26.10.2016

Руският патриарх се „срещна” с робот (ВИДЕО)

Руски студенти представиха нов робот на патриарх Кирил по време на форум в Москва, предаде NOVA. Машината, наречена Фьодор, се управлява от човек, оборудван с...

Още

Общинското ръководство се срещна с чуждестранни делегации

В рамките на празничната програма за честването на Димитровден заместник-кметовете на Сливен Стоян Марков и Пепа Чиликова проведоха официална среща с представители от побратимените градове на Сливен Печ /Унгария/ и Воронеж /Русия/. В състава на чуждестранните делегации са заместник-кметовете на Воронеж - Вадим Кстенин и Владимир Астанин, общинският съветник от Печ Естер Дели и Чаба Балла - ръководител на проект. Срещата се състоя в официалната сграда на общинска администрация . Те обсъдиха бъдещото си сътрудничество в културната и икономическат...

Науката срещна регионите днес в столицата

Регионалното партньорство в ключови сфери като климата, енергията и иновациите и поставянето на София в светлината на прожекторите в контекста на интелигентните решения за градска мобилност, ефективните и с визия (общи) градски политики и прилагането на инструментите за управление на риска - това е територията на изключително интересното събитие, което продължава днес в София. "Науката среща регионите" е мотото, а откриващите думи дойдоха от кмета на София , министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и Чарлина Вичева, която е заместник генерален директор на Главна дирекция "Съвместен изследователски център" на ЕК. Първата дискусия с основна тема "Интелигентна специализация за интелигентни райони, икономически растеж и по-добро качество на живот" бе водена от проф. Константин Константинов и в нея  Мануел Мартинес от ЕК, Светлана Ломева от Асоциацията за развитие на София, Елица Панайотова, което представляваше "Зелена София" и кмета на Русе Страхил Карапчански обсъждаха приоритетите на ЕС, стратегиите за постигане на въпросните интелигентни специализации, ролята на иновациите, както и екологичния мениджмънт на нашата столица, която иска да се превърне в един наистина зелен град. Втората обсъждана тема, която бе под мотото "Да направим градовете устойчиви: управление на риска при бедствия, адаптиране към климатичните промени, безопасно и устойчиво строителство" събра главния архитект на София Здравко Здравков (при когото акцентите бяха свързани с градско развитие и разрастване, ключовата инфраструктура и управлението на ресурсите), Силвия Димитрова от Дирекцията за космоса, сигурността и миграцията на ЕК и заместник кмета на София Тодор Чобанов. Третата дискусия бе фокусирана върху решенията за екологично чист транспорт и нисковъглеродна градска мобилност на бъдещето с акцент върху иновативните проекти в сферата, електрически превозни средства и мобилност, интегрираните решения за транспортен трафик и енергийната ефективност. Всички се постараха да очертаят реалния път, по който столицата ни да се превърне в "динамичен зелен град", по думите на Малина Едрева, член на Комитета на регионите, председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС.

Външният министър Даниел Митов се срещна с британския си колега Борис Джонсън

Великобритания след Брекзит, бъдещето на нашите сънародници в Обединено кралство и контролът на европейските границите и сигурността бяха сред основните акценти в срещата на външния министър Даниел Митов с британския му колега Борис Джонсън. От Лондон предават специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Тези 5 зодии ще срещнат голямата си любов до края на ноември и ще преживеят страхотни емоции

Ноември е месецът на любовта за Зодиака тази година. Доста нови преживявания и емоции ще зарадват представителите на тези 5 зодии.

Великобритания посрещна първата група деца-мигранти

Първата група от около 70 деца без придружители, които са живели в бежанския лагер край френския град Кале, известен като „Джунглата”, пристигна във Великобритания, съобщава Нова телевизия. Децата бяха прехвърлени в Обединеното кралство въз основа на Дъблинския договор, който предвижда възможност за прием на „най-уязвими” деца под 13-годишна възраст без роднини във Великобритания. Британското правителство се ангажира до края на годината да приеме първите безпризорни деца от държави в Близкия Изток, които са в бежански лагери в Европа. Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че правителството преговаря за обгрижване на децата бежанци с благотворителната организация „Спасете децата”. Очаква се до 2020 година Великобритания да приеме до 3000 малолетни бежанци от Близкия Изток и Северна Африка. Съгласно препоръките на върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците, програмата ще обхване безпризорни деца от зони на конфликти, които са най-уязвими да бъдат обект на трудова експлоатация, да бъдат принудени да сключат брак, да бъдат обект на други форми на жестоко отношение и експлоатация. Миналата година Великобритания обеща да приеме до 20 000 сирийски бежанци до 2020 година. С тях общият брой на бежанците от квотата стига 23 000 души.