26.10.2016

Още

Бомба от времето на Втората световна война е била обезвредена в германския град Кемниц

Специалистите от германската служба по ликвидация на бойните средства успешно са обезвредили във вторник вечерта авиобомба от времето на Втората световна война, който е била открита в град Кемниц, предаде ТАСС. Правоохранителните органи са евакуирали над 17 хил. души от градския район Касберг, в това число и четири училища и пет детски градини, защото сапьорите не са успели да изнесат боеприпаса и е било взето решение той да бъде обезвреждан на място.

По време на Втората световна война Червената армия на Русия отмъкна ценни неща от България! 

България трябва да плати 120 хиляди долара на Русия, ако иска да получи архивите, отнесени от Червената армия по време на Втората световна война. Срещу тази сума страната ни може да получи ксерокопия, а не оригиналите на документи на различни български институции преди 1944 година, уточнява Нова телевизия.

Руски учени откриха тайна нацистка база от Втората световна война в Арктика

Мистериозният обект е разположен на отдалечения остров Земята на Александра на руска територия, на над 960 км от Северния полюс

В Пловдив откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век

Археолозите в Пловдив откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век. Това стана при разкопките в центъра на града. Новооткритите мозайки са добре съхранени и дават по-ясна представа за мащабите и значението на  храма в този период от историята на древния Пловдив, разказа ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова: Най-напред излезе този медальон с пауна, който води богомолците през централния вход към базиликата и около него имаме медальони в квадрати с птици. И тука вече в тази част е оформен медальона с два кантароса. Това са съдове с две дръжки, които са много популярни в изображенията в ранното християнство, свързани с религиозния култ и за нас това наистина беше нещо невероятно. Общо около 300 кв. метра от мозайките на базиликата са вече напълно разкрити, уточни Жени Танкова. Тя съобщи, че в изминалите два дни екипът й е намерил и фрагменти от стенописи от края на 10 и началото на 11 век. Предполага се, че по-късният храм е обслужвал средновековния некропол, възникнал в същото пространство.

В столицата ще започне втората част на кампанията "Карай Смело"

В столицата, по обед, ще започне втората част на кампанията "Карай Смело", която ще покаже как да сме оптимално бързи и сигурни при каране на велосипед в града.БНР е медиен партньор на инициативата. Желаещите, начинаещи и напреднали, все още могат да се включат.  Симеон Предов, организатор и един от основателите и председател на спортен клуб "Байктраял София", подчерта, че доста от колоездачите нямат шофьорска книжка и не познават правилата за движение по пътищата. 

Лестър оскуба „орлите“ за втората си победа за четири дни

„Лисиците“ без домакинска загуба вече 20 поредни мача