23.10.2016

Ново огнище на Зика във Флорида

  Нова зона в Маями, в американския щат Флорида, където вирусът на болестта зика може да се пренася от местните комари, откриха властите. Второто огнище, което разпространява заразата, е зона с площ около 2,6 км в северозападната част на Маями бийч, съобщи говорител на губернатора на Флорида Рик Скот, съобщава БГНЕС. БГНЕС припомня, че изследователи препоръчаха в засегнатите от вируса зика страни да се подготвят за "глобална епидемия" от микроцефалията. "Ние трябва да се подготвим за епидемия от микроцефалия, която ще обхване всички страни в които се случва самостоятелно разпространение на вируса зика, както и страни, в които той може да се развива”, написаха учените, провели изследване в The Lancet Infectious Diseases през септември. Въпреки, че това бяха само предварителни резултати изследователите побързаха да предупредят срещу "глобална епидемия", свързана с микроцефалията. 

Още

35 души са вече заразени с вируса Зика във Флорида

Открити са доказателства за предаване на вируса Зика в Маями Бийч, една от най-популярните туристически дестинации в света. Това обявиха здравните власти на американския щат Флорида, цитирани от световните осведомителни агенции.

Нов случай на "Зика" във Флорида

Hови случаи на инфекция с вируса "Зика" се появиха във Флорида, в околностите на Маями. Специалисти смятат, че комари са разпространили вируса на повече от десет човека. Здравното управление на щата провежда изследване, за да определи източника на инфекцията. Вирусът може да причини вродени дефекти, включително състояние, известно като микроцефалия, при което главата на бебето е по-малка от нормалната. Американският център за контрол и превенция на заболяванията предупреди бременните жени да стоят далеч от Уинууд, квартал на Маями, където се смята, че има комари, пренасящи вируса. Флорида е първият щат в континенталната част на САЩ, където се докладва за инфекция със "Зика".

"Зика" във Флорида

Нов случай на инфекция със "Зика" в околностите на Маями, Флорида. Съобщава се, че комари са разпространили вируса на повече от десет човека. Здравното управление на щата провежда изследване, за да определи източника на инфекция, заяви губернаторът Рик Скот. "Зика" е арбовирусна инфекция при хората. Основните клинични признаци са главоболие, конюнктивит, болки в ставите на ръцете и краката и обрив по тялото. Симптомите продължават от 2 до 10 дена.  Тя може да причини вродени дефекти, включително състояние, известно като микроцефалия, при което главата на бебето е по-малка от нормалната. Американският център за контрол и превенция на заболяванията предупреди бременни жени да стоят далеч от Уинууд, квартал на Маями, където се смята, че има комари, пренасящи вируса.

Нов случай на инфекция със зика във Флорида

Във Флорида се изследва нов случай на инфекция със "Зика" в околностите на Маями. Съобщава се, че комари са разпространили вируса на повече от десет човека, пише БГНЕС. Здравното управление на щата провежда изследване, за да определи източника на инфекция, заяви губернаторъ

Първите случаи на заразяване с вируса Зика във Флорида

Първите случаи на заразяване с вируса Зика, пренесен от комари в континенталната част на САЩ, са регистрирани във Флорида, предаде ДПА. Четирима души - трима мъже и една жена, са заразени в Маями, съобщи губернаторът на щата Рик Скот. Предишните случаи на Зика в САЩ бяха при хора, които са били заразени докато са пътували или чрез сексуален

Първи случаи на заразяване с вируса Зика във Флорида

Първите случаи на заразяване с вируса Зика, пренесен от комари в континенталната част на САЩ, са регистрирани във Флорида, предаде ДПА. Четирима души - трима мъже и една жена, са заразени в Маями, съобщи губернаторът на щата Рик Скот. Предишните случаи на Зика в САЩ бяха при хора, които са били заразени докато са пътували или чрез сексуален контакт, отбелязва ДПА.Вирусът Зика се разпространява основно чрез комари и вече е епидемия в Латинска Америка и в Карибите. Освен че може да доведе до микроцефалия у новородени, според редица учени вирусът може да предизвика и рядко неврологично заболяване, причиняващо временна парализа при възрастни хора. Бразилия е засегната най-тежко от епидемията. Там има 1,5 милиона заразени.