22.10.2016

Откриват обновения Троянски манастир за РД на патриарха

На 15 октомври, рожденият ден на българския патриарх Неофит, когато той ще навърши 71 години официално ще бъде открито новото патриаршеско крило в Троянската света обител, съобщи игуменът на манастира Величкия епископ Сионий, цитиран от в. „Монитор“. Очаква се триетажната сграда да бъде открита от премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит. Държавата вложи 500 000 лева за довършването му, което от десет години бе замразено. От началото на градежа на модерното ново патриаршеско крило държавата е вложила близо 1,4 млн. лв.и днес то е напълно готово. Две години бяха необходими то да бъде завършено и обзаведено, разказва епископ Сионий, за да можем днес да го открием. Напълно и изцяло е подменен и са пренаредени каменните плочи на покрива на храма, високо се издига над купола голям кръст. Пред новото патриаршеско крило е подменена изцяло настилката и е покрита с плочи , навсякъде има зеленина и много цветя. Все още се работи на кулата, в която се намират два от параклисите на манастира. Скелето подсказва, че има довършителни работи. Иконописци зографисват част от стените й и изписват букви на глаголица и кирилица. За година манастира се посещава от близо 100 000 поклонници. Той е категоричен, че още с встъпването си в длъжност преди две години и половина – през май 2014 игуменът приема като предизвикателство да завърши максимално бързо изоставения с години строеж.    ...

Още

Изложба "Елате ни на гости - троянските модерни времена“ в Музея на занаятите в Троян

В Музея на занаятите в Троян е открита изложбата "Елате ни на гости - троянските модерни времена“. Пътуващата експозиция е съвместна продукция с Националния политехнически музей в София. Изложбата представя вещи от бита, използвани у нас през първата половина на 20-и век, посочи един от авторите й - Васил Макаринов, уредник в Националния политехнически музей: От радиоапарати, през битова техника, пособия за кухнята. Това, което ни провокира, е малко познатото време на първата половина на 20-век. Защо модерните троянски времена? Защото точно през първата половина на 20-век настъпват всякакви нововъведения непознати до този момент. Електричеството вече е много по-достъпно, всякакви електроуреди. Изобщо идеята е, че жилището трябва да бъде машина за живеене. Троян е един от градовете, които са били доста в крак с времето. Тези всички нововъведения са били познати на местните хора.

7 митрополити пяха “На многая лета” в Троянския манастир за ЧРД на патриарх Неофит

Българският народ има сили, с които да устоява на трудностите. И робство, и войни, и притеснения - всичко e преодолял, каза Негово Светейшество на миряните, дошли да го поздравят за празника Седем митрополити, много епископи и монаси изпяха “На многая лета” за 71-ия рожден ден на Негово Светейшество патриарх Неофит в Троянския манастир в събота.

Патриарх Неофит освети ново крило на Троянския манастир

Сградата е изградена на мястото на най-старото монашеско крило в обителта

Патриарх Неофит откри и освети ново крило в Троянския манастир

Българският патриарх Неофит откри и освети днес ново крило на Троянския манастир - манастирът, в който е ръкоположен за монах. Сградата е изградена изцяло в духа на възрожденската архитектура. Издигната е на мястото на най-старото монашеско крило в манастира, построено през 16 век. Триетажната постройка разполага с 25 помещения, създанени са и условия в нея да заседават и отсядат митрополитите.

Откриха ново крило в Троянския манастир (ВИДЕО)

На събитието присъства и патриарх Неофит, който днес има рожден ден

Откриват ново крило в Троянския манастир

На събитието ще присъства и патриарх Неофит, който днес има рожден ден