23.10.2016

Чавушоглу: Турция ще спазва Лозанския мирен договор

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че правителството на страната ще спазва Лозанския мирен договор от 1923 г., според който островите в Егейско море попадат под властта на Гърция, въпреки скорошната критика на президента Турция Реджеп Тайип Ердоган към него.

Още

Турция приема и ще спазва Лозанския мирен договор от 1923 г.

  Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че правителството на страната ще спазва Лозанския мирен договор от 1923 г., според който островите в Егейско море попадат под властта на Гърция, въпреки скорошната критика на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган към него, информира Агенция Фокус. „Всички страни трябва да спазват международните споразумения и договори, дори и да не ги харесват“, заяви Чавушоглу. „Това не означава, че човек не може да изразява мнението си по това колко правилни и справедливи са тези споразумения“, добави той.  Преди седмици турският президент изрази мнение, че договорът от 1923 г., който установява границите на страната, са поражение за Турция.

Ердоган с остро изказване за османските корени на Турция

Поредно изключително остро изказване на тема „граници и история” направи турският президент Реджеп Ердоган. След като през последните седмици той и други високопоставени политици от южната ни съседка открито атакуваха договорите, с които се определят съвременните граници на страната, сега държавният глава директно противопостави 100-годишната светска традиция на османското минало, предаде бТВ. „Османците имаха държава с толкова дълбоки корени, че сривът й причини материални и морални рани на нашата нация. Нашите територии, които бяха 2,5 млн. кв. км през 1914 г. намаляха до 780 000 кв. км с подписването на Лозанския договор”, посочи Ердоган, цитиран от турския в.”Биргюн”. По думите му Турция не е успяла да защити историческите си граници (в по-ранно изказване на същата тема той посочи, че някои историци включват в тях Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови, като това предизвика по-силна реакция в Гърция и по-слаба у нас-б.р.). „Целта на поставянето на Турция в порочен кръг след 1923 г. е да бъдем накарани да забравим своите селджукски и османски корени... През 2016 г. не можем да действаме с начина на мислене от 1923 г.“, допълни Ердоган. Лозанският мирен договор до момента е смятан за външнополитически успех за светска Турция и нейния създател Мустафа Кемал. Междувременно, вестник „Катемерини” съобщи за инцидент с участието на гръцки и турски бойни самолети. Два F-16 на турските ВВС влезли в гръцкото въздушно пространство вчера следобед, при което били вдигнати по тревога два изтребителя. Други два турски самолета също нахлули и се стигнало до въздушен бой, при който не се съобщава за загуби от двете страни. Това е първият подобен инцидент в небето на Гърция от опита за преврат в Турция през лятото.

Ердоган: Турция е в постоянен порочен кръг от 1923 г. насам

Турският президент Реджеп Ердоган отново повдигна темата за Лозанския мирен договор и влиянието му върху турската държава, заявявайки, че от подписването на споразумението насам държавата му е в постоянен „порочен кръг“. Той също така засегна и темата за границите на Турция, които са се свили драстично след неговото сключване, пише БГНЕС. 

Ердоган: От 1923 г. Турция се върти в порочен кръг

Турският президент Реджеп Ердоган отново повдигна темата за Лозанския мирен договор и влиянието му върху турската държава, заявявайки, че от подписването на споразумението насам държавата му е в постоянен „порочен кръг“. Той също така засегна и темата за границите на Турция, които са се свили драстично след неговото сключване, пише БГНЕС. „Османците имаха държава с толкова дълбоки корени, че сривът й причини материални и морални рани на нашата нация. Нашите територии, които бяха 2,5 млн. кв. км през 1914 г. намаляха до 780 000 кв. км с подписването на Лозанския договор. Когато започнахме Войната за независимост (Турската война за независимост, 1919-1923 г., водена между турски сили и войски на Антантата заради разпада на Османската империя след Първата световна война – бел. ред.), нашата цел беше да защитим границите си в рамките на Националния обет (документ от 1920 г., дело на последния османски парламент). За съжаление не можахме да ги защитим“, каза в реч Ердоган, цитиран от турския в. „Биргюн“. „Целта на поставянето на Турция в порочен кръг след 1923 г. е да бъдем накарани да забравим своите селджукски и османски корени... През 2016 г. не можем да действаме с начина на мислене от 1923 г.“, допълни той. По отношение на конфликта в съседна Сирия държавният глава заяви, че турската армия има намерение да влезе в Ал-Баб, разположен на приблизително 40 км. от втория по големина сирийски град Алепо. “Няма да чакаме терористични групи да ни нападнат... казват ни да не влизаме в Ал-Баб. Съжалявам, но ние ще влезем там“, заяви Ердоган. По-рано миналия месец турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че що се отнася до военните планове на Турция в рамките на операцията „Щитът на Ефрат” в Сирия, се планира създаването на зона за сигурност в Северна Сирия. „Плановете са следните: прочистване на региона, т.нар. „джоб Манбидж” от ИД и превръщането му в зона за сигурност. Следващата цел ще бъде град Ал-Баб”, каза турският първи дипломат. 

АБВ реагира остро на Ердоган за териториални претенции вх Западна Тракия

ПГ на АБВ настоява МВнР да изиска пълния текст на речта на президента на Турция Реджеп Ердоган и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков по повод изказвания на турския президент, публикувани в международния печат, в които той отправя недвусмислени териториални претенции към околни страни и желанието му в Западна Тракия да се проведе референдум за определяне на нейния статут, пише БГНЕС. Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан, продължи Кючуков. Това определено вълнува българската общественост и всички българи, особено въпросът за Западна Тракия и егейските острови, които засегнаха и гръцката страна, поясни той. И припомни, че гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо тези изказвания на Ердоган. На този фон прави впечатление внушителното мълчание българското МВнР по казус, който е изключително важен за българската страна, продължи депутатът. Нашето МВнР не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна, каза той. От АБВ смятат, че странно впечатление прави фактът, че някои от кандидат-президентите в своите дискусии описват отношенията с Турция по съвсем идиличен начин. От АБВ се обявяват в защита на декларацията, огласена от централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, която е най-представителната организация на тракийските българи.