26.10.2016

Подкрепяме ли някого когато гласуваме "Не подкрепям никого"

Гласовете "Не подкрепям никого" би трябвало да се броят за действителни, когато се отчита избирателната активност, но няма да участват в определянето на резултатите от президентския вот, коментират юристи по повод твърдението, че тези гласове ще бъдат присъединени към процентите за конкретни кандидати.

Още

Квадратчето "Не подкрепям никого" няма да повлияе на 4-процентовата бариера за влизане в НС

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на България - в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината, предаде Нова тв.  Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Изборния кодекс. Съгласно промените в парламентарните избори квадратчето няма да влияе върху 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Депутатът от БСП Филип Попов обяви, че това квадратче и унифицирането му в Изборния кодекс е абсолютна грешна философия за изборите като такива. По-рано депутатите окончателно отхвърлиха възможността при необходимост в избирателни секции извън страната гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява в повече от една избирателна кутия. Не се предвижда повече от една урна в секция и вътре в страната. Окончателно изборните секции извън ЕС ще бъдат до 35 в държава. 

Броят гласовете "Не подкрепям никого" на президентски и кметски избори

Квадратчето няма да влияе върху 4-процентовата бариера за влизане в парламента

Окончателно: Ще има квадратче „Не подкрепям никого“, но ще важи само за мажоритарен вот!

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката, в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината. Това се случи след като Народното събрание прие на второ четене текстове от Изборния кодекс, предаде „Фокус“.

"Не подкрепям никого" няма да влияе на броя на депутатите

Народните представители окончателно отхвърлиха идеята вотът, даден за новото квадратче "Не подкрепям никого" по време на парламентарни избори, да намалява броя на депутатите в парламента. Това стана по време на гласуване на промените в Изборния кодекс на второ четене. Спо

Без дебати парламентът прие "Не подкрепям никого" да се брои при мажоритарни избори, но не и при пропорционални

Без дебати парламентът одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, според които гласовете "Не подкрепям никого" ще се отчитат по различен начин на различните видове избори. Протестният вот ще участва в определянето на крайния резултат на мажоритарните избори - за президент и за кметове. На пропорционалните - за парламент, за евродепутати и за общински съветници, гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят само за избирателната активност. Решението е базирано на консенсус между...

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят на президентския вот

Очаква се Изборният кодекс да влезе утре и в пленарната зала