22.10.2016

Изгоненият ректор на МУ: Не съм госпожа никоя!  

„Не съм госпожа никоя. Това не беше към мен, а към хора от екипа ми. Възразих, но не получих отговор. Това бе отношението и към останалите хора, които вчера получиха заповед за уволнение. Така професор Вихра Миланова коментира в ефира на bTV видеото, в което заместник-ректорът в оставка Радомир Угринов влиза при досегашния ректор проф. Вихра Миланова и заявява, че тя е отстранена.

Още

Говорителят на ЦИК: Германия не позволи изборни секции извън посолството и консулствата

Военните от българския контингент в Афганистан няма да могат да гласуват, Външно министерство препоръчва от съображения за сигурност в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия да не бъдат образувани избирателни секции.

Професор се оплака от полицейско насилие, делото е срещу неизвестен извършител

След катастрофа в средата на октомври в София професор Александър Михалев е бил пребит от мъж, въоръжен с пистолет, съобщи Нова телевизия". 72-годишният професор от БАН разказва, че след като се удря с колата си тази на зам.-кмета на столичния район "Слатина", се появява млад мъж, представил се впоследствие за полицай от Първо районно управление. Според Михалев мъжът му е казал: "Ако не беше с белите коси, щях да те застрелям". "В началото, като извади пистолета, помислих,...

26 ранени при катастрофа в Лондон (Видео)

Най-малко 26 души са ранени след като двуетажен автобус не успя да мине под железопътен мост, съобщава в. „Мирър“. Катастрофата е станала тази сутрин в северен Лондон. Петима от ранените са приети в болница. На останалите е оказана помощ на място. Според полицията шофьорът на автобуса не е успял да прецени, че няма достатъчно място да мине и влязъл с висока скорост. Покривът на буса е отнесен при катастрофата. Пристигналите на място пожарни екипи са помогнали на някои от заклещените в двуетажния автобус да излязат. Лекари съобщиха, че настанените в болница пострадали са без опасност за живота. Автобусът е бил нает от частна фирма.      ...

Новоизлюпеният бизнесмен Ники Михайлов: Обичам да нося шалвари

Къщата ми в Мерсин има шест спални и голям двор с басейн, похвали се вратарят

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух: В недрата на Храмовия хълм не са открити следи от еврейско присъствие

Ние сме категорични, че Ерусалим е люлката на трите небесни религии - юдаизма, християнството и исляма. Тук обаче става дума само за една част от града, за която няма доказано еврейско присъствие. Това обясни в интервю за БНР посланикът на Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух по повод избухналите спорове и остри реакции около резолюцията на ООН, засягаща връзките на евреите със смятания за свещен Храмов хълм в Ерусалим и с известната „Стена на плача”.  Според нас това е една справедлива резолюция. Това място е свързано с продължителни в миналото спорове, които многократно са доказвали неговата същност, подчерта Ахмед Ал-Мадбух: От 1967 година, от момента на окупацията на Източен Ерусалим, Израел провежда археологически разкопки в недрата на хълма под джамията Ал-Акса с намерението да открие доказателства, следи за съществуването на т.нар. Соломонов храм. До този момент са открити следи от османския период, от римляните, от византийците, от ханаанските времена, но абсолютно нищо не доказва тяхно присъствие там. Запитан защо резолюцията е приета на практика без дебат по същество, посланикът на Палестина посочи, че не е бил необходим такъв дебат, защото са били представени оригинални документи, доказващи собственост върху спорните обекти: До момента исторически никой не е проявявал съмнение в собствеността на Благородното светилище и върху това, че то е всъщност ислямски вакъф. Всичко започна пред 1980 година, когато Израел след окупирането на Източен Ерусалим го анексира, обяви го за своя вечна столица и започна незаконно да строи в него. Израел е държава-окупатор и държава на дискриминацията, но палестинското право всеки път се самодоказва. Съмнявам се, че Израел ще се съобрази с тази резолюция. От самото си създаване Израел не спазва нито международното право, нито резолюциите на международната общност. Дипломатът предположи, че съобщения като това за заплахите срещу генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова след приемането на резолюцията, биха могли да се разпространяват от Израел: Може би като опит да се вбие клин между нас и госпожа Бокова или между госпожа Бокова и арабските държави. В една такава ситуация госпожа Бокова да бъде заплашвана от някого или от някоя държава – това е чиста глупост. Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Преводът е на Мая Ценова.