25.10.2016

Най-малко 10 души загинаха при катастрофа на автобус в Южна Корея

Най-малко 10 души са загинали и седем други са сериозно ранени, след като автобусът им катастрофира и се подпалва на магистрала край южнокорейския град Уксан, предадоха от полицията в региона. Макар точната причина за инцидента все още да се разследва, шофьорът е задържан за разпит относно техническото състояние на автобуса. В превозното средство са пътували 20 души когато една от предните гуми гръмнала, което причинило сблъсък в бетоните заграждения и последвалия пожар, твърдят очевидци. „Няколко души избягали от автобуса, който след това се подпалил след няколко шумни експлозии“, разказва очевидец. Половината пътници били блокирани вътре от врата, което не се отваряла заради бетонен блок. Повечето пътници били пенсионери, връщащи се от летището след екскурзия в Китай. 

Още

Икономиката на Южна Корея забавя ръста си

През третото тримесечие повишението на БВП е 0,7% на годишна база

Президентът на Южна Корея иска удължаване на мандата

Пак Чжън Хе, която е президент на Южна Корея, се обяви за поправка в конституцията на страната, за да може да се удължи срока на президентските пълномощия. „Един петгодишен мандат може да е бил подходящ за предишния период на демократизация, но сега повече не ни отива. Ние не можем да очакваме светло бъдеще за нашата страна с политическа система, която не ни дава да се движим напред заради конфронтация и разединение”, казва Хе, пише БГНЕС. Според нея правителството ще разгледа въпроса за създаване на специална комисия, която да се заеме с подготовката за внасяне на поправки в основния закон на страната до приключването на мандата й като президент (февруари 2018 година). Според сега действащата конституция на Република Корея, президентът на страната има само един 5-годишен мандат. Последните поправки в конституцията на Южна Корея са правени през 1987 година.

Самсунг предлага програма за замяна на притежателите на Galaxy Note 7 в Южна Корея

Самсунг обяви, че ще предложи програма за замяна на притежателите на Galaxy Note 7 в Южна Корея. Те ще могат да подменят устройството си с Galaxy S7 или предстоящия модел Galaxy S8 или Note 8. Потребителите, участващите в програмата, ще трябва да платят половината от цената на Galaxy S7, преди да го заменят за S8 или Note 8.

Бан Ки-мун обмисля политическо бъдеще в Южна Корея

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че през януари ще се завърне в Южна Корея и ще обмисли каква роля може да играе в бъдещето на страната си, където има обществени очаквания той да се кандидатира за президент, предаде Ройтерс.

Нови военноморски учения в Южна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея ще проведат тристранни военноморски учения край остров Чеджу, съобщи „Ренхап“. Ученията ще се състоят между 22-ри и 23-ти октомври. Те ще засягат прихващането на вражески кораби и спасителни операции. От началото на тази година край бреговете на Южна Корея се проведоха редица военноморски учения, под егидата на САЩ. Основна причина са ядрените опити на Северна Корея.  ...