27.10.2016

КЗК: Шест вериги са съгласували постоянно цените на горивата

Комисията разполага с писмени доказателства, заяви председателят й Юлия Ненкова

Още

Мащабна спецакция в шест турски града! Задържаха 81 терористи от „Ислямска държава” – сред тях и деца

Общо 81 души са задържани днес при операция срещу поддръжници на "Ислямска държава", предприета от екипи за борба с тероризма на истанбулската полиция и осъществена едновременно в окръзите Истанбул, Газиантеп, Шанлъурфа, Ерзурум, Одрин и Къръккале, съобщава в."Миллиет".

Шести блок на Нововоронежката АЕЦ, излезе на 100% мощност

Първият в света енергоблок с реактор ВВЭР-1200 от най-иновативното поколение „3 плюс“ - Шести блок на Нововоронежката АЕЦ (НВАЕЦ), излезе на 100% мощност. Това стана по време на работно посещение в централата на новия генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов. „Извеждането на пълна мощност на иновативния Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е изключителен успех за руската ядрена индустрия“, заяви Лихачов. „Енергоблокът бе изведен на пълна мощност през нощта на 26 октомври“, съобщи помощник-директорът на НВАЕЦ по информационното взаимодействие Ина Кудряшова. Енергийното стартиране на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ бе на 5 август 2016 г., като оттогава в течение на 145 дни върви усвояването на мощност до номиналното ниво от 100%. Разрешението от Ростехнадзор за предаване на енергоблока в опитно-промишлена експлоатация бе получено в началото на септември. В края на май най-иновативният енергоблок в света бе изведен на минимално ниво на контролирана мощност, а физическото стартиране се състоя на 24 март 2016 г.  Блокът е изключително важен за „Росатом“, защото е референтен за ВВЭР-1200. Изборът на НВАЕЦ за първо работно посещение на новия генерален директор на „Росатом“ никак не е случайно, защото именно НВАЕЦ е уникална по своя род централа, защото всичките й блокове са главни, т.е. първо тук се строят като прототипи преди да бъдат изградени, къ...

Дават на съд учител от Дулово за блудства с шест малолетни ученички

Окръжната прокуратура в Силистра изправя пред съда 54-годишния старши възпитател в училище „Христо Ботев“ в Дулово Илиян В., който ще отговаря за извършените от него блудства с шест малолетни момичета, съобщава от Апелативна прокуратура-Варна.Срещу мъжа са повдигнати и две обвинения за разпространение на порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни, които чрез фейсбук изпращал на три от жертвите си. 54-годишният мъж извършил блудствата в периода от ноември 2014 до април 2015 год. в дома си в град Дулово, където давал уроци по п...

В Пазарджик ще решават за пенсия на вдовицата и шестте деца на жестоко убит мъж

Oбщинският съвет в Пазарджик ще обсъжда отпускането на персонална пенсия на вдовицата и шесте малолетни деца на жестоко убития Йордан Асенов от местното село Братаница. 44-годишният мъж изчезна на 6 декември 2015г. след като събирал царевица с две от децата си на нива, собственост на кмета на Братаница.

22 деца и шестима техни учители загинаха при въздушен удар по училище в Сирия

УНИЦЕФ съобщи за ново престъпление на воюващите в Сирия. 22 деца и шестима техни учители загинаха при въздушен удар по училище в контролираната от бунтовниците северозападна провинция Идлиб. Сградата е била атакувана неколкократно и се е сринала в момента, в който учениците се опитали да потърсят убежище навън. Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк заяви, че случилото се в село Хас няма аналог в сирийската гражданска война, която продължава вече пет години. Според сирийската обсерватория за човешките права бомбардировката е дело на сирийското правителство или на руските му съюзници. Руският посланик Виталий Чуркин заяви, че случилото се е ужасно и че се надява руската страна да не е въвлечена.