22.10.2016

Комисия на ЕП прие основополагащи доклади за бъдещия Енергиен съюз на ЕС

ЕК ще проверява споразуменията на държавите членки с трети страни за газовите доставки, гарантира се и солидарност между страните в случай на газова криза

Още

Вацев: Турция и Русия ще направят енергиен проект - живата плът на геополитическата връзка

Посещението на Путин в Турция е много знаково.  Руско-турските отношения са в момента вторите по важност в световната геополитика. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт геополитическият анализатор Валентин Вацев. Той отчете, че Турската страна е осъзнала националния си интерес и се опитва да избегне конфронтация с Русия и очерта три вектора, в които ляга събитието – „разложение на НАТО“,  „поява на руска геополитическа концепция, която вече се проявява“ и „връщане на геополитиката“ Като че ли това е една от първите реални ситуации, в които тази доктрина се реализира, според мен- успешно, заяви той.Руската доктрината, според Вацев, се основава на това, че страната не иска да налага сила навсякъде по света, а разчита на непревземаема граница и 1000-километрова зона на влияние, в която нищо не може да стане без благословията на Кремъл. Когато започна да става  актуална илюзията за еднополярен свят се появи ужасното заблуждение в сферата на международните отношения -теорията за икономизацията на международните отношения. За първи път чух тази глупотевина от един виден български социалистически политик. Смисълът беше, че каквото и да става международните отношения са реализацията на икономиката. В момента върви точно обратният процес - икономическите отношения, които разбира се са реални, представляват особен начин на съществуване на други дипломатически политически и геополитически отношения. По тази точка мога да ви кажа, че фактически Турция и Русия все ще направят някакъв енергиен проект, може би дори няколко. Те ще си го нарекат, както искат, но това вече няма да бъде проекция на икономиката, каквото и да говорят икономистите, а ще бъде живата плът на геополитическата връзка, която не е икономическа, но е  много по дълбока и по силна. Вече геополитиката ще се проявява чрез икономиката, а не обратното. Какво остава за България?! С две думи - тъй като НАТО ерозира изцяло тука в нашата част на света, пред българският елит се очертава историческият шанс да превърнем България в атлантически хъб - да бъдем окончателната твърдина на НАТО на Балканите и да помолим американците да ни дадат всички танкове, които имат, а те имат много. Относно развитието на конфликта в Сирия, Вацев е категоричен, че когато Ислямска държава спрат да получават „деликатна подкилимна помощ откъдето трябва“ , ще бъдат изхвърлени от Алепо и военният период ще завърши. След това в страната ще има избори и е възможно родът на Асад да падне от власт, допълни той.Миналата седмица либийският военен министър почти беше поканил, руските въоръжени сили да заповядат и в Либия, за да възстановят държавата. Това е отговор на незададения въпрос: "Какво прави Русия в Близкия изток" - на път е да стане, почти е успяла, ако нещо не попречи много сериозно  например  руско-американски открит въоръжен конфликт, ако това не стане до края на годината Русия ще бъде един от гарантите на близкоизточните държавности. Заедно със САЩ, разбира се.

Драгомир Стойнев: Няма стратегическо мислене за голям енергиен проект

Големият въпрос е България иска ли да развива ядрена енергетика или не. БСП е готова да седне на масата дза преговаря за всеки един стратегически важен проект, който ще донесе сигурност на страната. Тази позиция изрази в предаването "Неделя 150" Драгомир Стойнев, депутат от БСП и бивш министър на енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски . Той отхвърли упреците на Делян Добрев от ГЕРБ, че левицата не е предприела никакви действия за строежа на АЕЦ "Белене" по време на управленския си мандат. Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ в липсата на стратегическо мислене и заяви необходимостта от инвестицията в голям енергиен проект:Ние в момента не правим никаква инвестиция, абсолютно никаква стратегическа важна. АЕЦ "Козлодуй" след 15 години започваме да го режем за скрап. След 30 години близо 3 хиляди мегавата мощности трябва да бъдат затворени. Находищата от въглища не са неизчерпаеми. Какво остава за следващото поколение? Вятър, слънце и внос на електроенергия. И тук трябва да имаме този консесус, за който ние апелираме. Казват: "Нямаме пари". Именно чрез вземане на заем, който се изплаща 20-25 години, се изгражда една централа, след което тя 60 години работи на печалба. ГЕРБ се опитват да представят на хората, че трябва да имаш една торба с пари, пълна, да извадиш и да кажеш: "Ето, на! Има, намерих ги тези 6 милиарда и 300", защото толкова струва проекта "Белене" и вече могат да строят. Въпросът е да се вземе решение и да имаме куража да го направим. Запитан защо БСП не участва в гласуването на заема за НЕК, с който България да се разплати за оборудването за АЕЦ "Белене", Стойнев подчерта: Един заем няма как да бъде гласуван, без да се знае дали ще се строи или няма да се строи. Няма как да търсите инвеститор, когато има забрана за изграждането на ядрена мощност.  От 2008 до 2001 всички политически сили са работили по проекта "Белене", включително ГЕРБ, заяви още Стойнев. Относно предстоящите президентски избори той посочи, че БСП иска да се облегне на гражданската енергия, не толкова на коалиционните формати . Фактът, че ако бяха горди с постигнатото от Плевнелиев от ГЕРБ са щели да го номинират за втори мандат: ГЕРБ слагат марионетки в президентството. Считат, че могат да имат служебна победа и мнението на българския народ не ги интересува. Това е една машина, която мачка избирателите и налага силово конкретна кандидатура. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Общият енергиен пазар е сред приоритетите на България за председателството на ЕС

Важни теми ще са конкурентоспособността на малките и средни предприятия, икономическият растеж и мигрантската криза

Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар - приоритети на българското европредседателство

Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар ще са сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Ръководителят на националния център по подготовка Любомир Иванов ще обсъжда в естонската столица Талин работата на т.нар. "Тройка" - Естония, България и Австрия. Председателството и на трите държави беше изместено с шест месеца напред заради решението на Великобритания да напусне Съюза. За първи път в новия формат се обсъждат приоритетите по време на председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната ни ще поеме от Естония и ще предаде на Австрия. Според Любомир Иванов, който ръководи националния център за подготовка, приемствеността по ключовите теми е изключително важна. Затова в Талин той ще постави въпроса за въвеждането на т.нар. "интелигентни граници": Защото един от големите проблеми в ЕС и въобще в Европа е, че е много трудно да се ориентираме кои са наистина хората, които се спасяват от тежки кризи и кои се възползват от ситуации, включително, представяйки съвършено погрешна информация. Иванов обърна внимание на твърдата позиция на Австрия по темата за миграционната криза: Синята карта, която донякъде наподобява концепцията за зелена карта в САЩ, само че в по-сложна конфигурация, тъй като ЕС е все пак съюз, а не е единна държава. Чувствителността на Австрия и Естония по енергийните теми ще направи ключова темата за свързаността: В сравнение с много страни от ЕС, които отдавна са развили колективност, реверсиране и прехвърляне на енергийни потоци от една посока в друга, страните от Централна и Източна Европа, по някакви причини, имат по-голямо предизвикателство, особено ние. За подготовката на българското председателство, което ще е през първата половина на 2018 година, ще бъдат проведени редица обучения на кадри. Също така ще бъде извършен основен ремонт на редица сгради, сред които НДК.

Държавният енергиен холдинг пуска облигации по заема на НЕК на ирландска борса след месец

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще пусне на ирландска борса облигациите по заема, който взе, за да може НЕК да се разплати с американските централи от комплекса "Марица Изток". Това съобщи по БНР изпълнителният директор на държавния холдинг Петьо Иванов, като подчерта, че емисията ще бъде пусната най-рано след месец. Кредитът, който беше получен, е мостов със срок от 12 месеца и в рамките на този период енергийният холдинг трябва да листва облигации. Изчаква резултатът от референдума за членството на Великобритания в Евросъюза, защото той влияе на капиталовите пазари, обясни Петьо Иванов. "В момента има индикации, че пазарите са благоразположени. Има един друг фактор, който е редно да отчетем - това е референдумът, който е на 23-ти юни във Великобритания. Той би могъл да окаже негативен ефект върху пазарите. Желаем съответно да мине тази дата и да видим какви ще са настроенията след референдума", обясни Иванов. Ние стартираме с искане поне минимум 500 милиона да пласираме, а реално бихме желали да покрием пълния размер на самото финансиране, което е в размер на 535 милиона евро, допълни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг.

Еврокомисар Вестагер пред Борисов: България играе важна роля за изграждането на Европейския енергиен съюз (ВИДЕО)

България играе важна роля за изграждането на Европейския енергиен съюз. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргретe Вестагер след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.