21.10.2016

КЗП ще натиска бизнеса да спазва правата на клиентите

Информационна кампания за запознаване на бизнеса с неговите законови задължения подготвя Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това казва...

Още

КЗП: Собствениците на „избухващия” Samsung ще могат да получат парите си обратно

Собствениците на изтеглените от пазара мобилни устройства на Samsung, модел „Galaxy Note 7”, ще могат да върнат телефоните и таблетите си и да си получат обратно парите за тях. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, предаде Нова тв. „Имаме уверението на дистрибутора на марката за България, че закупилите такива устройства ще могат да ги върнат и да си получат обратно парите”, заяви Маргаритов. Той препоръча, ако някой разполага с такъв телефон, веднага да го изключи и да преустанови употребата му, за да не се създават рискове от възникване на инциденти. Наскоро стана ясно, че компанията преустановява производството и дистрибуцията на най-новия си модел “Galaxy Note7” след получени над 35 сигнала за инциденти с него. Риск създава батерията, която прегрява и това води до „самовзривяване” на апарата. По информация от производителя и от дистрибутора у нас този модел устройство не е пускан в официална продажба на българския пазар. „Все пак е възможно български потребители да са закупили такъв апарат онлайн или от чужбина. Затова ние предприехме необходимите мерки да създадем условия и предпоставки дори и да не е закупено на нашия пазар, устройството да може да бъде върнато и потребителят първо да не е застрашен от някакви рискове и второ да си получи обратно парите”, добави Маргаритов. Веднага, след като Samsung обяви, че спира продажбата на проблемните продукти, социалните мрежи бяха залети с шеги и закачки по темата.

КЗП: Собственици на „избухващия” Samsung ще получат парите си обратно

Българите, които притежават проблемните устройства, ще имат възможност да ги върнат на дистрибутора у нас

През летния сезон КЗП е следила усилено категоризацията на туристически обекти

Нарушенията намаляват, отчете председателят на Комисията Димитър Маргаритов

Над 20 хил. са сигналите и жалбите в КЗП срещу мобилните оператори годишно

Очаква се скоро и третият мобилен оператор да намали неустойките при предсрочно прекратяване на срочни договори

Около 8 хил. са сигналите и жалбите в КЗП срещу мобилните оператори годишно

Очаква се скоро и третият мобилен оператор да намали неустойките при предсрочно прекратяване на срочни договори

КЗП наложи глоба от 30 000 лева заради подвеждащ етикет за състава на продавани дрехи онлайн

За невярна информация за състава на дрехите, продавани от онлайн търговец, предупреди Комисията за защита на потребителите. Проверка е установила, че при над 80 % от продаваните дамски облекла данните от етикета са подвеждащи. Въпреки че повечето от тях са направени единствено от синтетични тъкани, според етикетите им в състава им има памук. Според контролния орган, подвеждащата информация е ключова за решението на потребителите. На търговеца е наложена глоба от 30 000 лева.