27.10.2016

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа поиска Русия да гарантира човешките права в Източна Украйна

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поиска Русия да гарантира човешките права за цялото население на Крим и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, където на практика Москва упражнява контрол. В своя резолюция ПАСЕ призова Русия да възстанови поне отчасти историческите права на кримските татари и да осигури управлението на закона в цяла Източна Украйна. Асамблеята отбелязва, че Донецката и Луганската народни републики не са легитимни...

Още

Невъзможно е да има избори в Донбас заради положението в Украйна

  Избори в Донбас са невъзможни, тъй като няма сигурност и те противоречат на протокола за Европейската конвенция за защита на правата на човека. Това се казва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа във връзка с положението в Източна Украйна, която остава огнище на напрежение, пише БГНЕС. ПАСЕ утвърди две резолюции “Политически последици на руската агресия в Украйна“ и „За нарушаване на правата на човека на неконтролираните от украинската страна територии на Донбас и в Крим“. В документите остро се осъжда руската агресия в Украйна и се настоява за изтеглянето на руските военни части от територията на страната. Според ПАСЕ изборите в Донбас са невъзможни, а така наречените формирования ДНР и ЛНР са нелегитимни. Самите те са под контрола на Русия, която трябва да понесе отговорност за своите действия и намеса във вътрешните работи на своята съседна страна. В резолюциите, цитирани от световните агенции, не се пропуска и инцидента със сваления самолет МН 17. “Резултатите на Съвместния следствен комитет за катастрофата на МН 17 потвърдиха, че самолетът беше свален от ракета БУК, която е вкарана от Русия на окупираните украински територии и след това обратно изтеглена. Всички виновни трябва да носят отговорност за това престъпление“, подчертават от ПАСЕ. 

В Русия арестуваха украински журналист за шпионаж

  Руската Федерална служба за сигурност обяви, че е задържала украински журналист за шпионаж, което накара Киев да поиска незабавното му освобождаване, предаде БГНЕС. Роман Сушченко, който работи за държавната украинска информационна агенция Укринформ от 2002 година, е бил задържан в Москва „докато извършвал шпионска дейност”, съобщиха от ФСС пред агенция Интерфакс. Според руските тайни служби Сушченко работел за украинското военно разузнаване и „събирал държавни тайни…, които могат да накърнят отбранителната способност на държавата, ако бъдат изнесени в чужбина”. Сушченко, кореспондент на Укринформ в Париж, е арестуван на 30 септември при пристигане в Москва на почивка, съобщи украинската агенция. Руският адвокат Марк Фейгин, който е защитавал редица украински граждани в Русия в шумни дела, каза, че Сушченко е в московския затвор „Лефортово”. Киев настоя за незабавното освобождаване на Сушченко и поиска да му бъде позволено да получи помощ от украинското консулство. Говорителката на украинското външно министерство Мариана Беца каза, че министър Павло Климкин ще постави въпроса за Сушченко на среща на Съвета на Европа. Отношенията между Москва и Киев са извън нормите заради анексирането на Крим през 2014 година и подкрепата на Кремъл за проруските сепаратисти в Източна Украйна, където загинаха 10 000 души. Конфликтът с Украйна доведе до безпрецедентен брой дела за измяна и шпионаж в Русия. Миналата година руски съд осъди възрастен украински гражданин на 6 години затвор за опит да изнесе контрабандно от страната ракетна технология. По повод задържането на Сушченко прес секретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е рутинна работа на специалните служби и няма никаква кампания против журналисти от украинските медии в Русия. Песков каза, че Сушченко е бил на руска територия без да има акредитация от руското външно министерство като чуждестранен журналист. 

Столтенберг: Няма консенсус между Русия и НАТО относно Украйна

НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия по отношение на конфликта в източна Украйна. Това заяви ръководителят на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия, предаде БГНЕС. След Съвета, от руска страна бяха отправени критики, че Западният пакт възпрепятства военната безопасност в Европа.

На съвета Русия-НАТО Москва иска да дискутира плановете на алианса за система ПРО в Европа

Русия възнамерява да постави на заседанието на Съвета Русия-НАТО за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на алианса и засилването на военното му присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. Москва смята да инициира и дискусия по внесения от Хелзинки „План Ниинистьо“, носещ името на филандския президент  за повишаване на авиационната безопасност в района на Балтийско море, както и да акцентира върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа. Това очерта като основни теми официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария  Захарова. Предвижда се Москва и алианса също да обсъдят обстановката в Украйна, ситуацията в Афганистан и регионалните терористични заплахи, уточниха още от руското външно министерство.Отношенията между Москва и Алианса се влошиха през март 2014 г. вследствие на анексирането на Крим от  Русия и конфликта в Източна Украйна. Тогава бе прекратена работата на Съвета Русия-НАТО, който се събра за първи път през април тази година.Плановете за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа бяха критикувани многократно от Москва през последните месеци. Руските власти подчертават, че не търсят изостряне на конфронтацията с алианса, но са готови да предприемат адекватни ответни мерки срещу действията на Запада.

Русия търси гаранции за безопасността на полетите над Балтийско море

Русия иска да обсъди с НАТО гаранции за безопасността на полетите над Балтийско море, съобщи говорителката на руското външно министерство преди утрешното заседание на Съвета НАТО-Русия. Москва би искала да акцентира и върху „рисковете за стратегическата стабилност“, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на противоракетния щит на Алианса в Европа, каза Мария Захарова, цитирана от Интерфакс.  Другите теми, които ще бъдат дискутирани утре, са нарастването на военното присъствие на източния фланг на НАТО, изпълнението на Минското споразумение за Източна Украйна, регионалните терористични заплахи и ситуацията в Афганистан.