24.10.2016

ООН предупреждава за нова бежанска криза в Ирак

Иракските сили, подкрепяни от САЩ, се подготвят за дългоочакваното нападение в Мосул срещу последното най-голямо укрепление на силите на "Ислямска държава" в страната. Очаква се това да е най-голямата битка в страната от 2003 г. насам. Координаторът по хуманитарните въпроси на ООН в Ирак Лис Гранде заяви, че в най-лошия случай Мосул ще представлява "най-голямата и най-сложната хуманитарна операция в света за 2016-а": В най-лошия случай в Мосул може да има масово изселване на стотици хиляди хора. Може да има стотици хиляди хора, които да бъдат държани като човешки щитове в града. Може да има химическа атака, която да изложи десетки, стотици хиляди на сериозен риск. Ако всичко това се случи наведнъж, ще бъде катастрофа.

Още

ООН: Около 100 хиляди иракчани може да избягат в Сирия и Турция заради битката за Мосул

Около 100 хиляди иракчани може да потърсят спасение в Сирия и Турция вследствие на военната операция за отвоюване на град Мосул от "Ислямска държава". Това обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците и призова за предоставяне на допълнителни 61 милиона долара за вътрешно разселените хора в Ирак, Сирия и Турция. Агенцията на ООН уточни, че вече се провежда подготовка за приемане на до 90 хиляди иракски бежанци на територията на Сирия.Турция е готова за десетки хиляди бежанци, които може да избягат от Мосул, обяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Анкара обаче не очаква приток на бежанци, ако военната операция бъде проведена правилно, уточни Куртулмуш.

ООН предупреди за огромна бежанска вълна от иракския град Мосул

Стотици хиляди иракчани от Мосул и околностите могат да бъдат разселени от домовете си заради военната операция за възвръщане на града, който се намира под контрола на терористичната групировка "Ислямска държава". За това алармира Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), предаде "Ройтерс". "Смятаме, че ситуацията с принудителното напускане на домовете на местните жители може да се влоши драстично", заяви говорителят на ВКБООН Адриан Едуардс. Той добави, че организацията...

ООН: Около 30 хил. чуждестранни терористи са активни в момента в Сирия и в Ирак

Заместник-генералният секретар на ООН Жан-Пол Лаборд съобщи, че в момента на територията на Ирак и Сирия оперират около 30 хил.

ООН: 30 000 чужди джихадисти се намират в Сирия и Ирак

Около 30 000 чуждестранни джихадисти има в Сирия и Ирак, а опасността от атентати нараства заради настъплението срещу техните позиции. Такава гледна точка израз днес на пресконференция в Женева представителят на Контратерористичния комитет на Съвета за сигурност на ООН

ООН: Около 30 000 са "вносните" джихадисти в Сирия и Ирак, опасността от атентати нараства

Около 30 000 чуждестранни джихадисти има в Сирия и Ирак, а опасността от атентати нараства заради настъплението срещу техните позиции. Това заяви на пресконференция в Женева представителят на Контратетористичния комитет на Съвета за сигурност на ООН Жан-Пол Лаборд, съобщава ТАСС, цитирана от Би Ти Ви.

ООН: Около 30 000 са "вносните" джихадисти в Сирия и Ирак

Победите над ИДИЛ повишават риска от завръщането им в родните държави