25.10.2016

Квадратчето „не подкрепям никого” не променя резултатите от изборите

  Избирателят може да изрази волята си, че не подкрепя никого, но това не би променило резултатите на изборите и пропорциите. Това заяви на брифинг председателят на правна комисия Данаил Кирилов, пише БГНЕС. Кирилов подчерта, че квадратчето „не подкрепям никого” се е появило по настояване на правозащитни организации и съобразно изискването да се спази европейския изборен стандарт след като се въвежда някаква форма на задължително гласуване, да има свобода избирателя да заяви, че не гласува за никого. „Много хора разчитат, че паметта на всички е къса всички стенограми са качени на сайта на НС. „Припомням, че като председател на правна комисия и нашата група юристи в правна комисия, сме защитавали тезата, че има ли такова квадратче, то следва да участва при всички изчисления, свързани с определяне на резултатите. Това наше становище беше оспорвано силно в правна комисия и имаше опити многократно за прегласуване. Колегите от РБ, както и от другите по-малки ПГ остро реагираха, че евентуалното участие на това квадратче в математиката на изборния резултат ще увеличи прага за влизане на политическите партии в НС”, каза Кирилов. „По тази причина в пленарна зала се възприе предложението им, резултатите от гласуването чрез не подкрепям никого да бъдат вписвани в протоколите, съобщавани на публиката, но да не влияят по какъвто и да е начин на двата основни видове избори, да не влияят в пропорционалната система да се преразпределят гласове или да се повишава парламентарния праг”, допълни той.

Още

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят на президентския вот

Очаква се Изборният кодекс да влезе утре и в пленарната зала

"Не подкрепям никого" ще се брои за резултата от президентския вот

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори, както и при бъдещи кметски избори, които също са мажоритарни. Те няма да се броят обаче при пропорционални избори, каквито са например парламентарните и така бариерата за влизане в Народното събрание ще остане 4%. Таванът от 35 секции в чужбина отпада за страните от ЕС, но остава в сила за останалите. Тези поправки в Изборния кодекс, за които консенсусно се бяха разбрали трите формации,...

Вотът "Не подкрепям никого" ще се отчита само при президентски и местни избори

Вотът "Не подкрепям никого" ще се отчита само при президентски и местни избори. Няма да се отчита само при парламентарен вот, за да не се вдигне бариерата от 4 процента, решиха депутатите от правната комисия.

"Не подкрепям никого" ще се брои при определяне на резултата от президентските избори

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори. Това решиха без дебати с 10 гласа "за" и 6 "въздържал се" депутатите от правната комисия днес. Очаква се поправките в Изборния кодекс да минат на второ четене в пленарна зала утре. Спешният ремонт на кодекса дни преди изборите се наложи именно заради методиката за отчитане на резултатите от президентския вот. Причината - досега определените за действителни гласове "Не подкрепям никого"...

Мартин Бусаров: Квадратчето "Не подкрепям никого" е проблем за избирателя, не за администрацията

Ролята на квадратчето "Не подкрепям никого" е трябвало да бъде обяснена по-обширно на избирателя, т.е. той да знае какво ще се случи, когато зачертава това квадратче и как неговият глас ще повлияе върху крайния резултат. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Мартин Бусаров , председател на РИК – Благоевград. Според него се създава фалшива паника, че квадратчето ще затрудни изборния процес, но то няма да затрудни администрацията, а по-скоро ще създаде объркване сред избирателите. Бусаров заяви, че подготовката за изборите върви динамично, нормално и спокойно, а членовете на РИК са с голям опит. Притеснението е по-скоро за нивото на подготовка на членовете на секционните комисии, защото по стара традиция промените в състава на тези комисии текат почти до самия ден на изборите, уточни председателят на РИК – Благоевград. В избирателния район има почти 600 секционни избирателни комисии, ще има и подвижни урни. Проблем биха могли да бъдат големите разстояния между секциите и ако се наложат евентуални проверки на място, подчерта Бусаров. Той съобщи още, че обучителни екипи пътуват по места, за да подготвят секционните избирателни комисии. Председателят на РИК - Русе Мирослава Маркова също каза за „Хоризонт“, че ще съумеят да се подготвят за изборния ден. Очакват се указания за бюлетината за референдума и как ще действат избирателните секции с нея. Предстои онлайн обучение чрез видеостена, което ще бъде проведено от ЦИК, стана ясно от думите на Маркова. Не се очертава проблем около персоналния състав на комисиите и хората са налице, уточни Мирослава Маркова. 20 машини за гласуване са предвидени за област Русе, като в община Русе ще бъдат разположени 16 от тях. Маркова отбеляза, че има неясноти около машинното гласуване, затова чакат от ЦИК допълнителни указания за машинното гласуване и машинното броене.Двете гледни точки за подготовката на предстоящите избори чуйте в звуковия файл.

Политолог: Квадратчето „Не подкрепям никого“ може да доведе до изкривяване на резултатите

Методологията, която беше предложена за квадратчето „Не подкрепям никого“ може да доведе до изкривяване на резултатите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. „Малко вероятно е, но никой не знае колко ще е избирателната активност предвид референдума и опцията за едно полу-задължително гласуване, която имаме в момента. Ако се стигне до такова изкривяване на резултата, тези които загубят – независимо от едната или от другата страна биха могли да атакуват целия изборен процес. Според мен законодателите отново оставиха една бомба със закъснител, която показва тази липса на качество, липса на метод за изчисляване на резултатите и на капацитет да предвиждат нещата, да са устойчиви, да са стабилни, да не правят редки ходове, което е много опасно в политиката“, каза още д-р Методиев. Според него най-лошото е, че никой не е поел отговорност за този политически и законодателен гаф. „Прехвърляше се топката – този, онзи предложил, а в крайна сметка не стана ясно кой носи отговорност за създалата се ситуация“, подчерта политологът. Д-р Методиев отбеляза, че настоящите промени по отношение на квадратчето „Не подкрепям никого“ са положителни.