26.10.2016

Мишел Сапен: Няма съмнение, че банковият бизнес ще напусне Лондон

Френският министър коментира, че големите американски банки са споделили с него планове да изнесат част от дейността си извън Великобритания

Още

Мишел Сапен: Искаме Париж да стане финансова столица на мястото на Лондон

Френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че директорите на няколко големи банки в САЩ са му съобщили, че се готвят да изнесат част от операциите си от Лондон към други градове в ЕС във връзка с Брекзит, предаде New Europe, цитирана от Фокус. „Едно нещо е сигурно – никой в Еврозоната няма да се съгласи основният финансов център да бъде извън ЕС“, заяви той.  Париж е сред градовете в Европа, които се надяват да привлекат базираните в Лондон финансови институции, ако банките решат да се установят някъде по континента, за да предпазят бизнеса си в евро. Сапен заяви, че Франция работи по план да издигне Париж като бъдеща финансова столица. 

Словакия: Великобритания трябва официално да задейства процеса на напускане на Европейския съюз

Великобритания трябва официално да задейства процеса на напускане на Европейския съюз, за да постави правната ситуация в съответствие с политическата след вота за излизане от блока миналата седмица, заяви словашкият външен министър Мирослав Лайчак, цитиран от Ройтерс. След среща в Прага с колегите си от Германия, Франция, Чехия, Полша и Унгария, Лайчак каза пред репортери, че Лондон трябва да активира член 50 от Лисабонския договор - механизма за изтеглянето на страната от ЕС. Словакия ще поеме ротационното председателство на ЕС в началото на юли. Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че няма различия между Франция и Германия по въпроса как Великобритания да продължи с плановете си за напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс. И двете страни са съгласни, че това трябва да бъде направено бързо. "Не можем да останем в тази несигурна и неопределена ситуация", каза Сапен за френска телевизия.Междувременно еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Гюнтер Йотингер също заяви, че Великобритания трябва да действа бързо и да осъществи напускането си на Европейския съюз, за да ограничи несигурността, която плаши инвеститорите. "Следващата стъпка трябва да дойде от Лондон", каза Йотингер за германско радио. Всеки ден на несигурност спира инвеститорите да влагат средствата си във Великобритания и други европейски пазари, смята Йотингер.