26.10.2016

Нов ураган удря Америка

Нов ураган – Никол, е на път да удари Централна и Северна Америка. Тази нощ бурята от трета категория връхлетя Бермудските острови, като причини наводнения и остави без електричество над 26 хил. души. Ураганът беше придружен от ветрове със скорост до 185 км/ч, които повалиха дървета и отнесоха покриви. Според метеоролозите силните ветрове ще продължат и тази нощ, предава БиТиВ.  Междувременно стотици хора бяха евакуирани с лодки и хеликоптери от градове на американския щат Северна...

Още

Американските банки настояха за удължаване на процеса по Brexit с няколко години

Американски банки са заявили както пред официални представители на Европейския съюз, така и пред британското правителство, че те настояват финансовата индустрия на Острова да бъде защитена от Brexit в продължение на няколко години, след като Великобритания напусне ЕС, съобщава електронното издание BuzzFeed News, цитирано от БНР. По-рано този месец банкови мениджъри от САЩ са посочили пред служители на Европейската комисия, че те се нуждаят от повече от двете години, които са определени като краен срок за процедурата по излизане от ЕС, за да се подготвят за Brexit и настояват за преходен период, за да видят какво ще бъде новото споразумение, договорено с Великобритания, посочи пред BuzzFeed News източник от ЕС, запознат с въпроса. Банките са изразили изричен интерес към преходно споразумение, чрез което да останат в сила за период от няколко години текущите регулаторни механизми и запазване на достъпа до единния европейски пазар. Неназованият европейски източник също така прогнозира, че през следващите месеци банките ще хвърлят огромни усилия в истинска лобистка кампания по този ключов въпрос. Тези усилия ще включват по-прецизни техни молби към Великобритания и ЕС, както и доклади, свързани с несигурността относно работните места във финансовия сектор и рисковете за инвестициите, ако исканията им не бъдат изпълнени. Според някои оценки, 1,1 млн. трудещи са заети във финансовия сектор на Великобритания. Отделно от това, други висш правителствен източник от ЕС е споделил пред BuzzFeed News, че британски служители са споделили на двустранна среща, че банките настояват за петгодишен преходен период след старта на преговорите за Brexit. През уикенда председателят на Британската банкова асоциация (BBA) - Антъни Браун предупреди, че редица големи международни банки се готвят да изтеглят някои от операциите си от Великобритания в началото на 2017 година с оглед на несигурността за бъдещите отношения на страната с Европейския съюз след Brexi. Днешната информация на BuzzFeed News сякаш подчертава, че банките настояват за по-голяма сигурност относно това, което може да дойде в резултат на преговорите за Brexit и са готови дори на заплахи, за да я получат. От друга страна обаче, настояването за удължаване на предходния период е сякаш сигнал, че чуждестранните банки ще търсят начини, за да останат в Лондонското сити, ако те получат правилните условия от предстоящите преговори за излизане на Великобритания от ЕС.

Над 300 американски войници отиват в Норвегия

САЩ ще разположат повече от 300 войници в Норвегия, съобщи норвежкото правителство. Според експерти тази стъпка ще изнерви граничещата с Норвегия Русия, съобщава БГНЕС. Разположените на ротационен принцип близо до Трондхайм, на около 1 000 км по права линия от руско-норвежката граница, 300 морски пехотинци ще се обучават и тренират за действия при арктически условия, съобщи норвежкото министерство на отбраната. Защитата на „Норвегия зависи от подкрепата на съюзниците и от определящо значение за сигурността на Норвегия е нашите съюзници да натрупат познания за условията на място, обясни министър Ине Ириксен Сьорейде. 

Франсис Фукуяма: Какво чака Америка - политически упадък или обновяване?

В центъра на американската политика отново е социалното положение – то е по-важно от останалите водораздели като расово-етническите, проблемите на половото равенство, сексуалната ориентация или географията, които доминираха на последните избори

Багата стана баща в Америка

Приятелката на боеца роди момче в Лас Вегас

Милиони американци гласуват предварително

Пред секциите има километрични опашки

Американски музей събрал 300 000 долара за реставрация обувките на Дороти

Националният музей за американска история във Вашингтон е събрал повече от 300 000 долара от дарения за реставрация на прочутите червени обувки, носени от Дороти – героинята от „Магьосникът от Оз“. Старите, вече почти 80-годишни обувки, станали култови заради филма на Виктор Флеминг /1939г./ имат остра нужда да бъдат реставрирани, за да си възвърнат едновремешния блясък. Това заяви музеят при стартирането на своя проект на сайта „Kickstarter“. В крайна сметка целта бе изпълнена, съобщиха от музея в комюнике. Необходимите 300 000 долара са били събрани, и то само за 7 дни. Според музея даренията са дошли от 41 страни на петте континента, информира БГНЕС. Директорът на музея Джон Грей счита, че призивът за подкрепа на този проект е дал на хората възможността да играят активна роля в запазването на рубинените обувки и същевременно да разберат какви усилия полагат музеите, за да съхраняват експонатите си. До края на проекта остават още 25 дни и заради това от неговото ръководство обявиха, че искат да съберат още 85 000 долара за възстановяване на костюма на плашилото от филма „Магьосникът от Оз“. Обувките, носени от Джуди Гарланд, която изпълнява ролята на Дороти във филма, са изложени в Националния музей на американската история от 1979 г. Тогава музеят се сдобива с тях чрез анонимно дарение. Миналата година подобен проект за набиране на средства осъществи и Смитсъновия музей, който събра 719 779 долара за реставрация на скафандъра на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната.