22.10.2016

Барак Обама ще обсъжда със съветници варианти за Сирия

Малко вероятно е президентът на САЩ да нареди американски въздушни удари срещу режима в Дамаск

Още

Барак Обама и Бан Ки-мун направиха последните си обръщения пред ООН за Сирия

В рамките на 71-та сесия на Общото събрание на ООН държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама и генералният секретар на организацията Бан Ки-мун направиха последните си обръщения пред международната общност преди изтичането на мандатите им.

Според Барак Обама дипломацията е единствения път за прекратяване на войната в Сирия

 Светът трябва да отхвърли всички форми на фундаментализъм, расизъм и радикализъм, заяви американският президент Барак Обама в последното си обръщение на поста към Общото събрание на ООН. Една от първите стъпки по този път е борбата с "Ислямска държава" и постигане на примирие в Сирия. Трябва да сме обединени и безмилостни в унищожението на мрежи като ИДИЛ, които изобщо не зачитат човешкия живот. А на места като Сирия, където не може да се постигне военна победа, трябва да продължим тежката дипломатическа работа, за да спрем насилието. Обама подчерта, че много нации, особено по-богатите, могат да направят повече в помощ на бежанците. Трябва да отворим сърцата си и да направим повече за бежанците, които отчаяно търсят дом. Според американския президент Русия се опитва да възвърне мястото си на световната сцена чрез сила. Ако Русия продължи да се меси в работите на съседите си, може да се сдобие с популярност у дома, да засили националистическите духове за малко, но с времето значимостта й ще намалее, а границите й ще станат по-несигурни.  Барак Обама призова също за бързо прилагане на Парижкото споразумение за климата, за да завещаем по-добър свят за живеене на идните поколения. 

Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха Сирия на четири очи

Разговорът преминал в „бизнес тон”, каза източник от кабинета на американския държавен глава

Барак Обама няма доверие на Путин за Сирия

Американският президент Барак Обама заяви, че не е сигурен дали може да вярва на Русия или конкретно на Владимир Путин за прекратяване на конфликта в Сирия, където Вашингтон проучва възможностите за сътрудничество с руските военни срещу "Ислямска държава". В Сирия Вашингтон има две цели - прекратяване на кръвопролитията, коствали вече живота на 400 хиляди души, и политически процес за излизане на Асад от властта. Косата ми посивя от стреса при търсенето на изход от кризата, отбеляза Обама.

Тръмп: Клинтън е виновна за ситуацията в Сирия

Кандидатът на републиканците отправи обвинение към Хилари Клинтън, че тя е отговорна за ситуацията в Сирия. Той определи Алепо като "абсолютна катастрофа" и "пълна трагедия". Доналд Тръмп изтъкна още, че "Башар Асад е по-добър президент, отколкото Обама или Клинтън някога ще бъдат" - мнение, което в по-ранен етап на дебата беше обвързано и с Путин, пише БГНЕС. Кандидатът за президент на демократите заяви, че има намерение да продължи да се опитва да постигне създаването на зона, свободна от полети, в Сирия, ако бъде избрана през ноември. Водещият дебата я апострофира, че Барак Обама е имал същото намерение, но се е отказал, опасявайки се от разпалване на международен военен конфликт. На това Клинтън отговори, че дори и да е така, тя не може да рискува още цивилни жертви в този конфликт, особено жени и деца. /

Франсоа Оланд: Обама е виновен за "Ислямска държава"

Франсоа Оланд признава, че има "твърде много имигранти" във Франция и обвинява САЩ и президента Барак Обама за възхода на „Ислямска държава“ (ИД), твърди нова книга. Стопанинът на Елисейския дворец смята, че джихадистката групировка е щяла да бъде спряна в зародиш, ако неговият американски колега не беше се отказал да бомбардира обекти в Сирия през 2013 г. В последвалите години Франция стана жертва на варварски нападения, извършени от последователи на ИД. По този повод Оланд признава, че твърде много имигранти са били допуснати в родината му. "Аз не знам какво щеше да стане, ако бяхме ударили Сирия. Това, което мога да кажа е, че не бомбардирахме и сега там е ИД", твърди Оланд в книгата. Френският президент е известен като човек на консенсуса и винаги говори с повишеното внимание. По тази причина откровените му коментари в книгата, чиито автори са двама журналисти, шокираха Франция. Изданието, наречено „Президентът трябваше да каже това“, разкрива подробности около трудния мандат на Оланд, визията му за ислямския терор и дори личния му живот. На страниците държавният глава критикува политическите си съперници, както и други световни лидери - включително президента Обама....