27.10.2016

"Огънят на Анадола" с два спектакъла у нас

Само костюмите тежат два тона и половинa

Още

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи днес новата си програма „Троя” в Двореца на културата и спорта във Варна

Най- кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановки „Троя”. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида).  С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. В „Троя” участват 50 танцьори. Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ е включил и етюди от най-популярните си постановки. "Огънят на Анадола" получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди, oт Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова. “Огънят на Анадола” е с три рекорда в "Гинес" : най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” излиза пред българска публика

Те ще представят една от най-мащабните си продукции - "Троя"

"Огънят на Анадола" с две представления у нас

Националният балет на Турция “Огънят на Анадола” ще представи новия си спектакъл “Троя” първо в София на 21 октомври, а след това във Варна на 23 октомври на сцената на Двореца на културата и спорта. Сюжетът на постановката е изграден върху епическата поема на Омир за най-кръвопролитната война на древността.

Премиера в НДК: "Троя", претворена от танцьорите на "Огъня на Анадола"

Националният балет на Турция "Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” тази вечер в зала 1 на НДК. Богове, полубогове и простосмъртни герои от древногръцката митология ще се преплетат в зрелищна постановка. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от омировата „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове, ахейците и троянците с изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган. Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола" е включил и етюди от най-популярните си постановки."Огънят на Анадола"  получава овациите на "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, "Берси" в Париж. Играе се с огромен успех в парламента на Китай, московския Кремъл, джамията "Мохамед Али" в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова. Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите имат теоретични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм. А усещането да гледаш всичко това на живо е несравнимо.  Шоуто в София е на 21 октомври от 20.00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата и на 23 октомври във Варна.

„Троя" - Легендата оживява на българска сцена

„Троя"  е най-скъпата, зрелищна и мащабна  продукция на "Огънят на Анадола". За спектакъла, балетът репетира от 6 години. Троянската война е преразказана с един нов, модерен език на танца, като приказка -  драмата на войниците от най-кръвопролитната война на древността, любовните истории, жени, които губят разсъдака си, войната и помирението на Богове, Полубогове  и Простосмъртни. За спектакъла танцьорите споделят -  „ Ние изживяваме приказката и тук разказваме историята, в която сме участници”. Спектакълът „Троя” е посетен и печели овациите на много министри, премиери,  звезди от шоу бизнеса сред които -  Селин Дион, Бритни Спиърс, Джо Кокър, Шакира, японският принц Микаса. За шоуто в София ще пристигнат 50 от най-добрите танцьори на легендарния състав, както и огромен тир пълен с декори, костюми и техника за двучасовия спектакъл. За създаването на шоуто са използвани: 3 150 шноли,  3 500 артикула грим,  500 чифта гривни, обици и огърлици, 2 000 специално изработени цветя, 7 200 ч. репетиции,  12 000 метра плат, 2 000 метра ръчно рисуван шифон,  2 500 метра специален плат изтъкан в  Узбекистан, 300 чифта специално изработени обувки,  3 000 златни монети за шлемовете на войниците, 1 200 метра бинт са били използвани от танцьорите,  само костюмите тежат 2.5 тона. Костюмиерът на шоуто печели наградата на Fashion TV за "най-добър дизайнер на костюми...