24.10.2016

Борис Джонсън: Брекзит не е развод, а предпоставка за нови отношения между Великобритания и ЕС

Британският външен министър Борис Джонсън опита да разсее страховете, че Великобритания върви към грозен развод с Европейския съюз и вместо това представи Брекзит като възможност за нова връзка, съобщи Ройтерс. След Брекзит: Гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания "Мисля, че е важно да придадем нова форма на цялото говорене и да спрем да мислим за грозен развод. Няма да стане...

Още

Във Великобритания е страшно след Брекзит: Известен актьор към Борис Джонсън: Ти, безгръбначна п****

Актьорът Юън Макгрегър изля гнева си към Борис Джонсън в профила си в "Туитър", след като вчера политикът изненадващо обяви, че се оттегля от надпреварата за премиерския пост. 

Борис Джонсън: Великобритания ще изгради нова и по-силна връзка с ЕС след брекзит

Бившият кмет на Лондон публикува своя статия в специална колона на в. „Телеграф”, в която обяснява ползите от проведения в страната исторически референдум

Борис Джонсън: Великобритания ще продължи да е включена в общия пазар на ЕС дори след Брекзит

Великобритания ще продължи да има достъп до единния пазар на ЕС, въпреки че е гласувала да излезе от съюза. Това заявиводачът на кампанията за Брекзит ифаворит за следващ премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс. В редовната си колонка във вестник "Дейли телеграф" Джонсън заяви, че сега Великобритания може да изгради отношенията си с ЕС по-скоро на базата на свободната търговия и партньорство, отколкото на федерална система и че страната ще може да сключи споразумения за свободна търговия с икономики в растеж извън ЕС. Джонсън каза, че управителят на Банк оф Ингланд Марк Карни, който преди референдума бе атакуван от привърженици на Брекзита, че изтъква рисковете от излизането от блока, трябва да остане на поста си.  "Икономиката е в добри ръце", каза Джонсън и подчерта, че Карни е свършил отлична работа, а сега ще може да продължи да работи, без да е на огневата линия. Джонсън каза също, че не усеща да има реално желание за още един референдум за независимост на Шотландия от Обединеното кралство, въпреки изявленията на първия министър Никола Стърджън, която каза, че подобен ход е много вероятен, ако това е най-добрият вариант Шотландия да остане в ЕС. На 23 юни шотландците гласуваха за оставане в съюза.

Външният министър Даниел Митов се срещна с британския си колега Борис Джонсън

Великобритания след Брекзит, бъдещето на нашите сънародници в Обединено кралство и контролът на европейските границите и сигурността бяха сред основните акценти в срещата на външния министър Даниел Митов с британския му колега Борис Джонсън. От Лондон предават специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Пуснаха непубликувана статия на Борис Джонсън против Брекзит

Преди Борис Джонсън да подкрепи идеята Великобритания да напусне ЕС и да стане външен министър, той е написал непубликувана статия, в която се аргументира защото Великобритания трябва да остане в Европейския съюз, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес, предаде бТВ. Вестник "Сънди таймс" днес публикува статията на Джонсън, в която той описва притесненията си за икономическия шок, до който би довело напускането на ЕС и значението на запазване на достъпа до единния пазар от 500 милиона души. "Таксата за членство изглежда доста малка за всичкия този достъп", пише Джонсън. Освен това сегашният външен министър предупреждава, че напускането на ЕС може да доведе до разпадане на Великобритания, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Статията е била написана дни преди Джонсън да реши да подкрепи кампанията в подкрепа на брекзита и да заяви, че Великобритания трябва да напусне 28-членния съюз. Британците решиха да направят точно това на референдума на 23 юни. След това Джонсън стана ключова фигура в консервативното правителство, което има за задача да изведе Великобритания от ЕС. В същото време Джонсън е написал и друга статия, в подкрепа на Брекзита. Тя беше публикувана във в. "Дейли телеграф" на 16 март.  

Борис Джонсън е призовал за оставане в ЕС, дни преди да оглави кампанията за Брекзит

Британският външен министър Борис Джонсън е написал статия "за" оставането на Обединеното кралство в ЕС няколко дни преди да оглави кампанията за Брекзит. В статията, която вестник "Сънди таймс" публикува днес, Джонсън подчертава, че оставането на Великобритания в блока ще е "предимство и за света, и за Европа". Напускането, според него, ще доведе до икономически шок и отделянето на Шотландия. Брекзитът също би насърчил "фактора Путин" или руското влияние в Близкия изток и света. Политическият редактор на "Сънди таймс" Тим Шипман обяснява, че Борис Джонсън е имал притеснения и в двете посоки: В стаята се виждат агонизиращите съмнения, които са го тормозили, докато се е опитвал да вземе страна. Интересното е, че тези мисли противоречат не само на нещата, които казваше по време на кампанията, но и на изявленията му след вота за Брекзит. Сега той настоява за пълно излизане, както от общия европейски пазар, така и от митническия съюз. В заключение Джонсън отправя страстна молба към британците да помислят за ефекта от Брекзит за идните поколения с думите: Затворете очи, затаете дъх, помислете за Великобритания и за останалата част от ЕС. Помислете за бъдещето.