28.10.2016

Румъния не се е отказала от новите реактори за АЕЦ „Черна вода”

До момента в проекта са инвестирани над 1 млрд. евро

Още

Румъния не се отказва от 3-ти и 4-ти реактор за АЕЦ „Черна вода”

Проектът по изграждане на трети и четвърти реактор на румънската атомна централа "Черна вода" ще бъде част от енергийната стратегия на Румъния, тъй като в този проект са инвестирани вече над един милиард евро, заяви министърът на енергетиката Виктор Григореску, цитиран от „Аджерпрес”. Григореску посочи, че атомната енергия е един от източниците, чрез които се подсилва енергийната сигурност на страната. По думите му проектът има смисъл и от гледна точка на намаляване на употребата на въглища за производство на електроенергия. В момента 30 процента от националното производство на електроенергия в Румъния се осигурява чрез въглища в енергийните комплекси „Олтения” и „Хунедоара”. Делът на атомната енергия е близо 20 процента чрез първи и втори реактор на АЕЦ "Черна вода". Румъния преговаря в момента с китайската компания CGN за построяване на трети и четвърти реактор, припомня информационната агенция от северната ни съседка, цитирана от БТА.

Румънските огнеборци потушиха безпроблемно пожар в АЕЦ Черна вода

Малък пожар е избухнал днес в района на четвърти реактор на румънската АЕЦ Черна вода, като огънят е бил потушен без проблеми и без дейността на атомната електроцентрала да бъде засегната, съобщи „Медиафакс”. Няма промяна в радиационния фон на страната, допълва ТАСС. Според съобщение на компанията "Нуклеарелектрика" пожарът е станал в района на четвърти реактор, който е в консервация и се намира извън защитената зона на първи и втори реактор на АЕЦ Черна вода. Пожарът е бил потушен незабавно, а причините за инцидента се анализират, посочи компанията, като отбеляза, че събитието не е имало никакъв отрицателен ефект върху персонала, оборудването и нормалния начин на работа на първи и втори реактор, нито върху населението и околната среда.

Малък пожар е избухнал в зоната на румънската АЕЦ Черна вода

Малък пожар е избухнал днес в района на четвърти реактор на румънската АЕЦ Черна вода, като огънят е бил потушен без проблеми и без дейността на атомната електроцентрала да бъде засегната, съобщи Медиафакс. Няма промяна в радиационния фон на страната, допълва ТАСС.