21.10.2016

Статистика: Над 7 милиона души в света ослепяват всяка година

Днес отбелязваме Световния ден на зрението, като по този повод до края на месеца продължава Националната кампания за профилактика на детското зрение, чийто фокус тази година е връзката на зрението със спорта, предаде БНР.  Около 285 милиона души по света живеят със слабо зрение слепота. Това сочи статистика на Световната здравна организация, според която населението в световен мащаб застарява, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над 7 милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати.  "Връзката между зрението и спорта за децата е от голямо значение", коментира Павел Цветков, който е инициатор на кампанията.  "Ако едно дете стои пет часа на електронни устройства в затворено помещение, самите очи не получават достатъчното количество кислород. Така не могат да се освежават, а прекарвайки поне един или два часа навън, както и спортувайки - това със сигурност е много по-добре за очите на детето, както и за здравето му", добави той. 

Още

Старата травма пак мъчи Надал

Испанският ас Рафаел Надал заяви, че приключва с тениса до края на календарната 2016-а година, за да се възстанови напълно от травмата в лявата китка. Матадорът разкри, че става дума за същата травма, която му отне повече от два месеца от сезона и иска да се възстанови напълно за началото на 2017-а година. В свое изявление бившият номер 1 коментира с разочарование: "Сега е времето за почивка и за старт на една интензивна подготовка". Той добави, че няма да играе на турнирите в Базел другата седмица или в Париж през ноември, както и на финалния Мастърс в Лондон....

Стефан де Мистура: Бомбардировките над източната част на Алепо са прекратени

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура потвърди, че въздушните удари над сирийския град Алепо са били прекратени в съответствие с обявеното от Русия и Сирия примирие, предаде ТАСС.

Атлетико (М) и ФИФА продължават надлъгването в Лозана

Испанският гранд Атлетико Мадрид временно ще се съобрази с наказанието да не привлича нови футболисти през предстоящия зимен трансферен период, докато в същото време продължава да се бори със забраната на ФИФА пред Арбитражния съд по спорта в Лозана. ФИФА и Атлетико излязоха със съвместно изявление, в което обясняват, че са съгласни да изчакат през идния юни окончателното решение на КАС по жалбата на Атлетико. Атлетико е могъл да замрази своето едногодишно наказание, докато чака окончателното решение на КАС, но се отказа от това си право, се казва в съвместното изявление. Но в същото време от мадридския клуб продължават да твърдят, че наложената им забрана за трансфери е абсолютно несправедлива. ФИФА наложи тази забрана заради прескачане на изискванията за привличането на млади футболисти, които са под 16-годишна възраст. И докато Атлетико води битки на зелената маса, треньорът Диего Симеоне принвлече няколко футболисти като френският нападател Кевин Гамейро и аржентинският халф Николас Гайтан....

Андреа шокира с дебели като килим вежди и надути до пръскане джуки (СНИМКА 18+)

Огромни, нови, безсрамни джуки показа Андреа. Чалгаджийката се изфука с потресаващо фото – като от филм на ужасите се е докарала. 

Надал спира с тениса до Нова година

Рафаел Надал заяви, че повече няма да играе до края на календарната 2016 г., за да се възстанови напълно от травмата в лявата китка. Испанският тенисист разкри, че става дума за същата травма, която му отне повече от два месеца от сезона и иска да се възстанови напълно за началото на 2017-а. В свое изявление бившият номер 1 в ранглистата заяви: Сега е времето за почивка и за старт на една интензивна подготовка. Той добави, че няма да играе на турнирите в Базел другата седмица, в Париж през ноември, както и на финалния „Мастърс“ в Лондон.