27.10.2016

Оланд обвини Атина, че ще печати драхми с помощта на Путин

Източник на Гръцкото правителство отрече съобщенията в книга на френския президент Франсоа Оланд, който твърди, гръцкият премиер Алексис Ципрас може да се обади на помощ руския президент Владимир Путин, за да отпечатате гръцката валута. Книгата разгласява задкулисни подробности за преговорите, пише newsbg.еu.

Още

10 октомври: Светът в снимки

Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Ердоган – рамо до рамо. В Истанбул се провежда Световният енергиен конгрес. Това е първото посещение на Путин на турска земя след свалянето на руския бомбардировач Су-24 през ноември 2015. Междувременно в столицата Анкара полицията отблъсна група демонстранти, искащи да отбележат една година от кървавото нападение, при което бяха убити 103 души. Близо до Тел-Авив над главите на някои местни бе извършен ритуалът „Капарот“. Греховете през изминалата година се прехвърлят на пернатите. Бежански деца тръгват към класните стаи в Атина по нова програма на ЕС и местните власти. Кейт Мидълтън получава цветя от малко момиче по време на събитие, свързано със световния ден на психичното здраве. Красив кадър от град Кунмин, намиращ се в южната китайска провинция Юнан. ...

Николай Младенов: Всички бяха информирани за спирането на АЕЦ "Белене"

Предоставих информацията както на американския, така и на посланиците на страните от ЕС още същия ден за спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това обяснява в блога си бившият външен министър Николай Младенов в отговор на изтеклия мейл до бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, в който я информират за спирането на проекта. Ето и пълният текст от коментара на Младенов: "В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012, на основание на решение № 250 на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004. Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта. Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика". „България спира ядрения проект Белене.” Имейл съобщение с такова заглавие е изпратено на 28.03.2012 г. на тогавашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън от нейния заместник Ричард Морнингстар. Ето и дословен превод на имейла от Ричард Морнингстар: „Скъпа г-жо секретар, В момента съм в Атина, като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядрения проект Белене с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София. Според него Русия съдейства по въпроса. България ще вземе един реактор, който е готов и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор. С най-добри чувства, Дик“ Съобщението преминава и през един от съветниците на държавния секретар, Джейк Съливан, който коментира – „not bad work” – “нелоша работа”. Имейл съобщението беше публикувано от „Уикилийкс” заедно с още 30 322 писма от електронната поща на Клинтън през времето й на държавен секретар. Бившата първа дама и държавен секретар, която в момента е кандидат за президент на САЩ, е обект на разследване заради използването на частен имейл сървър за дипломатическата си кореспонденция.

Митов се срещна с Лавров. Дали е изпълнил нареждането на Борисов да затопли отношенията с Русия? - Не каза!

По европейските правила ще се развиват енергийните проектите между ЕС и Русия, заяви след двустранната си среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, първият ни дипломат Даниел Митов след разговора им в Сочи за края на руското председателство на ЧИС (Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Той проведе още и две двустранни срещи с турския и молдовския външни министри Мевлют Чавушоглу и Андрей Галбур. За първи път от две години насам се провежда среща между български и руски външен министър. Според ръководителя на българската дипломация Даниел Митов разговорът с руския му домакин Сергей Лавров е бил много открит и той е имал възможност да постави на масата повечето от откритите въпроси и проблемни моменти между двете страни.   Външният министър постави акцент върху енергийния аспект на двустранните ни отношения. "Ясно е, че енергийните проекти между Руската федерация и европейските държави-членки на Европейския съюз ще трябва да се развиват. Това енергийно сътрудничество обаче трябва да става по европейските правила и одобрените от Европейската комисия проекти", обясни Митов. Не стана ясно обаче доколко и успял ли е изобщо българският външен министър да изпълни разпореждането на премиера Бойко Борисов за смекчаване на тона между двете страни. По-рано днес премиерът описа по следния начин целта на участието на Митов на форума в Сочи и по-конкретно на срещата му с Лавров:  "Задачата, която съм му поставил е да нормализира, ако е възможно разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях и превръщането в най-големия враг на Балканите за Русия". „Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, Белград и Будапеща, заобикалят ни, с което се създава едно излишно напрежение”, обясни Борисов. По думите му, политиката на страната ни трябва да е балансирана спрямо всички. „Това е среща на външните министри, така че руският външен министър Лавров има среща и с турския външен министър и с българския и предполагам на 4 очи с всички. Ние имаме да решава енергийни проекти с тях. Имаме да решаваме доста неща в областта на визовия режим и облекчаването му. Знаете има и санкции, тази година няма да паднат, но догодина поне да се облекчат в сферата на селското стопанство, защото там търпим огромни загуби към момента”, обясни премиерът. За разговорите с турския си колега Мевлют Чавушоглу Митов заяви, че това е била възможност да обсъдят общия дневен ред между ЕС и Турция в контекста на миграцията: "Аз поставих естествено и въпроса за изпълнението на споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Република Турция, като в момента се работи по изработването на пътна карта за постигането на визова либерализация. Европейската комисия води преговори с турското правителство, като ние държим за възможно най-бързо започване на изпълнението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, което е и едно от условията за постигането на визова либерализация така или иначе", обясни българският министър.

Борисов пратил Митов да го сдобрява с Путин

Премиерът Бойко Борисов обяви в парламента днес, че е поставил задача на външния министър Даниел Митов - "да нормализира крайно острата позиция на Русия към България, както нашата към тях и превръщането ни в най-големия враг на Балканите за Русия". Очаква се на среща на външните министри на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи Митов да се види с руския си колега Сергей Лавров, като една от темите на разговор ще бъдат енергийните проекти. В коментар за отношенията ни с Русия премиерът каза: "Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, в Белград, в Будапеща, обикалят ни, което се създава едно излишно напрежение, което не е необходимо". Борисов изрази надежда следващата година санкциите от страна на ЕС към Русия "поне за селското стопанство" да паднат, тъй като страната ни търпи загуби. Той обаче даде да се разбере, че "европейската и българската позиция са едно и също".  

Премиерът поръчал на Даниел Митов да нормализира отношенията ни с Русия

Путин и Медведев ходят в Атина, Белград, Будапеща, нас ни обикалят, безпокои се Бойко Борисов

Путин възражда "Южен поток"

Тръбите ще тръгват от Крим и ще минат през България, твърдят медиите в Атина Замразеният проект за газопровод "Южен поток" може да бъде възроден. Това прогнозират гръцки медии в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин, който пристига на официално посещение в Атина в петък. Енергетиката ще бъде една от основните теми по време на посещението му. Очаква се Путин да представи нов алтернативен път за пренасянето на руски природен газ към южната част на Европа. Газопроводът трябва...