21.10.2016

Внимавайте кой влиза в дома ви - утре е Петковден!

Обичаите за празника и какво трябва да има на трапезата ви

Още

Зимен Петковден е! Изпечете традиционна обредна пита по тази рецепта

На 14 октомври според народните вярвания се посреща Зимния Петковден. На този ден се почита паметта на света Петка Търновска и в нейна чест се приготвя специален обреден хляб, пише gotvach.bg.

Празнуваме големия народен празник Петковден

  На 14-ти октомври православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска. Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Живяла е през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци... Името на света Параскева идва от гръцки и гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден. Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш. На 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими. На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния. По повод празника в старинния столичен храм "Св. Петка", намиращ се самия център на София на малката улица "Калоян", света Литургия ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий. Молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за празника на Света Петка. 

Депутатите запразниха за Петковден

Извънредното парламентарно заседание не започна и след третия опит за събиране на кворум. При третия опит в пленарната зала се регистрираха 95 народни представители от минимум необходимите 121.  При първия опит те бяха 91, а при втория - 96.  Председателстващият заседанието Димитър Главчев обяви, че следващото пленарно заседание ще е на 9 ноември, от 9.00 часа.  Извънредното заседание беше насрочено за днес по искане на 51 народни представители от БСП и ДПС.  При първия опит в пленарната зала бяха депутати от всички парламентарни групи, но се регистрираха само 91 от тях. БСП и ДПС скандираха "оставка" и тропаха по банките    пред тях. При втория опит се регистрираха 96 народни представители, като ГЕРБ не влязоха в залата този път.    Не става със скандиране, а с присъствие става. Трети - последен опит в 10 без 15. Това коментира председателстващият Димитър Главчев. Виновници за проваленото заседание са депутатите от ГЕРБ. След като няма управляващо мнозинство най-добрият вариант и изход от тази ситуация е предсрочни парламентарни избори, за да се сформира ново, ценностно, хомогенно  мнозинство в българския парламент. Това заяви пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той припомни, че основно задължение и отговорност за кворума в Народното събрание е на управляващото мнозинство. Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията  да е в зала с предложение за дневен р...

Петковден е! Слагаме курбан и сарми на трапезата

Днес почитаме Света Петка Българска. Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Света Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. Палят се свещи и се изричат молитви за здраве, защото светицата е лечителка и пазителка от "страшни" болести.  Именици са: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.На Петковден е завършекът на земеделския и животновъдния годишен цикъл. В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др. На днешния ден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в Светата литургия в старинния столичен храм "Св. Петка", на ул. "Калоян" 7, която ще бъде възглавена от Браницкия епископ Григорий.Света Петка е живяла през девети век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в Светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци.

Петковден е! Ето кой празнува днес и какви са обичаите на този ден

Петковден е! Ето кой празнува днес и какви са обичаите на този ден

Православната църква чества Петковден

Патриарх Неофит ще участва в литургията в столичен храм