28.10.2016

Германия подписва търговското споразумение с Канада

Германското правителство получи зелена светлина от конституционния съд на страната да подпише споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Така магистратите отхвърлиха колективни искове на около 200 000 граждани, които възнегодуваха, че още не е искано одобрението на Бундестага.

Още

Валония гласува "за" търговското споразумение с Канада

Парламентът на белгийския регион Валония гласува в подкрепа на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. 58 депутати бяха "за", а само петима - "против", предаде Ройтерс.По-късно днес се очаква да гласуват и парламентите на столичния регион Брюксел и на френската общност. Там, както и във Валония, доминират социалисти. Ако и те гласуват "за", федералното правителство на Белгия ще може да одобри споразумението с Канада.Всичко това стана възможно, след като вчера премиерът Шарл Мишел се договори с противниците на СЕТА в Белгия за анекс към споразумението, с който се дават гаранции за защита на фермерската продукция и се предотвратява доминация на международните компании над правителствата.

Парламентът на Валония е одобрил споразумението между ЕС и Канада

Парламентът на белгийския регион Валония в петък е одобрил споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, предава AFP. В парламента в град Намюр, намиращ се южно от Брюксел, 58 депутатите са подкрепили договора, а петима са гласували против. Така Валония стана първия ...

Парламентът на Валония одобри споразумението между ЕС и Канада

Местните депутати подкрепиха CETA, след като бяха договорени допълнителни условия към споразумението

ЕС трябва да одобри търговското споразумение с Канада до събота

Съветът на Европейския съюз трябва да одобри формално подписването на търговското споразумение с Канада - СЕТА, до събота, съобщиха от словашкото председателство. След маратонски преговори Валония - основният противник на проектодокумента, се съгласи да даде зелена светлина на СЕТА, но при определени условия. Все още не е ясно какви точно анекси ще бъдат подписани с френскоговорящия регион, които трябва да бъдат одобрени и от местния парламент. След това ще се пристъпи към подготовка за ратификация на споразумението между Евросъюза и Канада.

Валония отстъпи, ЕС подписва с Канада (обзор)

Успокояват притесненията за внос на селскостопански продукти Белгия ще подкрепи споразумението за свободна търговия с Канада, съобщи лично премиерът Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс. Досега сделката беше блокирана от местното правителство на провинция Валония, но в четвъртък властите в Брюксел договориха общ текст,

Канада приветства подкрепата на Белгия за СЕТА

Канадските власти приветстваха постигнатия консенсус от белгийските политически лидери в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като местното управление на белгийската провинция Валония даде съгласието си за обща подкрепа на федерално ниво. Канадските медии прогнозират подписване на споразумението до дни. Постигнатият консенсус между белгийските политически лидери е водещата новина в канадските средства за масова информация днес. И въпреки че централните медии прогнозират подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС до дни, официалните лица приветстваха решението далеч по-предпазливо.Това е положителен напредък, но работата все още не е приключила. Остават допълнителни стъпки преди подписването (на споразумението), коментира Алекс Лоурънс, говорител на министерството на международната търговия пред Си Би Си. Канада свърши своята работа и е готова да подпише това важно споразумение, когато и Европа е готова, се казва още в официалното съобщение от министерството. След постигнатия консенсус по спорните въпроси в Белгия, всички промени в СЕТА трябва да бъдат приети и от останалите 27 държави от Европейския съюз. Предстои преглед на промените и ратифициране на документа в Европейския парламент, където няма никакви гаранции за положителен резултат, след като значителен брой от евродепутатите изказаха притеснения относно СЕТА, коментират Канейдиън прес и Си Би Си. Затова финалното гласуване засега остава непредсказуемо.