взривът е избухнал край контролен пункт с бойци на групата "Джабхат аш Шамия", която е част от Свободната сирийска армия. Пунктът е основен канал за движението между контролираната от опозицията Северна Сирия и Турция. Междувременно сирийският президент Башар Асад отново обясни гражданската война в Сирия като конфликт между Запада и Русия, който наподобява Студената война. В интервю за руския вестник "Комсомолская правда" Асад заяви, че действията на Турция са нахлуване, което е в разрез с международното право. Евентуално отвоюване на град Алепо от бунтовниците ще даде възможност на сирийската армия да отблъсне "терористите" обратно към Турция, твърди президентът. Като свои главни съюзници Асад определи Русия, Иран и ливанското движение Хизбула.

ИД използва химическо оръжие, за да защити Мосул?

  Терористите от „Ислямска държава“ може да използват химическо оръжие, за да защитят своя основен бастион в Ирак Мосул. Информирани иракски източници съобщават, че след като са откраднали бойните отровни вещества от Сирия, терористите са ги преместили в Мосул, информира Агенция Фокус. „Ислямска държава“ е докарала няколко пратки с химическо оръжие – хлорни газове и иприт, по-рано тази седмица“, заяви директорът на медийния център на иракската провинция Нинева Раафат ал Зарари. Той добави, че така те се готвят за скорошната операция на иракската армия по освобождаването на града. „Ако тези слухове се потвърдят, ние ще се сблъскаме с значително по-сложна ситуация по време на битката за Мосул от очакваното“, заяви анонимен източник от кюрдските милиции „Пешмерга“ . По данни на ООН „Ислямска държава“ и преди е използвала химическо оръжие срещу враговете си.