28.10.2016

15 иракчани бяха осъдени в Никопол за незаконно преминаване на границата

В Никопол осъдиха петнайсет иракчани, преминали незаконно българската граница. Съдът одобри постигнатите с прокуратурата споразумения. Чужденците са със статут на хуманитарни бежанци, съобщиха от окръжна прокуратура в Плевен. Иракските граждани са осъдени по бързи производства.Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Плевен Добринка Матеева: Осъдените бяха задържани при преминаване на държавната граница по река Дунав, в района на град Никопол на 7-ми срещу 8-ми октомври тази година. Част от тях са се признали за виновни по чл. 279 ал. 1 от НК. За това престъпление им е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, което е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Четири от лицата са непълнолетни и по отношение на тях е наложено наказание обществено порицание. 

Още

Хващат 2-ма, задигнали оборудване за 50 хил. лева от завод в Никопол

Двама мъже задигнаха оборудване за 50 хил. лева от производствените корпуси на завод в Никопол. Полицаи от Плевен и Никопол заловиха крадците на възраст 41 и 34 г. При претъсване по къщите им в близкото село Муселиево и в реното на единия част от плячкосаното е иззето и сега се пази в полицейското в Никопол.

Битката край Никопол - крахът на българските надежди

Всеки българин знае от учебниците, че Втората Българска държава престава да съществува през 1396 година, когато османското нашествие поглъща и последната българска твърдина – Видинското царство. Това се случва в края на годината.

Момиченце на 4 години се е удавило във водите на река Дунав в района на Никопол

Тялото на момиченце на 4 години е открито във водите на река Дунав в района на Никопол. То отговаря на описанието, дадено от иракските бежанци, опитали да преминат нелегално реката с лодка на 8 срещу 9 септември. Все още не е направено разпознаване на тялото, но по описание, дадено от роднини, става ясно, че това е едно от децата, потънали в Дунав след инцидент с лодка при опит да преминат нелегално реката в района на остров Добрина. Информацията бе потвърдена от комисар Димитър Чорбаджиев, директор на Гранична полиция - Русе. Тялото е открито в района на Никопол, което е на около 160 км от мястото на инцидента. Обяснението е, че вероятно плавателен съд го е изтеглил надолу по течението. Все още се издирват телата на други две деца - момиче и момче.

Разкриха централна пешеходна улица в Никополис ад Иструм

Централна пешеходна улица е имало в римския град Никополис ад Иструм, който се намира край Велико Търново.По нея жителите на града, създаден в началото на втори век, са отивали на площада, необезпокоявани от тогавашните превозни средства - каруци и каляски.При разкопките, ръководени от доц. Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, са разкрити десет метра от улица, която е широка шест метра, има бордюри и канализация, а настилката е от варовикови блокове. Това показва важната й роля в градоустройствената схема на Никополис ад Иструм. През улицата, по стълбище и колонада, хората влизали на централния площад, за да участват в чествания, религиозни церемонии, търговски и делови срещи. По настилката няма запазени следи от коловози.  Според доцент Владкова, този факт навежда на мисълта, че улицата е била предназначена и използвана от само от пешеходци и движението на транспортни средства  е било забранено.  Намерените във фугите монети, потвърждават, че улицата е  функционирала  до средата на пети век, когато нападенията на хуните на Атила нанасят непоправими щети и разрушават  римски  градове, крепости, вили и селища.

Ценни антични предмети откриха в частен дом в град Никопол

Голямо количество антични ценности откри полиция в Никопол. Предметите са били намерени на 24 август в жилището на 50-годишен мъж. Иззетите исторически находки са от римско време - 2-ти и 4-ти век. Колекцията съдържа над 550 метални елемента с различна форма и размери, имащи археологична стойност - части от бижута, пръстени и халки, фибули, римски копчета, гърнета, 7 глинени парчета с неправилна форма и размери. От жилището са иззети компютър, 13 парчета пластелин с различни цветове и големини, с отпечатани изображения върху горната им част. П...

Иззеха 550 антики от безработен мъж в Никопол

50-годишен мъж от Никопол е задържан за 24 часа, след като от жилището му са иззети над 550 антики, съобщи плевенската полиция днес. При обиска в сряда униформените попаднали на колекцията. В нея преобладавали различни по форма и размери елементи, изковани от метал, парченца от бижута, глинени гърнета и керамични фрагменти.