27.10.2016

Финансовото министерство спира разпореждането със средства на МУ-София

Министерството на финансите спира финансирането на Медицинския университет в София заради скандала във ВУЗ-а и избора на нов ректор. Това съобщи на извънредна пресконференция образователният министър Меглена Кунева: Проведохме разговори и с финансовия министър и днес вече имаме решение от него за спиране на разпореждането със средства в медицинското училище. Предвид случващото се, ние нямаме увереност, че средствата биха се изразходвали законосъобразно, тоест от легитимни органи на управление на висшето училище. Кунева съобщи, че Общото събрание на учебното заведение отказва съдействие на проверяващите от образователното министерство. Ведомството е сезирало прокуратурата и МВР: Ние имаме шестима проверяващи колеги от Министерството на образованието и науката, които и днес са в медицинското училище. Те не получават никакво съдействие за осъществяване на проверката. На територията на медицинското училище властва беззаконието. Недопустимо е зад паравана на академичната автономия и академичното самоуправление да се погазва законът.

Още

Образци на независимото кино от днес в София

Седмо издание на "София Индипендънт филм фест" се открива в столицата. В програмата са 16 игрални и шест документални американски независими продукции, сред които "Чисто сърце", "Пясъчни долари", "Кръстопът 48", "Първият понеделник на май", "Американски мед". Прожекциите са в кино "Люмиер", "Одеон" и Дома на киното. За първи път на фестивала ще бъдат показани четири български филма, създадени изцяло с частни средства. За първи път ще бъде връчена награда за режисура на късометражен филм. Останалите  отличия са за най-добър игрален и най-добър документален филм. Друга новост е сесията за филмови проекти - за развитие на идея, в партньорство със студио "Ню Бояна". Наградата за победителя е от студиото - услуги за 50 000 евро и 5000 евро. Фестивалът ще подкрепи представянето на проекта на Седмицата на независимото кино в Ню Йорк. За първи път в България, по време на фестивала ще има виртуален кино хъб. Благодарение на специалните очила за виртуална реалност и слушалките към тях, зрителите на фестивала ще имат възможност да гледат безплатно селекция от филми, произведени от водещите в света компании и представени на "Трайбека филм фестивал", както и едни от първите български VR филми.

Кобрата все по-близо до мач в София

Пулев търси съперник за 3 декември

София иска Европейската агенция по лекарства вместо Лондон

България ще подаде искане седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да бъде преместено от Лондон в София. Това научи “24 часа” от правителствени източници. В момента българското правителство изготвя аргументация защо след Брекзит агенцията трябва да бъде преместена в България. Искане за ЕМА вече е подала и Хърватия България ще кандидатства и за още две от европейските институции, които в момента са със седалище във Великобритания - Европейския банков орган и ЕБВР. За тях обаче трудно ще се преборим с Франкфурт, който се превръща във финансовия център на ЕС след излизането на Лондон, обясниха от правителството....

Финансовите отчети може да раздвижат още фондовата борса в София

До края на седмицата публичните компании трябва да обявят индивидуалните си резултати към края на деветмесечието. В сряда Sofix достигна поредният си рекорд за годината, след като се повиши с 0.09% до 518.04 пункта. Оборотът също беше сериозен за следкризисните години – 1.45 млн. лв. за деня. По закон публичните компании обявяват отчетите си за всяко тримесечие в рамките на месеца който го следва и консолидирани до втория след това. По традиция обаче всички ги "изсипват" в последната седмица, а...

Пет района на София остават на сухо заради ремонти, ето кои са те

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 27 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество.