25.10.2016

Мая Манолова сезира КС заради проблемите с Изборния кодекс

Омбудсманът ще атакува текстовете, ограничаващи секциите в чужбина до 35 в държава

Още

КС разглежда жалбата на омбудсмана Мая Манолова за "гражданската смърт” в Изборния кодекс

Конституционният съд ще има заседание, на което ще разгледа жалба на омбудсмана Мая Манолова срещу приетото от Народното събрание решение да бъдат заличавани от списъците избиратели, които не са гласували в два последователни вота без уважителни причини. Според Манолова тази мярка, на практика, обрича на гражданска смърт хората, защото ги лишава от основно право, каквото е изборното.

Мая Манолова е внесла конституционна жалба срещу текст от Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова е внесла днес конституционна жалба срещу чл. 242а от Изборния кодекс, който предвижда заличаване от избирателните списъци като санкция за негласувалите български граждани. Това съобщи Манолова в Смолян, където днес имаше приемна. Тя допълни, че е готова и с текстове за жалба срещу ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница, но по този въпрос възнамерява да се консултира и разговаря с организациите на българите в чужбина. Според национални...

Мая Манолова подаде жалба срещу Изборния кодекс

Националният омбудсман Мая Манолова е подала днес конституционна жалба срещу член 242 А от Изборния кодекс, според който негласувалите граждани се заличават от избирателните списъци. Манолова сама обяви новината на пресконференция в Смолян, където тя и екипът й организираха приемна за граждани.

Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу текст от Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова е внесла конституционна жалба срещу чл. 242 а от Изборния кодекс, който предвижда заличаване от избирателните списъци като санкция за негласувалите български граждани. Това съобщи на пресконференция в Смолян Мая Манолова. Тя допълни, че е готова и с текстове за жалба срещу ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница, но по този въпрос възнамерява да се консултира и разговаря с организациите на българите в чужбина. Мая Манолова се срещна с граждани в Смолян на организиран изнесена приемна в областния г...

Двоен ръст на жалбите до омбудсмана

 Доен ръст на жалбите към обществения защитник за година. Това показва отчетът на обмудсманът Мая Манолова за първите 12 месеца от изпълнението на длъжността й. „Постъпилите жалби и сигнали са 10501, което е абсолютен рекорд в историята на институцията. Това е със 100% повече от жалбите в предходния период, когато те са били 5492.:, заяви Мая Манолова. Най-често помощ от омбудсмана търсят хората, които имат проблеми с „Топлофикация“. С 216% са нараснали жалбите срещу парното през последната година. От миналия октомври досега сигналите за нередности с „Топлофикация“ са подали 908. На второ място се нареждат жалбите срещу енергото – 516 или с 233 повече спрямо предходната година. Оплакванията от ВиК услуги са трети по дял, като за година броят им се е увеличил със 134%. Най-сериозен ръст на оплакванията обаче бележат жалбите срещу арбитражните съдилища, които за годината са нараснали с 505 на сто. На монополите трябва да им дишат във врата, за да се отнесат уважително към правата на българските граждани или да прекратят безобразията, на които ги подлагат.“, заяви Манолова. По думите й през последната година институцията на Омбудсмана си е изградила образ на структура, която решава проблеми на хората. „Отмина една година,от момента, в който притеснената, червена Мая Манолова влезе за първи път в институцията на Омбудсмана. Мисля, че за това време успях да докажа, че към този цвят можем да добавим бяло и зелено, за да са спокойни всички, че защитавам еднаква ефективно всички граждани.“, обясни омбудсманът. Относно промените в Изборния кодекс, които ще отменят тава на броя избирателни секции в страните от ЕС, Манолова заяви, че това е временно решение. „Не следва българите, които живеят зад граница да бъдат разделяне в зависимост от това, в която държава живеят.“, категорична е Манолова.

100% е ръстът на жалбите към омбудсмана през последната година

За последната година жалбите срещу арбитражните съдилища са се увеличили петорно, а към "Топлофикация – София“ и банките - двойно.  Това отчете омбудсманът Мая Манолова една година след като пое поста на обществен защитник. Манолова посочи, че за разлика от преди, сега проблемите на хората не просто се поставят, а вече се решават. 100% е ръстът на жалбите към омбудсмана през последната година, отчете Манолова: На силните на деня трябва да се диша във врата, за да бъдат спрени безобразията им. Решаваме един, появяват се три нови. Живеем постоянно с усещането за несвършена работа. Мая Манолова не пропусна да коментира и планираните промени в Изборния кодекс за гласуването в чужбина по отношение на броя на избирателните секции там. Според омбудсмана тези законови изменения се правят не в дванайсет без пет, а в дванайсет и една минута, но въпреки това са крачка в правилната посока. Омбудсманът съобщи още, че 7650 ваучера на стойност 153 хил. лева ще бъдат предоставени на семействата на миньорите в рудник "Бабино". Ваучерите са били предназначени за пенсионери в рамките на кампанията "Великден за всеки", но не са потърсени от получателите им.