28.10.2016

Китай: Следващият президент на САЩ да ограничи китайските инвестиции в американските медии

  Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва „да обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай”, предаде БГНЕС. Комисия на Конгреса на САЩ призова следващия американски президент да ограничи китайските инвестиции в американската развлекателна, интернет и медийна индустрия в отговор на търговските бариери, съществуващи във втората най-голяма икономика в света. В своя годишен доклад, двупартийната Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва да “обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай, включващи продължаващи и трайни ограничения върху свободния поток на новини и информация, които засягат чуждестранните медийни компании, опитващи се да получат достъп до китайския пазар”. Китайската цензура блокира достъпа до американски интернет компании като Фейсбук и Туитър. Уебсайтовете на медийни организации като „Блумбърг“, „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“ също са блокирани в последните години, което ги принуждава да намаляват инвестициите си в сайтове на китайски език, насочени към повече от 700-те милиона интернет потребители в страната. Китайските компании, междувременно, са на път да задминат своите американски колеги по харчене на средства за сливания и придобивания в чужбина, като разграбват активи в областта на развлеченията и други сектори, забранени за чуждестранните инвеститори в Китай. В резултат на това комисията заяви, че правителството на САЩ следва да прецени дали “пазарният достъп за китайски инвеститори до секторите на новините, онлайн медиите и развлеченията не следва да бъде поставен на реципрочна основа, за да се осигури равнопоставеност на американските инвеститори”. Комисията, чиито препоръки не са задължителни, бе създадена след официалното влизане на Китай в Световната търговска организация през декември 2001 г., което му осигури достъп до американския пазар при същите условия, както и за останалите членове. Преди присъединяването на Китай, Конгресът ежегодно гласуваше дали стандартните тарифи на СТО да се прилагат за вноса на китайски стоки, или не. Повечето от годишните констатации и препоръки на комисията са съсредоточени върху съблюдаването на човешките права от страна на китайското правителство, към което тя е изключително критична. Комисията обвини президента Си Цзинпин в създаване на “условия на влошаване на човешките права и върховенството на закона, белязани от все по-голяма консолидация на собствената му власт... чрез принудителен идеологически конформизъм и системно преследване на адвокати и защитници на правата на човека”. Външното министерство на Китай не бърза със своя коментар. То редовно отхвърля подобни критики и издава свой собствен годишен доклад, изброяващ предполагаеми пропуски на американското правителство в областта на човешките права. 

Още

Защо златото ще поскъпва, без значение кой е следващият президент на САЩ

Продължително поскъпване на златото, ако Тръмп спечели, и по-кратък скок, ако Клинтън победи, прогнозира анализатор

Анализатор: Златото ще поскъпва независимо кой е следващият президент на САЩ

Продължително поскъпване на златото, ако Доналд Тръмп спечели, и по-кратък скок, ако Хилари Клинтън победи, прогнозира анализатор. "Досега тази година цените на златото се радват на силно повишение, докато пазарът продължава да гадае какъв ще бъде темпът и точният момент на следващото повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Следващият спад на световната икономика ще дойде от САЩ, заяви експерт на Fitch

Според главния икономист на агенцията обаче в момента в света липсват факторите, които биха довели до рецесия

Сандърс: Клинтън трябва да е следващият президент на САЩ

Неуспелият кандидат на демократите произнесе реч на конгреса

Джо Байдън е първият в списъка на Клинтън за държавен секретар

Джо Байдън е първият в списъка на претендентите за поста държавен секретар на САЩ, в случай на победа на Хилъри Клинтън на предстоящите през ноември президентски избори. Това посочва в електронната си версия вестник "Политико", позовавайки се на източник запознат с планираните назначения в администрацията на Хилъри Клинтън, ако тя е следващият президент, пише БГНЕС. Посочва се, че нито самата Клинтън, нито нейното обкръжение още не са информирали за намеренията им Байдън, който от януари 2009 г. е вицепрезидент на САЩ.

Все повече републиканци биха гласували за Хилари Клинтън

Все повече и повече републиканци смятат, че представителят на Демократическата партия Хилари Клинтън ще бъде следващият президент на САЩ. Особено след като републиканският кандидат се бори неуспешно с обвиненията в пошло сексуално поведение към жените и с последиците от изказването си, че би оспорил избора на американските гласоподаватели. Анкета на „Ройтерс” и „Ипсос”, проведена между 20-ти и 24-ти октомври разкрива, че 41% от Републиканците определят Клинтън като победител, а само 40% разчитат на Тръмп. Резултатите сочат рязък спад в доверието към републиканеца от симпатизантите на собствената му партия – допреди месец 58% от тях вярваха в надмощието на Тръмп и само 23% даваха подкрепата си за Клинтън, информира БГНЕС. Поддръжниците на скандалния милиардер също са намалели с 18% от началото на октомври. А тези на Клинтън са се увеличили с 10%. Проучването на „Ройтерс/Ипсос” е проведено онлайн на английски с американци от всяка възрастова група и от всичките 50 щата. Сред анкетираните са 648 души, които се идентифицират като републиканци и 771, които се определят като демократи.