25.10.2016

Големи туроператори отчитат до 40% ръст на записванията за България за Лято 2017

Във Варна има 21% ръст на туристите за първите осем месеца на годината, каза Николина Ангелкова

Още

Все повече британци избират България за лято 2017 г.

 Все повече британци предпочитат следващото лято да почиват в България, Куба, Америка, Белеарските острови в Испания и Канарските острови. Това пише британското издание Дейли Мейл, цитирайки Петер Фанкхаузер - главен изпълнителен директор на една от най-големите туристически агенции на Острова Thomas Cook Group. По думите му промяната в предпочитанията на клиентите е следствие от референдума Брекзит, падането на паунда и нарастващия страх от терористични атаки в някои европейски страни. Според изложените от Фанкхаузер данни се забелязва спад от 4% на летните резервации в чужбина сред редовните клиенти и цялостен спад от 9% на туристическия пазар в Европа сравнение с минали години. Най-рязко е отдръпването от Турция, която до сега е била сред водещите дестинации за краските поданици на Елизабет II. Огромен отлив е отбелязан и от Белгия след терористичните атаки през март, а почиващите в Германия са с 5% по-малко. Франция също търпи последствия заради събитията на нейна територия. Аналогично броят на резервациите в рамките на Великобритания се е увеличил, но само с 1%, въпреки че цените са паднали с 5%. Почивките през зимните месеци са белязани от същите проблеми за туристическите агенции. Забелязва се повишение на резервациите във Великобритания с 8% за сметка на тези за страни от другата страна на Ламанша. Въпреки всичко Петер Фанкхаузер заявява, че е твърдо решен да стабилизира пазара и да увеличи печалбите си като предлага изгодни оферти за екскурзии до новите предпочитани курорти. Той разчита на максимата, че няма турист, който да устои на евтина почивка на топ-дестинация.

По морето си остава лято, есен в Западна България

Времето и днес остава топло, с максимални температури през деня между 25° и 30°. В София термометърът ще показва 25°. В събота над...

Дойче Веле: Защо и през лятото в България се хранят с вносна "пластмаса"?

Над 130 000 сезонни работници от България всяка година участват в брането на плодове и зеленчуци в почти всички държави-членки на Европейския съюз. В същото време българското земеделие изпитва остра нужда от близо 70 000 работници и специалисти. Макар и определяни от Министерството на земеделието като „приоритетни“, градинарството и овощарството в България от години са в упадък. Почти целогодишно щандовете за плодове и зеленчуци в страната се пълнят с вносна продукция – при това от „слънчеви” държави като Полша или Холандия. Защо българското земеделие не може да задоволява поне през лятото част от потребителското търсене на домати, чушки, ябълки, пъпеши и други основни плодове и зеленчуци?

България с рекорден брой туристи това лято

Рекорд в посещенията на чужди туристи за последните 25 години, отчете министерството на туризма за 2016 г. От януари до юни 15% процента повече чужденци са посетили курортите ни или общо над 3,1 млн. души. Приходите на хотелиерите от нощувки през юни също са рекордни за последните три години. Само за един месец черноморските курорти са получили над 163 млн. лв. Докато приходът на хотелите от чужденци расте с над 35% българите на Черноморието са се увеличили с едва 4%.

България и лятото на Ердоган

Най-малко две етнически партии в нашата страна поддържат близки отношения с Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта развитието (ПСР). Връзките на ДОСТ с режима в Анкара не са тайна за никого, а учредителят и зам.-председател на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал е личен приятел на турския президент още от времето, когато беше кмет на Истанбул. Все още Лютви Местан - водачът на формацията, чиято регистрация беше препъната от Софийския градски съд, а...