24.10.2016

Излезе книга с любовните писма на Яна Язова до проф. Александър Балабанов

„Дух над мене” е документална книга, включваща деветдесет и едно писма на Яна Язова до проф. Александър Балабанов. За съжаление, нейният съставител Цвета Трифонова така и не дочака премиерата на своя труд. “Аз не зная по-жестока съдба в нашата литература от съдбата на Яна Язова. Хвалена от 18-годишна, тя е окончателно изхвърлена от литературния живот на 32 години. От 1944-а до 1974-а Язова пише с увереността, че един ден ще я четат – и излиза права”, написа за необикновената й съдба поетесата Валентина Радинска. И макар че с творбите си Яна Язова се нарежда сред най-големите в българската литература, мнозина са привлечени най-вече от страстната любов, която писателката изживява с проф. Александър Балабанов. Чуйте още за излязлата наскоро книга от Валентина Радинска.

Още

В огъня на Духа и Любовта

Естетиката на писмото е изменчива величина, тясно свързана с културния статус на обществото. Стилът на епохата се разгръща в своя блясък или нищета чрез епистоларните творения. Това пише Цвета Трифонова в предговора си към книгата с писма на Яна Язова до Александър Балабанов. „Дух над мене“ е символично заглавие, но изключително точно, тъй като в тези писма става дума не само за любовта между двамата, но и за духовната връзка, която са имали. Девет години Цвета Трифонова (1944 - 1915) посвещава на проучвания върху творчеството им. Разчита хиляди ръкописни страници, рови се в предвоенната преса, речници и енциклопедии и се среща с различни хора. „Публикувала съм 13 статии върху неиздадените дотогава ръкописи, шест години се борих до психическа и физическа изнемога за издаване на романа „Война“, разказва Цвета Трифонова. Настоящото изстрадано от съставителката и редакторката издание, разкриващо трепетната любов, но и творческата дружба между Яна Язова и Александър Балабанов, заслужава вниманието на читателите. Днес от 18 часа в Хеликон България ще се състои премиерата на книгата.

За Яна Язова с любов

Тя е като Вирджиния Улф, около образа й витае аура Тези дни в литературната периодика отново се заговори за едно име, което винаги остава някак встрани от нещата, от времето. Името на Яна Язова. Поводът е книгата “Духът над мене” на Цвета Трифонова. Книгата е с писма на Яна Язова до професор Александър Балабанов - нейна голяма любов и нейн

Скулпторът Спартак Дерменджиев и неговите виртуални паметници

На 15 юни скулпторът Спартак Дерменджиев зарадва своите почитатели с новата си виртуална творба „Малко Алеко, малко Дон Кихот“. Това е поредната провокация на скулптора, който събира образите на две личности в един портрет. Авторът е оставил въпросите и отговорите за публиката, а Играещият човек размишлява така: Сигурно, казва той, Алеко Константинов и Сервантес са заедно някъде из вселенските небеса и с почуда гледат как техните Бай Ганьо и Дон Кихот живеят ли, живеят ... А какво крепи небесата – този въпрос вълнува Спартак Дерменджиев и той дава своят концептуален, пластичен отговор с композицията “Колоните, които крепят небето, или храмът на Венера“, авторът шеговито нарича тази творба и „Българският Стоун Хендж“. Творбите, които представяме в настоящото издание на „Хомо Луденс – Играещият човек“ са от богатата виртуална колекция на Спартак Дерменджиев, която можете да разгледате в интернет-пространството.В творчеството си Спартак Дерменджиев съхранява културната памет, вади спомени за личности, чиито съдби парят като въглен съвестта на историята. Скулпторът ги извежда от забравата и с пластическите си умения им вдъхва нов живот – такава е композицията на Яна Язова и професор Александър Балабанов – наречена “Паметник на невъзможната любов“. Чуйте повече за виртуалните паметници в звуковия файл. Спартак Дерменджиев е роден в София през 1954 г., завършил е Националната Художествена Академия, има над 19 самостоятелни изложби в страната и в чужбина, множество награди. Първата му награда е за скулптурата „Разбиване на идоли“ от Седмата национална младежка изложба, проведена през 1985 година от миналия век.