26.10.2016

Статистика: Евтин или скъп е бензинът в България?

Всяко тримесечие Bloomberg публикува традиционното си изследване за цените на горивата сред 61 държави по света, пише profit.bg. Какво сочат данните за третото тримесечие на 2016 г.?

Още

Датски архитект е шокиран от евтините и неекологични коли на младежите в България (ВИДЕО)

Известният датски архитект и урбанист Ян Геел, който е у нас, за да консултира изработването на дългосрочната визия за развитието на София, е изненадан, че почти всеки младеж в България има евтина и неекологична кола. „Колата се е превърнала в царя на града. Всичко се прави с цел колите да са щастливи и се прави малко хората да са щастливи“, каза той пред bTV и разказа, че датчаните си купуват автомобил чак след 30-годишна възраст, защото по-рано... просто не им трябва.

ЕК настоява България и още 18 държави в ЕС да приложат правилата за поевтиняване на високоскоростните мрежи

 Европейската комисия настоя днес Австрия, България, Белгия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия да приложат правилата, свързани с намаляването на цените за развитие на високоскоростните мрежи за интернет. Посочените правила улесняват споделянето и повторната употреба на физическата инфраструктура в енергетиката и транспорта. Цените в този сектор следва да допринесат за намаляване с до 30 на сто на стойността на разгръщането на високоскоростни мрежи за интернет. ЕК очаква до 2025 година училищата, университетите, изследователските и транспортните центрове, болниците и доставчиците на обществени услуги, да имат достъп до интернет с възможно най-високата скорост (пренос на данни със скорост един гигабайт в секунда). Дотогава се очаква домакинствата в ЕС да получават интернет със скорост от 100 мегабайта в секунда, както и Общността да бъде изцяло покрита от мобилен сигнал от пето поколение. Това европейско законодателство трябваше да бъде приложено до началото на тази година. Днес комисията съобщава, че изпраща последно предупреждение. Държавите разполагат със срок от два месеца за отговор, като е възможно след това да бъдат предадени на Съда на ЕС с искане да им бъдат наложени глоби.

Международни експерти смятат, че България трябва да преговаря за по-евтин газ

Очаква се природният газ ще поскъпне с близо 2% от октомври. Това предвижда проект на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината за увеличаването е поскъпването на алтернативните горива. Не се очаква промяната в цената на газа да окаже влияние върху цените

Международни експерти: България да преговаря за по-евтин газ

Природният газ ще поскъпне с близо 2% от октомври. Това предвижда проект на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е поскъпването на алтернативните горива. Не се очаква промяната в цената на газа да окаже влияние върху цените на парното и топлата вода. В София в момента са международни експерти по енергийната сигурност, според които пред България има две възможности за поевтиняване на синьото гориво.

Хъб „Балкан” осигурява по-евтин газ за България

Част от него е компресорната станция „Провадия"