25.10.2016

Възможна е нова бежанска криза в Ирак, притеснени са хуманитарни организации

  Нова бежанска криза може да засегне Ирак след началото на подготвяната офанзива срещу „Ислямска държава“ в техния бастион Мосул, предупреждават международни хуманитарни организации. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) приблизително 700 000 души ще бъдат принудени да напуснат северноиракския град и ще имат нужда от хуманитарна помощ, информира БГНЕС. В същото време обаче към момента има свободни само 51 000 места в съществуващите в страната лагери за извънредно настаняване. Не всички от тях обаче могат да бъдат използвани, тъй като някои от лагерите се намират прекалено близо до Мосул, предупреждават от Норвежкия бежански съвет. Според неговия говорител Карл Шембри ще бъдат построени места за настаняване на още 230 000 души, но все пак остават много хора, които няма да имат подслон. „Това е огромна разлика. Моментът, в който започне притока на толкова много хора, ситуацията ще бъде хаотична“, допълва Шембри. Според ВКБООН ще бъдат необходими около 200 млн. долара, за да се осигури адекватна помощ за бежанците от Мосул, но в момента на разположение е само една трета от тези средства. Мосул е последният бастион на „Ислямска държава“ на територията на Ирак, като според анализатори не е изключено офанзивата срещу града да се състои още този месец. Ирак и САЩ заявиха, че възнамеряват да предприемат действия скоро, но не уточниха кога. 

Още

Екстремистите от ИД напускат Сирия и Ирак с фалшиви европейски паспорти

Разузнавателни служби на арабски държави предупреждават, че джихадистите от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ бягат от Сирия и Ирак с фалшиви европейски паспорти, предава Breitbart. Няколко бивши членове на терористичната милиция са арестувани в

Зов от Ирак: Да пиеш не е ислямско, ама да крадеш – може?

Изненадващата забрана на алкохола се посреща зле в страната

Армията на Ирак на 8 км от Мосул

Иракската армия се приближи на 8 км от град Мосул. Тя напредва към северните райони, а шиитските и кюрдските отряди пешмерга активно действат на западния фронт, твърди ливанската телевизия "Ал Маядин". Вчера сутринта кюрдските сили успешно са отразили атака на джихадистката групировка "Ислямска държава" срещу град Синджар, разположен западно от Мосул. От началото на офанзивата иракската армия е ликвидирала 772 терористи и са освободени 74 населени места, твърди тв каналът. 23 терористи са задър...

Иракските сили сложиха край на изненадващото нападение на ИД срещу Киркук

Иракските сили сложиха край на изненадващото нападение на "Ислямска държава", започнало в петък срещу Киркук. При операцията са ликвидирани 74 джихадисти, задържан е командирът на участвалите в нападението джихадисти, който разкрил, че към пристигналите отвън бойци на ИД са се присъединили спящи клетки на групировката в Киркук, съобщи губернаторът на провинцията, цитиран от Франс прес. Серията от координирани атаки срещу града беше извършена от над 100 бойци на ИД. Целта им, както изглежда, е била да се отвлече вниманието от Мосул, на около 170 километра от Киркук, където иракските сили започнаха голяма офанзива срещу ислямистите.

Иракски военни: Убити са почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул

Иракските военни твърдят, че са убили почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул, съобщава БТА. Операцията започна преди седмица с подкрепата на водената от САЩ международна коалиция. Смята се, че във втория по големина иракски град има между 4 и 6 хиляди активисти на групировката "Ислямска държава".