27.02.2017

ТУРЦИЯ СЛЕД ПРЕВРАТА: Разкази за пропагандата и репресиите

Истината зад официалната пропаганда - гледайте в "Темата на NOVA"

Още

ТУРЦИЯ СЛЕД ПРЕВРАТА: Разкази от първо лице за пропагандата и репресиите

Истината зад официалната пропаганда - в "Темата на NOVA" на Генка Шикерова

Спектакълът на aнсамбъл “Чинари” - "Възрождански разкази", ще бъде представен премиерно в НДК

Спектакълът на aнсамбъл “Чинари” - " Възрождански разкази" , ще бъде представен премиерно на 28 ноември в зала 1 на НДК. Автор, хореограф и режисьор е ръководителят на „Чинари“ Асен Павлов. На сцената ще бъдат, освен ансамбъл „Чинари“ и “Софийски духов оркестър” с диригент Юли Дамянов, група Etnotix, трио “Булгарина”, мъжки квартет “Българи”, може някого да пропусна…Има мнотго музика, която се написа специално за „Възрожденски разкази“, има и много неща, които ползваме от творчеството на Дико Илиев, също и познати възрожденски песни и незабравимите възрожденски маршове, каза Павлов. Танцьори и музиканти ще отдадат по различен начин своята почит към един от най-големите автори и герои на Възраждането ни – Христо Ботев. С танц и музика, под съпровода на пъстра палитра от музикални инструменти, “Чинари” ще ни припомнят стиховете “Майце си”, „Моята молитва”, “Елегия” и още от шедьоврите на поета, които вплетени в ритъма на музикално-танцовия спектакъл ще въздействат за пробуждане на националния дух и гордост. Посланието на спектакъла е да си спомним за големите български възрожденци, които днес не са и не бива да бъдат забравени.

"Възрожденски разкази", спектакълът на ансамбъл "Чинари" - премиерно в НДК

Спектакълът на aнсамбъл “Чинари” - " Възрожденски разкази" , ще бъде представен премиерно на 28 ноември в зала 1 на НДК. Автор, хореограф и режисьор е ръководителят на "Чинари" Асен Павлов: На сцената ще бъдат освен ансамбъл "Чинари" и "Софийски духов оркестър" с диригент Юли Дамянов, група Etnotix, трио “Булгарина”, мъжки квартет “Българи”, може някого да пропусна… Има много музика, която се написа специално за "Възрожденски разкази", има и много неща, които ползваме от творчеството на Дико Илиев, също и познати възрожденски песни и незабравимите възрожденски маршове, каза Павлов. Танцьори и музиканти ще отдадат по различен начин своята почит към един от най-големите автори и герои на Възраждането ни – Христо Ботев. С танц и музика, под съпровода на пъстра палитра от музикални инструменти, "Чинари" ще ни припомнят стиховете "Майце си", "Моята молитва", "Елегия" и още от шедьоврите на поета, които вплетени в ритъма на музикално-танцовия спектакъл ще въздействат за пробуждане на националния дух и гордост. Посланието на спектакъла е да си спомним за големите български възрожденци, които днес не са и не бива да бъдат забравени.

Представяне на сборника с разкази "Искам да бъда свободен" на Димитър Дишев

Сборникът с разкази "Искам да бъда свободен" на Димитър Дишев съдържа 16 разказа, които се публикуват за първи път в общо книжно тяло. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Димитър Николов, който е редактор на книгата, разказа: Образът, който създава Димитър Дишев не е един, те са много. Всеки разказ представя по една или дори няколко гледни точки към живота и делото на Васил Левски. Някои от тях са положителни, други - не чак толкова.Тези разкази показват Левски като човек с неговите колебания, несъвършенства, проблеми, а не само постиженията му, това, което сме свикнали да четем от учебниците по история. Авторът Димитър Дишев е посветил 40 години от живота си на изследване на темата за Васил Левски, като се е задълбал във всички исторически извори, всички книги, писани за Левски. На базата на тях през годините е публикувал в различни вестници тези 16 разказа, добави още Николов: За художествена измислица може да става дума само от гледна точка на това какви са мислите и чувствата на самите герои, тъй като ние не можем да бъдем сигурни какви са били те, но от гледна точка на фактите, споменати в книгата, те са възможно най-близко до реалността или поне най-близко до тези хипотези, за които знаем с голяма доза сигурност, че са близки до фактите.Цялото интервю с Димитър Николов можете да чуете от звуковия файл.

„Разкази от лудницата“ влиза в афиша на „Сфумато“

„Разкази от лудницата“ е постановка на Анна Янакиева по текстове на Тони Робинсън, Найджъл Форд и Серджо Каши. Трите монолога „Най-добрият приятел”, „Жената на Пилат” и „Стотникът” представят неписаната история на трима библейски персонажи, в чиито образи се превъплъщават актьорите Ованес Торосян, Анастасия Ингилизова и Георги Къркеланов. Анна Янакиева е студентка в IV курс, специалност „Сценография” в Националната художествена академия и този спектакъл е нейният режисьорски дебют. Представлението започва сценичния си живот в програмата на Панаира на младите 2016 в Младежкия театър „Николай Бинев“, където се играе с успех няколко пъти и е забелязано от режисьора Иван Добчев. Така идва поканата спектакълът да влезе в репертоара на Театрална работилница „Сфумато“. Премиерните представления на „Разкази от лудницата“ са на 21 януари и на 2 февруари в зала Underground.

Българите в разкази и в снимки на Антони Георгиев и Георги Лозанов

„Българите – the Bulgarians“ – един антропологичен roadtripe в образи и думи – ще бъде представен в  книжарница Хеликон-Център.  Книгата е плод на 10-годишни пътешествия и размишления за България в началото на 21-ви век.  Авторите Антони Георгиев и Георги Лозанов дават отговор чрез документални разкази с фотографии и слово на въпроси, свързани с националната идентичност, мястото, което обитаваме, накъде вървим и на кого приличат българите.  Книгата е характерна с това, че сглобява един образ на България от „Българиите“, които всеки от нас носи. Българинът в неговото всекидневие, без някаква предварителна нагласа и претенции. Историята започва от момента на присъединяването на страната ни към ЕС и оттогава авторът Антони Георгиев заочва да събира фотосите, подчерта Георги Лозанов. ЕС е мултикултурна общност, в която националната идентичност не е въпрос на принуда – т.е. да те накарат да бъдеш някакъв. В тази директорияна книгата националната идентичност е свързана с индивидуалната воля, ти си такъв, какъвто искаш да бъдеш, има толерантност към това ти сам да определиш собствената си идентичност и собствената си воля. От Възраждането насам, когато се създава националната идентичност, има сериозна трансформация на идентичността. В  днешния отворен свят тя е много по-щастливо преживяване от тази, която ни е наложена от историята, подчерта авторът на предговора Георги Лозанов. Повече чуйте от звуковия файл. 

Световноизвестен иракски писател представи сборник с разкази

Световноизвестният иракски писател Хасан Бласим представи в България своя сборник с разкази “Иракският Христос”. Авторът се срещна с читатели в София и Пловдив.

Сборник с разкази на 34 автори събира средства за диабетното отделение в Детската болница

Сборникът „детство“ съдържа 35 разкази на 34 автори, запознали се в социалните мрежи, които споделят своите спомени. Премиерата му е в 18 ч. днес в книжарници „Хеликон“. Средствата от продажбата ще бъдат „реализирани като материални благини“ за диабетното отделение в Специализираната болница за лечение на детски болести.