25.10.2016

Миньорите от рудник Бабино спират протестите, с тях излезе и Мая Манолова

Протестът на миньорите от рудник Бабино приключва, засега, защото работниците запазват стачна готовност. Първите 50 миньори, които повече от 2 денонощия протестираха под земята, вече излязоха от рудника, заедно с омбудсмана Мая Манолова. Очаква се излизането и на последните миньори, които са останали да почистят.Започна и изплащането на заплатите за месец август, в пълния им размер, като в администрацията влизат по 2- 3 миньори.Протестиращите благодарят на Манолова за подкрепата, като казаха пред Дарик, че тя се е съгласила да излезе с тях, сле...

Още

Ето жената, която се обади на Мая Манолова заради кризата в рудник Бабино (ВИДЕО)

Миньорското семейство на Вили и Краси оцелява трудно. Той работи като миньор, тя – раздава инструментите на миньорите. Разликата в заплатите на двамата не е много голяма. Не може един миньор да взима, колкото продавачка, заяви жената.

Мая Манолова: Съдбата на рудник „Бабино” е под въпрос

Стачката на миньорите от Бобов дол приключи снощи, след като те прекараха три денонощия под земята с настояване да получат заплатите си

Омбудсманът Мая Манолова ще остане при миньорите в рудник "Бабино"

Омбудсманът Мая Манoлова влезе в рудника и ще остане в рудника заедно с работниците докато не бъдат изплатени заплатите им за месец август. 15 души са излязли от мината, но други 10 са влезли вместо тях.

Мая Манолова слезе при протестиращите в рудник „Бабино”

  Омбудсманът Мая Манолова слезе при протестиращите под земята трети ден миньори от рудник "Бабино", пише БГНЕС. При пристигането си на портала тя обясни на протестиращите, че със социалните партньори е договорила създаването на контактна група, която от утре започва преговори с ръководството на "Въгледобив-Бобов дол", за да не бъде затварян рудникът. Манолова слезе в забоите за да го каже и на намиращите се вече над 54 часа под земята миньори. Същевременно протестиращите пред рудника събраха помощи от 740 лв. за храна на миньорите под земята, пенсионер от рудника купи хляб, обяд и вода за колегите си, които вече трети ден са в забоите. След като Манолова слезе в рудника, протестиращите отвън бяха сигурни, че колегите им няма да излязат, просто ще стоят докато не им се изплати всичко дължимо. Това са ваучерите за храна за 7 месеца, както и заплатите за август и септември. Защото знаят, че съдбата на рудник "Бабино" е предрешена-ще последва тази на мина "Черно море", която бе затворена, а работещите в нея все още не са си получили заработеното. 

100% е ръстът на жалбите към омбудсмана през последната година

За последната година жалбите срещу арбитражните съдилища са се увеличили петорно, а към "Топлофикация – София“ и банките - двойно.  Това отчете омбудсманът Мая Манолова една година след като пое поста на обществен защитник. Манолова посочи, че за разлика от преди, сега проблемите на хората не просто се поставят, а вече се решават. 100% е ръстът на жалбите към омбудсмана през последната година, отчете Манолова: На силните на деня трябва да се диша във врата, за да бъдат спрени безобразията им. Решаваме един, появяват се три нови. Живеем постоянно с усещането за несвършена работа. Мая Манолова не пропусна да коментира и планираните промени в Изборния кодекс за гласуването в чужбина по отношение на броя на избирателните секции там. Според омбудсмана тези законови изменения се правят не в дванайсет без пет, а в дванайсет и една минута, но въпреки това са крачка в правилната посока. Омбудсманът съобщи още, че 7650 ваучера на стойност 153 хил. лева ще бъдат предоставени на семействата на миньорите в рудник "Бабино". Ваучерите са били предназначени за пенсионери в рамките на кампанията "Великден за всеки", но не са потърсени от получателите им.

За последната година жалбите срещу арбитражните съдилища са се увеличили петорно

За последната година жалбите срещу арбитражните съдилища са се увеличили петорно, а към "Топлофикация – София“ и банките - двойно.  Това отчете омбудсманът Мая Манолова една година след като пое поста на обществен защитник. Манолова съобщи още, че 7650 ваучера на стойност 153 хил. лева ще бъдат предоставени на семействата на миньорите в рудник "Бабино". Ваучерите са били предназначени за пенсионери в рамките на кампанията "Великден за всеки", но не са потърсени от получателите им.