28.10.2016

Още

Цветанов: Георгиева има безспорни качества и ще заеме висока позиция, с която ще помага на България

”Оставката на Кристалина Георгива е загуба е за страната ни. Нейното отиване в Вашингтон води до размествания в цялата комисия. Трудно ще запазим ресора. Този пост ще бъде поет от германците или от човек, зад който стоят те”, каза още Валентин Радомирски.

За капак България трябва да плати на Кристалина 430 000 евро от Фонда за адаптация на новия й пост!

"Аз я призовах да подаде оставка още след гласуването в ООН, а вместо това тя получи награда", обяви той и добави: "Не съм съгласен българският народ да плаща на една жена, която препоръчва България да приема повече мигранти."

България и Монголия подписаха програма за културно партньорство

България и Монголия ще си сътрудничат в сферата на културата, образованието и науката за период от 5 години, считано от 2017 г. Това стана ясно днес по време на официална церемония в Министерството на културата, на която министър Вежди Рашидов и Н.Пр. г-н Лхамсурен Дугержав, извънреден и пълномощен посланик на Монголия у нас, подписаха междуправителствена програма за сътрудничество в периода 2017-2021 г., съобщи пресслужбата на културното министерство. Подписването на Програмата за култура, наука и образование има за цел да обнови договорноправната база между двете държави и да насърчи двустранния обмен в трите сфери. Програмата предвижда активизиране и разширяване на контактите между културни и научни институции, размяна на посещения на културни дейци, обучение на студенти и докторанти и др. По време на церемонията Рашидов изрази задоволство от подписването на програмата, като подчерта, че този документ е не само важна правна рамка за по-нататъшното укрепване и развитие на обмена в тези сфери, но и ще допринесе за цялостното развитие на отношенията на традиционно приятелство между двете страни. „С подписването на Програмата се откриват по-широки възможности за диалог между нашите народи и тяхното взаимно опознаване, а в тази връзка може да помислим и за организиране на Дни на монголската култура в България, за да се докоснем до традициите и обичаите на Вашата страна”. С тези думи Вежди Рашидов се обърна към посланика на Монголия у нас. Посланик Лха...

Горанов: Който и да е следващият европейски комисар от България, ще помага не по-малко от Георгиева

Новината за оставката на Георгиева завари финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обсъжда финансовата рамка на Бюджет 2017.Със сигурност позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка е една много висока позиция, която по никакъв начин не трябва да се счита за алтернатива на еврокомисарската позиция, която в момента Георгиева изпълнява, коментира той.Сегашната позиция и

България да се готви за 800 хиляди туристи през ноември и декември

Очакваме около 800 хиляди чуждестранни туристи да посетят България през ноември и декември. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив, което разглежда резултатите от летния и подготовката за настъпващия зимен сезон, пише БГНЕС. Предварителните данни показват повишен интерес за зимата от редица важни пазари, като общо за сезона се очаква между 4,5 и 5% ръст, продължи Ангелкова. „На база заявените полети можем да кажем, че има ръст на интереса от 24% на пазар Русия, 20% - от Израел; 74% - от Ирландия”, каза още Ангелкова. По думите ѝ от Великобритания също има повишен интерес. Румъния, Гърция, Турция и Македония също традиционно ни предпочитат за зимна ваканция. В рамките на заседанието на Националния съвет по туризъм бе коментирано какъв ще бъде контролът за новия сезон. Представителите на КЗП, НАП, МВР и БАБХ, представиха отчет за дейността на институциите през лятото и план на инспекциите през зимата. „За всички нас е важно потребителите на туристически услуги да получават качествен продукт, затова ще бъдем безкомпромисни в проверките“, подчерта Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра си. Тя съобщи, че ще се продължи с проверките на местата за настаняване и заведенията за хранене. От началото на годината до сега Министерството на туризма е направило близо 1 000 такива инспекции. „Ние като администрация няма да толерираме нарушенията. Готови сме да стартираме процедура за отнемане на звезда на всеки хотел, който системно нарушава правилата. Вече имаме един такъв случай във Велико Търново и най-вероятно няма да остане изолиран“, каза ще министърът на туризма. Особено внимание бе обърнато на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България. Тя влезе в сила на 1 октомври 2015 г., но този сезон ще е първият, в който ще се приложи в пълнота. Вече 52 ски писти са категоризирани по нея, като съвместните екипи на МТ и КЗП ще следят за информационната обезпеченост и изискванията за безопасност на пистите през новия сезон. В рамките на официалното откриване на заседанието, Ангелкова връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев почетен плакет по случай 10 годишнината от откриването на Туристическия информационен център в града и за последователните усилия, които общината полага за развитието на туризма в региона. „До края на годината ще надхвърлим половин милион нощувки, реализирани на територията на общината. Ако сравним тези цифри с нивата от преди 5 години ще видим, че те са се удвоили“, подчерта кметът и благодари за добрата работа с Министерството на туризма. КЗП отчетоха общ спад на нарушенията в сферата на туризма и представиха доклад за дейността си през 2016 г. Общо са направени над 5 000 проверки от началото на годината до сега и има готовност за откриване на изнесени приемни в големите зимни курорти през активния сезон, стана ясно от думите на Димитър Маргаритов.