26.10.2016

Турция и Израел ще разменят посланици в идните седмици

Турция и Израел ще завършат процеса по взаимното назначаване на посланици до седмица или най-много десет дни, съобщи Ибрахим Калън, говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА. Въпреки това от израелска страна заявиха, че още не е избран посланик в Турция и това няма да се случи до 27 октомври, съобщи агенция "Ройтерс". По-вероятно е новият дипломат да пристигне в Анкара около края на годината. Размяната на посланици е...

Още

Поверителен доклад на ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Документът е обсъждан от експерти на световната организация в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност

ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, предаде Фокус. Въпросният доклад е бил обсъждан от панела експерти на ООН в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност.  Страната ни е спомената в ролята на голям снабдител на оръжия за суданското правителство. „Доказателствата обрисуват мрежи, чрез които поръчките на оръжия се координират от доставчици в Източна Европа и Близкия изток и след това се прехвърлят чрез посредници до Южен Судан“, гласи докладът на Организацията.

Daily Nation: България и Израел подхранват войната в Южен Судан, гласи поверителен доклад на ООН

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, цитиран от "Фокус".

Израелският военен министър: Палестинският президент не може да взема трудни решения

В интервю за най-големия палестински вестник "Ал Кудс" израелският военен министър Авигдор Либерман каза, че палестинският президент Махмуд Абас е неспособен да подпише мирно споразумение с Израел, защото за това е нужен човек, който може да взема трудни решения. Либерман предупреди Хамас да не се опитва да предизвиква Израел, защото в случай на въоръжени сблъсъци това ще бъде последната им война, тъй като ще бъдат унищожени напълно.

Израелският министър на отбраната: Ако има нова война Газа ще бъде последната

В първото си интервю за палестинска медия израелският министър на отбраната Авигдор Либерман предупреди, че ако има нова война между Израел и „Хамас“ в Газа, тя ще бъде последната. Пред в. „Ал Кудс“ Либерман изрази своето мнение по бъдещето, включително решението на израелско-палестинския конфликт по формулата за създаване на две държави, която предвижда размяна на територии, като Израел ще запази големи образувания от селища, пише БГНЕС. По време на дискусия със студенти в университета Ариел през септември Либерман призова към сделка за мир с палестинците, базирана на населението и размяната на територии. „Принципът земя срещу мир се провали“, каза Либерман. Според него най-добрият вариант за намиране на изход от продължаващия десетилетия конфликт е „размяната на територии и население“. Въпреки това той предупреди, че такова решение на израелско-палестинския конфликт трябва да бъде неразделна част от по-голямо всеобхватно споразумение с арабския свят. По закон, каза Либерман, има предимство за това. Когато той беше министър на външните работи, той каза, че е поискал юридически съветници на ведомството по въпроса и е получил положителен отговор в писмена форма.

Израел иска да купи най-малко три подводници

Израел има намерение да купи от Германия поне три нови подводници, способни да изстрелват ядрени ракети, с които да замени най-старите плавателни съдове във флотата си, предава Sputnik.