08.12.2016

ТУРЦИЯ СЛЕД ПРЕВРАТА: Разкази за пропагандата и репресиите

Истината зад официалната пропаганда - гледайте в "Темата на NOVA"

Още

ТУРЦИЯ СЛЕД ПРЕВРАТА: Разкази от първо лице за пропагандата и репресиите

Истината зад официалната пропаганда - в "Темата на NOVA" на Генка Шикерова

Спектакълът на aнсамбъл “Чинари” - "Възрождански разкази", ще бъде представен премиерно в НДК

Спектакълът на aнсамбъл “Чинари” - " Възрождански разкази" , ще бъде представен премиерно на 28 ноември в зала 1 на НДК. Автор, хореограф и режисьор е ръководителят на „Чинари“ Асен Павлов. На сцената ще бъдат, освен ансамбъл „Чинари“ и “Софийски духов оркестър” с диригент Юли Дамянов, група Etnotix, трио “Булгарина”, мъжки квартет “Българи”, може някого да пропусна…Има мнотго музика, която се написа специално за „Възрожденски разкази“, има и много неща, които ползваме от творчеството на Дико Илиев, също и познати възрожденски песни и незабравимите възрожденски маршове, каза Павлов. Танцьори и музиканти ще отдадат по различен начин своята почит към един от най-големите автори и герои на Възраждането ни – Христо Ботев. С танц и музика, под съпровода на пъстра палитра от музикални инструменти, “Чинари” ще ни припомнят стиховете “Майце си”, „Моята молитва”, “Елегия” и още от шедьоврите на поета, които вплетени в ритъма на музикално-танцовия спектакъл ще въздействат за пробуждане на националния дух и гордост. Посланието на спектакъла е да си спомним за големите български възрожденци, които днес не са и не бива да бъдат забравени.

"Възрожденски разкази", спектакълът на ансамбъл "Чинари" - премиерно в НДК

Спектакълът на aнсамбъл “Чинари” - " Възрожденски разкази" , ще бъде представен премиерно на 28 ноември в зала 1 на НДК. Автор, хореограф и режисьор е ръководителят на "Чинари" Асен Павлов: На сцената ще бъдат освен ансамбъл "Чинари" и "Софийски духов оркестър" с диригент Юли Дамянов, група Etnotix, трио “Булгарина”, мъжки квартет “Българи”, може някого да пропусна… Има много музика, която се написа специално за "Възрожденски разкази", има и много неща, които ползваме от творчеството на Дико Илиев, също и познати възрожденски песни и незабравимите възрожденски маршове, каза Павлов. Танцьори и музиканти ще отдадат по различен начин своята почит към един от най-големите автори и герои на Възраждането ни – Христо Ботев. С танц и музика, под съпровода на пъстра палитра от музикални инструменти, "Чинари" ще ни припомнят стиховете "Майце си", "Моята молитва", "Елегия" и още от шедьоврите на поета, които вплетени в ритъма на музикално-танцовия спектакъл ще въздействат за пробуждане на националния дух и гордост. Посланието на спектакъла е да си спомним за големите български възрожденци, които днес не са и не бива да бъдат забравени.

Българите в разкази и в снимки на Антони Георгиев и Георги Лозанов

„Българите – the Bulgarians“ – един антропологичен roadtripe в образи и думи – ще бъде представен в  книжарница Хеликон-Център.  Книгата е плод на 10-годишни пътешествия и размишления за България в началото на 21-ви век.  Авторите Антони Георгиев и Георги Лозанов дават отговор чрез документални разкази с фотографии и слово на въпроси, свързани с националната идентичност, мястото, което обитаваме, накъде вървим и на кого приличат българите.  Книгата е характерна с това, че сглобява един образ на България от „Българиите“, които всеки от нас носи. Българинът в неговото всекидневие, без някаква предварителна нагласа и претенции. Историята започва от момента на присъединяването на страната ни към ЕС и оттогава авторът Антони Георгиев заочва да събира фотосите, подчерта Георги Лозанов. ЕС е мултикултурна общност, в която националната идентичност не е въпрос на принуда – т.е. да те накарат да бъдеш някакъв. В тази директорияна книгата националната идентичност е свързана с индивидуалната воля, ти си такъв, какъвто искаш да бъдеш, има толерантност към това ти сам да определиш собствената си идентичност и собствената си воля. От Възраждането насам, когато се създава националната идентичност, има сериозна трансформация на идентичността. В  днешния отворен свят тя е много по-щастливо преживяване от тази, която ни е наложена от историята, подчерта авторът на предговора Георги Лозанов. Повече чуйте от звуковия файл. 

Сборник с разкази на 34 автори събира средства за диабетното отделение в Детската болница

Сборникът „детство“ съдържа 35 разкази на 34 автори, запознали се в социалните мрежи, които споделят своите спомени. Премиерата му е в 18 ч. днес в книжарници „Хеликон“. Средствата от продажбата ще бъдат „реализирани като материални благини“ за диабетното отделение в Специализираната болница за лечение на детски болести.

Ансамбъл “ЧИНАРИ” разказва с танц “ВЪЗРОЖДЕНСКИ РАЗКАЗИ”! Най-новият спектакъл за пробуждане на националния дух – с премиера на 28 ноември в зала 1 на НДК!

Най-новият, въздействащ и вдъхновяващ спектакъл на Ансамбъл “Чинари” - “ВЪЗРОЖДЕНСКИ РАЗКАЗИ” ще бъде представен премиерно на 28 ноември в зала 1 на НДК! Пълният състав на “Чинари” заедно с точно 60 музиканти на сцената – в това число група “ETNOTIX”, трио

Българите в разкази в снимки на Антони Георгиев и Георги Лозанов

„Българите – the Bulgarians“ – един антропологичен roadtripe в образи и думи – ще бъде представен в  книжарница Хеликон-Център.  Книгата е плод на 10-годишни пътешествия и размишления за България в началото на 21-ви век.  Авторите Антони Георгиев и Георги Лозанов дават отговор чрез документални разкази с фотографии и слово на въпроси, свързани с националната идентичност, мястото, което обитаваме, накъде вървим и на кого приличат българите.

Представят сборника с разкази "Лебедова приказка" на Ангел Веселинов

Книгата на добричкия поет и белетрист Ангел Веселинов „Лебедова приказка” ще бъде представена на 2 декември от 18 часа в зала „Нели Божкова“. Сборникът с разкази излиза след смъртта на автора, но бе подреден от него. Книгата е издадена с помощта на община Добрич и ще бъде представена от Драгомил Георгиев и Цветан Сашев. В премиерата ще участва актьорът Валентин Андреев - Рафе и Фолклорен ансамбъл „Добруджа” с ръководител Стоян Господинов. Ангел Веселинов е роден на 01.06.1959 г. в село Долни Лом, Белоградчишко. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и М...