23.10.2016

В Седмица на четенето образователният министър посети столично училище

  Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева чете „Синя приказка” на Леда Милева пред третокласници в столичното 105 СОУ „Атанас Далчев“, съобщава БГНЕС. Ще чета Леда Милева, макар че се колебаех, защото и самото училище носи името на един прекрасен български поет, но понеже са третокласници няма как да им чета Далчев. По-добро е друг голям български автор и това е Леда Милева, обясни пред журналисти Меглена Кунева, която взе участие в Националната седмица на четенето. Тя призна, че се е поколебала за Джани Родари, защото училището е с изучаване на италиански, а и навремето са и били много любими „Приказки по телефона” на Джани Родари. „Но, взехме най-доброто от двете ситуации, от една страна ще им прочета „Синя приказка”, а от друга страна ще им подаря книжки с текстове на Джани Родари”, допълни просветният министър. От друга страна тя даде подробности и за приетата вчера Стратегия за развитие на научните изследвания „По‐добра наука за по‐добра България 2025 г. „Тя е резултат на многогодишен труд. Тази стратегия отпушва прилагането на две оперативни програми, които да си говорят една с друга и да са свързани една с друга. Това е стратегията за интелигентен растеж, която вчера предложихме. Тя е много добра и искам да поздравя екипа, който я прави и търпението, с което обсъдихме буквално човек по човек от научната общност”, уточни Кунева. „Какво ще ни даде тя и как ще се финансира. Обикновено това е големият въпрос. Разбира се българският ангажимент има своя ангажимент и министърът на финансите е с пълно разбиране по тази тема, но все пак тук трябва да разчитаме до голяма степен и на нашата способност да направим всичко възможно от оперативната програма и тези центрове, които ще се създадат по нея, които ще съберат академичността и висшите училища да дадат своя много голям принос, за да се изпълни стратегията. Последният източник е по „Хоризонт 2020”, който е онзи паричен ресурс, който се влива през Европейската комисия, и който е на проектна основа”, заяви министърът на образованието. Тя отбеляза, че има платена подкрепа от МОН за всеки, който иска да кандидатства по тези проекти, за да може да се печелят проекти. „Парите са много. От „Хоризонт 2020” са взети част от парите за плана „Юнкер”, защото не се изразходваха достатъчно, но за новия програмен период отново най-голямото увеличение е за „Хоризонт 2020”. Нашата задача е да се научим как се печелят проекти, свързани с наука, защото това е бъдещето. Технологиите са тези, които ще решат голямото състезание кой е по-конкурентноспособен и кой може да спечели икономическото състезание. Икономическото състезание означава, че нашето общество ще бъде с по-малко разлики между хора, които повече и по-малко, които имат добър и по-лош старт”, добави Меглена Кунева.

Още

Политиците ще почиват само в седмицата преди изборите

Депутатите отмениха решението си за работата на НС през октомври и ноември и бе направено предложение от председателя на ПГ Цветан Цветанов да се почива само между 2 и 4 ноември, т.е. в седмицата преди изборите, пише БГНЕС. Независимо от упрека на Филип Попов от БСП лява България, че такъв проект за решение трябва да бъде внесен по официален път, водещият заседанието Димитър Главчев допусна то да се гласува и да бъде прието. Гласувах против, защото предложението не беше направено по надлежния ред, заяви от парламентарната трибуна и Йордан Цонев от ДПС. Управляващите направиха грешка по отношение на парламентаризма, добави той. Нарушихте правилника за организацията на НС, каза и народният представител от РБ Атанас Атанасов. Според него правилникът трябва да се спазва от всички. Демокрацията е на първо място спазване на правилата и на процедурите, смята той. И предложи да се отмени гласуването. Четин Казак от ДПС посочи, че предложението на Цветанов не е обратна процедура и трябва да бъде внесено като отделен проект. Той упрекна Главчев в допускане на грешки при водене на заседанието днес на парламента. Решението, което гласувахте преди малко е порочно- нека да гласуваме отмяна на вече взетото решение, предложи депутатът от БСП лява България Георги Божинов. Димитър Главчев им опонира, че в НС има и установена парламентарна практика. Съветвам ви да прочетете стенограмата от 8 май 2014 г. и тогава да предлагате прегласуване, каза той. След тези думи Главчев предложи да се гласува отмяна на току що взетото решение по предложение на Божинов, което депутатите с гласуване отхвърлиха. 

Учени: Хапването на картофи три пъти в седмицата е опасно

Проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините, установиха чешки учени

Малчуганите от детска градина "Пинокио" се включиха в седмица на четенето

Националната седмица на четенето, която се проведе в периода от 10 до 14 октомври, стартира с много изненади и положителни емоции за децата от детска градина "Пинокио", гр. Русе. Родители от всички групи на детската градина четоха любими приказки на...

Известни и успели личности се включиха в седмицата на четенето

Те гостуваха днес в столичното 109-то училище "Христо Смирненски"

Депутатите ще гласуват дали да почиват в седмицата преди изборите

Народното събрание да не провежда заседания в периода от 26 октомври до 4 ноември. Това е първа точка в дневния ред на парламента, който предстои да бъде гласуван тази сутрин.

Библиотеката се включва в Седмицата на четенето

В рамките на предстоящата от 10 до 14 октомври Седмица на четенето, инициирана от Министерството на образованието и науката, шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще се включи с различни прояви. Две изложби ще бъдат подредени в библиотеката - документална „Нобеловите ла ...