26.10.2016

Путин одобри закона за безсрочно разполагане на руски части в Сирия

Това позволява на Русия да установи базата си в Хмеймим

Още

САЩ кахаза кога може да щурмуват столицата на "Ислямска държава" в Сирия

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър посочи, че битката за освобождаването на сирийския град Ракка от „Ислямска държава“ приближава. Той добави, че операцията може да съвпадне с вече течащия щурм срещу Мосул в Ирак, предаде Reuters.

РИА Новости: Русия и Германия се разбраха как да действат по темата "Сирия"

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер са провели телефонен разговор, в рамките на който са постигнали съгласие за поддържане на редовен експертен диалог между външнополитическите ведомства на двете страни за всички въпроси, касаещи разрешаването на сирийския конфликт. Това се казва в съобщение от външното министерство в Москва, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Турция налива масло в огъня на Близкия Изток: След Сирия нахлува и в Ирак!

Турция е готова да предприеме наземна операция в Ирак, за да елиминира всяка заплаха, която възникне срещу нея. Това обяви турският външен министър...

Преди изтичането на мандата си, Обама може да предприеме нови действия в Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама може да предприеме нови действия за Сирия преди изтичането на мандата си на 20 януари 2017г. Това заяви официалният представител на Белия дом Джош Ърнест. Така той коментира съобщението на вестник „Вашингтон Пост“, че Обама е решил да не предприема никакви действия по конфликта в Сирия до края на своите пълномощия, като остави това за своя наследник на поста, пише БГНЕС. „Според Ърнест обаче президентът не се готви да се откаже от никакви варианти. Той ще разглежда различни възможности с цел понижаване нивото на насилие и увеличаване на хуманитарната помощ, както и импулс на политическите преговори за прехода на властта в Сирия.

Великобритания ще тренира опозиционни бойци в Сирия, които да се бият срещу ИД

Обединеното кралство възобновява тренирането на бойци от сирийската умерена опозиция и ще изпрати 20 души от Министерството на отбраната в Близкия Изток, за да им помогнат да се подготвят срещу евентуална атака от терористичната групировка „Ислямска държава“, предава вестник The Guardian, цитиран от Фокус. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън предстои днес официално да съобщи подновяването на помощта спрямо бойците на умерената опозиция в Сирия. Ходът на британското министерство вероятно ще разочарова сирийските бойци, които са поискали от Великобритания много по-съществена помощ, включително по-тежки оръжия и въздушна подкрепа.