27.10.2016

Регионалният парламент на белгийската област Валония ще се произнесе относно подкрепата на страната за СЕТА

Регионалният парламент на белгийската област Валония ще се произнесе днес относно подкрепата на Белгия за търговското споразумение между Канада и ЕС. Вотът на франкофоните в страната е решаващ дали федералното правителство ще получи мандат да подпише споразумението идната седмица. Белгия е една от държавите, чиито правителства още не дават „зелена светлина“ на ЕС да подпише с премиера на Канада Джъстин Трюдо Всеобхватното споразумение за икономика и търговия – СЕТА, на среща на върха на 27 октомври. Причината е, че според белгийската конституция е нужно одобрението на всичките 5 регионални правителства за подписването на международни търговски сделки от централната федерална власт. Мнозинството от социалисти, християндемократи и зелени в парламента на франкофонската част - Валония, се закани да гласува против СЕТА, а като мотив бе посочено, че договорът застрашава социалните стандарти за сметка на частния бизнес. Премиерът на Белгия Шарл Мишел обеща да работи до последния момент с лидерите на Валония за постигане на компромис и призова: Нека всеки в следващите часове поеме своята отговорност – и управляващи и опозиция. Дължим го на нашите съграждани в името на стабилността на страната. На 18 октомври министрите на икономиката от ЕС се събират извънредно в Люксембург за окончателно одобрение на СЕТА. Дори ако белгийското правителство не го подкрепи, подписването му пак може да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от страните-членки на ЕС. Валония обаче може да попречи на ратификацията.

Още

Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат текстовете по СЕТА

Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат новите текстове, поискани от белгийската провинция по търговското споразумение с Канада, предаде БНР.   По-рано регионалните власти на Валония поставиха конкретен списък с условия, за да подкрепят приемането на споразумението. Сред исканията са предпазна клауза на едностранно оттегляне от договора, улесняване достъпа на малките фирми до международния арбитраж, който да се превърне в обществена институция за търговски спорове, и др.  Никой няма да промени факта, че ЕС все още е съюз от държави, а не от институции, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Опасенията срещу частните арбитражи в момента се обсъждат и обясняват. Вярвам, че след днешните разговори в Белгия климатът и ситуацията около СЕТА и може би около бъдещите търговски споразумения ще се променят за добро". За утре все още остава насрочена среща на високо равнище ЕС-Канада в Брюксел, без да е известно дали на нея канадският премиер Джъстин Трюдо ще подпише споразумението за свободна търговия с ЕС.

Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат новите текстове по СЕТА

Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат новите текстове, поискани от белгийската провинция по търговското споразумение с Канада.По-рано регионалните власти на Валония поставиха конкретен списък с условия, за да подкрепят приемането на споразумението.  Сред исканията са предпазна клауза на едностранно оттегляне от договора, улесняване достъпа на малките фирми до международния арбитраж, който да се превърне в обществена институция за търговски спорове, и др.  Никой няма да промени факта, че ЕС все още е съюз от държави, а не от институции, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той изрази оптимизъм с думите: Опасенията срещу частните арбитражи в момента се обсъждат и обясняват. Вярвам, че след днешните разговори в Белгия климатът и ситуацията около СЕТА и може би около бъдещите търговски споразумения ще се променят за добро. За утре все още остава насрочена среща на високо равнище ЕС-Канада в Брюксел, без да е известно дали на нея канадският премиер Джъстин Трюдо ще подпише споразумението за свободна търговия с ЕС.

Фермери подкрепиха отказа на парламента на Валония за СЕТА

Десетки фермери излязоха с тракторите си пред парламента на Валония в град Намюр. Тяхната цел беше да подкрепят правителството и валонските депутати, отказващи да подпишат договора за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), съобщава вестник The Brussels Times, цитиран от Фокус. Обединението на производителите на мляко и Обединената федерация на обединенията на животновъдите и фермерите, набиращи устрем с тази демонстрация, поискаха да покажат, че са решени договорът да не бъде подписан.  „Ако говорът бъде приложен в Белгия, ние можем да кажем сбогом на семейните ферми. А износ на наши млечни продукти за Канада е просто абсурдно, имайки предвид, че млекопроизводителите там са в криза. Ние не искаме да подпомагаме това“, каза Франсоа Тагон, представител на протестиращите. 

Валония прекратява преговорите за СЕТА ако й бъде оказан натиск

Регионалният лидер Пол Манет предупреди, че белгийският регион Валония ще прекрати преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), ако получи още ултиматуми, предава AFP, цитирана от Фокус. „Ако има четвърти ултиматум, то ние ще спрем преговорите“, заяви Манет пред репортери във вторник.

Валония предупреди, че ще прекрати преговорите за СЕТА, ако й бъде оказан допълнителен натиск

Регионалният лидер Пол Маниет предупреди, че белгийският регион Валония ще прекрати преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), ако получи още ултиматуми, предава AFP.

Манет: Валония не е против търговското споразумение между ЕС и Канада, а е против арбитражната схема на СЕТА

Премиерът на Валония - Пол Манет заяви, че белгийският регион не се противопоставя сам по себе си на планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, но е необходимо отпадане на арбитражната схема, заложена в договора, както и защита на обществени услуги, предаде БНР. Всички 28 правителства от ЕС подкрепят Всестранното икономическо и търговско споразумение (CETA), но властите в Брюксел не могат да дадат съгласието на Белгия без подкрепа от петте федерални администрации в страната. Френскоезичната Валония е твърдо против търговското споразумение. "Нека да е ясно, че не съм носител на антиглобализацията. Аз желая да има сделка", посочи Пол Манет в интервю за френския ежедневник "Либерасион", цитирано от агенция Ройтерс. Той обаче подчерта, че съдебната система, създадена специално за решаване на спорове между инвеститори и правителства, би могла да бъдат използвана от големия бизнес да диктува обществения ред. "Бих предпочел този съдебен субект чисто и просто да изчезне от споразумението и ние да разчитаме на нашите съдилища, или най-малкото, ако искаме подобен арбитражен съд, той трябва да предостави гаранции, еквивалентни на вътрешните ни такива", отбеляза премиерът на областта Валония. Пол Манет посочи заложения в CETA механизъм, известен като Разрешаване на спорове инвеститор - държава (ISDS), който позволява на чуждестранните компании да оспорват държавна намеса, като например отчуждаване. По принцип дадено дело се завежда пред група частни арбитри, като нейните членове се назначават от съответните инвеститор и държава в спора. Механизмът обаче е критикуван заради съдебните дела, които могат да бъдат заведени от фирми срещу строгите правила относно стандартите за общественото здраве, околната среда и трудовия пазар. Пол Манет посочи, че Канада се е съгласила с Валония по този въпрос. В интерес на истината, това е дебат, който е чисто вътрешен за Европейския съюз, допълни той. В заключение, премиерът на белгийския регион отбеляза, че Валония е готова да приеме правно-обвързващо предложение за изменение на търговското споразумение CETA, което да тълкува разпоредбите за арбитражните съдилища, обществените услуги и законодателството, свързано с околната среда, въпреки че лично той би предпочел пълно предоговаряне.